eNyT 36/2024
Tyskland kan successivt återgå till värnplikt
Situationen för Bundeswehr, den tyska försvarsmakten, är långt ifrån idealisk. Det är hög tid att återinföra värnplikten, anser det kristdemokratiska CDU. Men hur exakt ska ett återinförande gå till?
AfD-politiker döms för att ha publicerat statistik över gruppvåldtäkter
Fallet har väckt internationell uppmärksamhet och genererat tiotals miljoner visningar på X. Den tyska valrörelsen hettar till mer och mer inför EU-valet.
Antisemitiska hatbrott ökar kraftigt i Sverige
Under perioden den 7 oktober till den 31 december 2023 anmäldes totalt 110 hatbrott med antisemitiska motiv. Det är närmare fem gånger så många som motsvarande period året innan. Det visar ny statistik från Brå. Samtidigt passar man på att undersöka så kallade ”islamofobiska” hatbrott, som av någon anledning inte alls påvisar samma ökning
Boeing: Ännu en visselblåsare dör plötsligt
Två månader efter dödsfallet av den tidigare Boeing-anställde John Barnett, som 2019 avslöjade att flygplanstillverkaren använde defekta delar i den ”framstressade" monteringen av sin 787 Dreamliner, har en annan visselblåsare dött av en ”plötslig sjukdom”. Joshua Dean, som fram till april 2023 arbetade för Spirit AeroSystems, en leverantör till Boeing, hade under 2022 uttryckt oro över hur tillverkningen av vissa 737 MAX-flygplan hade gått till. Flygplanstillverkarens ledning ska ha försökt ”minimera defekterna” och pressat de anställda att göra detsamma. Precis som John Barnett hade Joshua Dean också lämnat in en stämningsansökan mot Spirit AeroSystems.
Ännu en kändis pudlar efter AFS-reklam
Victoria Silvstedt gjorde reklam för Alternativ för Sverige i en videohälsning och uppmanade folk att gå och se på deras torgmöten under partiets Swexit-turné som de genomför inför EU-valet. Men redan samma dag pudlade hon och hävdar nu att hon blivit lurad.
Till Heléne Fritzon, EU-parlamentariker för S
Enligt en rapport i SVT så får svenska EU-parlamentariker ut cirka 91 000 kr i månaden, och förutom detta så får man ut 56 000 kr i månaden i så kallade kontorspengar som man inte behöver redovisa vad de används till.
Fransk veteranjournalist gör nedslag i sin unika och spännande karriär
Den välrutinerade franske journalisten Pierre Jovanovic berättar om sin tid som datorjournalist när IBM var marknadsledande, datorer var stora som garderober och ikoner som Bill Gates och Steve Jobs var okända för allmänheten. Jovanovic har träffat och intervjuat Bill Gates många gånger, liksom mängder av andra kändisar som han tar upp i intervjun. Den franske veteranjournalisten berättar om varför svenska banker är lönsamma när deras europeiska konkurrenter inte är det och om Sveriges unika roll gällande negativ ränta och vad det har lett till. Avslutningsvis berättar han om den ekonomiska situationen i Libanon och inte minst Turkiet, där han även kommer med en del unika avslöjanden.
Jordade jättar och jämlika dvärgar med jättekomplex
Det finns diktare som utan krystade poser lyckas förmedla livets villkor. De dröjer kvar, laddade av naturlig auktoritet, som jättar i det nordiska landskapet. En heter Bertel Gripenberg. En annan heter verkligen inte Göran Greider.
Är Hasse Alfredson passé?
Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.
Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag
Den 27 maj samlas WHO för sin årliga parlamentariska session, och på agendan finns det pandemifördrag som planerats sedan 2020. Förhandlingarna har emellertid stött på patrull under våren och det börjar bli allt mer osäkert om något avtal kan antas – och i så fall med vilket innehåll. Nu samlas förhandlingsorganet en sista gång för att försöka få till stånd ett gemensamt förslag. Nya Tider reder ut de möjliga utfallen.
Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar
Riksdagen godkände anslutningen till Nato den 22 mars, men DCA-avtalet har ännu inte kommit upp till omröstning. Debattören Elsa Widding, oberoende riksdagsledamot, pekar på att allt fler kräver att anslutningen strider mot Sveriges grundlag och att riksdagens omröstning därmed måste genomföras enligt reglerna för grundlagsändringar: två beslut med ett riksdagsval emellan.
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!