eNyT 51/2024
Judisk aktivism bakom terrorklassning av NMR
Terrorklassningen av den svenska organisationen Nordiska motståndsrörelsen kom som en överraskning för terrorforskare i Sverige. Den svenska säkerhetspolisen kunde i samband med nyheten inte heller identifiera något terrorhot, vare sig från NMR eller dess enskilda medlemmar. Nu visar det sig att de två högt uppsatta USA-politiker som lobbat för att sätta terrorstämpeln på det etniskt motiverade NMR, själva gjort det utifrån ett benhårt engagemang för den egna folkgruppen.
Daniel Helldén talade för första gången på Almedalsveckan
Helldén talade om en situation "på andra sidan klimatomställningen" vilket förde tankarna till kommunismen, där radikala politiska ingrepp ska lösa upp det nuvarande samhället och människornas liv – en förändring som enligt Helldén kan te sig "skrämmande" men som likväl är "nödvändig".
Magdalena Andersson: Reglera sociala mediers algoritmer för att “skydda demokratin”
Socialdemokraternas partiledare anser att "politiken måste kliva fram" för att se till att ungdomar får upp andra typer av klipp när de skrollar på sociala medier. Enligt Andersson vore ett sådant ingripande ett sätt att "skydda demokratin".
Tinderbedragaren Robin Billock döms till fängelse
I slutet av maj dömdes Robin Michael Billock, den man som i medierna kallats ”den svenske Tinderbedragaren”, för att systematiskt ha lurat kvinnor på stora belopp. Falu tingsrätt fann honom skyldig till flera fall av bedrägeri och grovt bedrägeri, försök till utpressning och grovt bokföringsbrott och dömer honom till fängelse i 2 år och 6 månader. Billock har även belagts med näringsförbud i 5 år.
Ölands fornborgar
Öland är ett populärt resmål för svenskar på sommaren. För den historieintresserade finns mycket att upptäcka, inte minst de fascinerande fornborgarna från folkvandringstiden. Gustav Kasselstrand, som tillbringar sina somrar på ön, tipsar om fyra borgar som är värda att besök.
Sanna hjältar är det ofta tyst om
Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.
Ulf Kristersson om paradigmskiftet: Har tillsatt 243 utredningar
Statsminister Ulf Kristersson menade i sitt tal i Almedalen att regeringen har ett mycket högt tempo i att genomföra det utlovade paradigmskiftet, och att nästan alla svenskar håller med honom om att det går fort. "Jag träffar väldigt få svenskar som inte tycker att nu händer det saker, nu får vi saker gjorda", sade han, och tog bland annat upp som exempel att regeringen tillsatt 243 utredningar.
Rishi Sunak föreslår indragna bidrag och körkort för värnpliktsvägrare
Efter Tyskland verkar det nu vara Storbritanniens tur att återinföra obligatorisk militärtjänst för sina medborgare. Tories, ledda av premiärminister Rishi Sunak, har tillkännagett planer på att återinföra värnplikt för 18-åringar om de vinner valet den 4 juli 2024, något som dock blir mindre sannolikt för var dag som går. Riktlinjerna för detta projekt presenterades redan i maj, men Sunak gav mer detaljer förra veckan, särskilt om de sanktioner som skulle drabba de mest motsträviga, inklusive indragning av körkort och förbud mot att få studielån.
Muharrem Demirok hyllade integrationen och varnade för rasism
Centerpartiledaren talade om integration och klimat, och lovade att inte samarbeta med "nationalister eller populister". Längst fram satt den tidigare partiledaren Annie Lööf och applåderade.
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!