Gustav Kasselstrand
Artiklar av Gustav Kasselstrand
Ölands fornborgar
🟠 HISTORIA Öland är ett populärt resmål för svenskar på sommaren. För den historieintresserade finns mycket att upptäcka, inte minst de fascinerande fornborgarna från folkvandringstiden. Gustav Kasselstrand, som tillbringar sina somrar på ön, tipsar om fyra borgar som är värda att besök.
Balkanrutten – porten till Europa
🟠 – Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand berättar om sin resa till Bulgarien Under 2015 års asylkaos var det inte via centrala Medelhavet, utan den så kallade Balkanrutten, som de flesta invandrare kom in i Europa. Från Turkiet tar de sig sedan till Grekland eller Bulgarien, och vidare genom västra Balkan. Det exempellösa inflödet fick bulgarerna att bygga ett 26 mil långt gränsstängsel som nu bevakas av gränspoliser och militär. Trycket har sjunkit markant, men varje år lyckas tiotusentals fortfarande ta sig in i Europa. Hur är det möjligt? Och varför vill bulgarerna helst slippa den ökade närvaro av Frontex-personal som EU beslutat om? I detta reportage får ni följa med Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand och bulgariska parlamentariker till EU:s yttre gräns.
Stormskärs Maja
🟠 RECENSION Finlands mest påkostade film på svenska har biopremiär i Sverige den 19 april.
WHO-fördraget möjliggör världsregering under nästa pandemi
🟠 DEBATT. Redan efter drygt ett halvår med covid-19 presenterades ett initiativ för ett globalt fördrag som rör framtida pandemiberedskap och -insatser. Världshälsoorganisationen WHO, EU, nationella politiker och lobbyister har gemensamt tagit fram det utkast som nu ligger på bordet. Trots att förhandlingar nu pågår och att fördraget antas redan i maj nästa år, uteblir den politiska debatten och mediala granskningen. Fördraget innebär att de enskilda länderna fråntagits allt självbestämmande under nästa pandemi – den ska istället hanteras av ett organ som kan liknas vid en världsregering. Det varnar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand för i veckans opinionsartikel.
Nato-förhandlarens hemliga närvaro på Bilderberg
🟠 OPINION AV GUSTAV KASSELSTRAND: Oscar Stenström är tjänstemannen som anställts för att ro Sveriges Natoansökan i hamn. Trots sitt livslånga engagemang i socialdemokratin, fick han fortsätta på sin position när Tidöpartierna vann valet i höstas. Han syns gärna i offentligheten och talar vitt och brett om det senaste mötet i Turkiet, men det finns en resa han gör allt för att hemlighålla: den till Lissabon i maj, då Bilderberggruppen träffades. Stenström var där – men har dolts i den offentliga deltagarlistan. Det skriver Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, som försökt kartlägga Stenströms kontakter med globalisterna.
Den svenska vägen – Finlands öde?
🟠 Idag, den 2 april, äger riksdagsvalet i Finland rum, ett val som det finns goda skäl för oss svenskar att titta närmare på. Ofta talas det om en ödesgemenskap mellan Finland och Sverige. Bakom det vackra ordet finns dock en betydligt mer komplicerad verklighet. Med begrepp som ”den svenska vägen” varnar finska politiker för att göra samma misstag som Sverige i invandringspolitiken. Hur går det ihop? Är Finlands öde i själva verket att gå den svenska vägen? I detta reportage tar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand med läsaren på en personlig resa till Helsingfors – och till stadsdelen Gårdsbacka, som kan bli Finlands första Rinkeby. "Moské, affärer, halalmat. Allt vi behöver finns här, i östra Helsingfors", förklarar en somalier.
”Vem är ansvarig för att boka limousinen? WEF eller vi?”
🟠 En skildring av klimatminister Pourmokhtaris äventyr i Davos. Under några dagar i mitten av januari ägde World Economic Forums årliga toppmöte rum i schweiziska Davos. Redan under hösten beslutade jag mig för att granska så mycket som möjligt om den svenska regeringens deltagande. Jag har upprepade gånger varit i kontakt med tjänstemän på Regeringskansliet och begärt att de lämnar ut handlingar som rör kommunikationen mellan ministrarna och WEF. Syftet med det har varit att mer på djupet förstå hur lobbyorganisationen utövar sin påverkan mot våra makthavare. Fram träder en bild av politiker som inte själva inser att de används som nyttiga idioter av mäktiga företagsintressen. ”Det finns några icke-privata områden inne i kongresscentret men de är nog inte lämpliga för det här mötet”, skriver en lobbyist på Amazon inför ett hemligt möte med Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari.
Därför saknar grundlagsändringen legitimitet
🟠 De grundlagsändringar riksdagen nu beslutat om saknar demokratisk legitimitet. Ansvaret faller tungt på riksdagspartierna, som unisont valde att tiga om sina planer under valrörelsen. Även journalistkåren bär ett ansvar genom att de helt missat att rapportera om långtgående lagförslag, i detta fall en grundlagsändring. I veckans opinionsartikel menar Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, att de största besluten som fattas i riksdagen också är de som är minst förankrade. Om viljan fanns, hade grundlagsändringen kunnat avgöras genom en folkomröstning i samband med valet. Detta i enlighet med en viktig – men aldrig använd – paragraf i regeringsformen.
Tuffa år väntar – oavsett regering
🟠 Stagflation – vad innebär det egentligen? Sverige är på väg in i en djup lågkonjunktur samtidigt som inflationen skenar. Detta är en internationell trend på grund av den globaliserade marknaden och alla dras med i samma nedåtgående virvel. Nedgången kommer att slå hårt mot många vanliga svenskar, men trots det har den ekonomiska verkligheten blivit en ickefråga i valrörelsen. Det skriver Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i veckans opinionsartikel, där han också påpekar att krisen samtidigt ökar möjligheterna för ett politiskt skifte och ett starkare civilsamhälle.
Vasaloppet firade 100 år – så gick det till när tävlingen instiftades
🟠 Generationer svenskar har fått lära sig om Gustav Vasas äventyr i Dalarna och känner till de historiska rötterna till en av vårt lands stoltaste traditioner, Vasaloppet. Färre vet dock hur det gick till när tävlingen instiftades för hundra år sedan. Gustav Kasselstrand, som själv genomförde Vasaloppet för första gången i år, har djupdykt i hur det gick till när Vasaloppet gick från idé till verklighet under vintern 1922.
Nyhetsdygnet
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!