eNyT 32/2024
Världen rustar upp militärt
Totalt har världens totala militärutgifter ökat med 6,8 procent mellan 2022 och 2023. Totalt spenderades över 2 443 miljarder dollar under förra året. Mest påtaglig är ökningen i Natoländer men å andra sidan ses stora ökningar också i Ryssland och Kina.
Pedofilen skulle träffa barn – möttes av kulregn
Pedofilen trodde att han skulle träffa två flickor, sju och elva år gamla, för att sedan våldta dem. Men när han knackade på dörren möttes han istället av poliser. Pedofilen drog fram en pistol vilket slutade i att han sköts ihjäl i en skur av kulor.
BSW kostar AfD förstaplatsen i Sachsen-Anhalt
I en färsk opinionsundersökning för den tyska delstaten Sachsen-Anhalt har Alternativ för Tyskland (AfD) tappat sin ledande position efter en förlust av fyra procentenheter, vilket gör att man hamnar på andra plats, och det mesta av den förlusten tillskrivs det nya vänsterpartiet, Alliansen Sahra Wagenknecht (BSW). AfD:s tapp gör att CDU nu åter leder i Sachsen-Anhalt, men partierna i den vänsterliberala regeringskoalitionen står fortfarande inför ett chockvalresultat.
Kristersson pressade igenom könsbyten för 16-åringar
Ivrigt påhejad av HBTQ-lobbyn har Ulf Kristersson tvingat fram en ny könsbyteslag. Folkviljan är massivt emot den kontroversiella lagen, som bland annat ska låta barn byta kön juridiskt och skynda på processen för kirurgiska ingrepp. Stödet hos Tidöpartiernas väljare är praktiskt taget obefintligt. Den 17 april klubbades lagen igenom i riksdagen.
Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj
Den senaste uppdateringen i fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al är att rättegången, som skulle ha inletts den första maj i år, inte blir av. Orsaken till detta beslut är att Warner överklagar anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans anmälan ströks av domstolen.
Nya uppdrag för Brå
Regeringen har beslutat att ge Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att studera hur bolag används som brottsverktyg av aktörer i den kriminella miljön. Syftet är att genom ökad kunskap stärka det pågående arbetet med att strypa den kriminella ekonomin och därigenom även stärka det brottsbekämpande arbetet. Dessutom får man i uppdrag att ta fram kunskap om den judiska minoritetens utsatthet för antisemitism. Brå ska undersöka polisanmälningar om hatbrott med antisemitiska motiv som registrerats mellan oktober och december 2023 samt motsvarande period 2022.
Representanthuset röstar för ytterligare 60 miljarder dollar i stöd till Ukraina
Efter mer än sex månaders förhandlingar godkändes USA:s bistånd till Ukraina lördagen den 20 april 2024 i representanthuset. Ukraina, som har pressats hårt vid fronten, har fått ett efterlängtat paket på 60,8 miljarder dollar. Lagtexten innehåller också stöd till Israel och Taiwan, samt ett möjligt förbud mot TikTok. Omröstningen, som var för med god marginal, gick inte utan motsättningar: ukrainska flaggor i kongressen, burop från republikanska ledamöter och en trolig misstroendevotering mot den republikanske talmannen i representanthuset, Mike Johnson. Tillfredsställelsen bland Demokraterna (och Zelenskyj) står i kontrast till ilskan bland Republikanerna.
Historiens klassrum
Vikten av att kunna läsa och skriva har en lång historia i Sverige. Med tiden vidgades bildningsperspektivet och skolan blev en av grundpelarna i vårt lands utveckling.
Jan Guillou sätts under lupp
Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.
Den mystiska gravplatsen
Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!