Caspar Nilsson
Artiklar av Caspar Nilsson
Klimatdebatten
🟠 Vi har nu hört dem i flera år, dessa högljudda människor som säger att vi bara har några år på oss innan klimatet löper amok och leder till en katastrof för mänskligheten.
Terrorns rike – en våldsam sekt från öknen
🟠 År 2017 gav Carl Schiötz Wibye ut boken Terrorens rike (på norska), och 2018 kom också pocketupplagan. Författaren Carl Schiötz Wibye var Norges ambassadör i Saudiarabien 2009-2014 och dessförinnan var han ambassadör fem år i Makedonien. Han har även arbetat i Egypten och Iran, vilket sammantaget ger honom god kännedom om hans ämne. Han beskriver med inlevelse och stor kunnighet ”Hvordan en voldelig sekt fra den arabiske örken radikaliserte islam” (Hur en våldsam sekt från den arabiska öknen radikaliserade islam), som också är underrubrik för boken.
Inbillad oro?
🟠 SVT har ett program där man åker runt i landet och pratar med väljare inför valet. Det första stoppet på resan var i Helsingborg där man intervjuade en kvinna som hade ett hundpensionat. Då berättade hon att hon undvek att gå ut på kvällarna för att hon var orolig för att något skulle kunna hända. Då frågade journalisten om det var ”upplevd oro” eller ”faktisk oro”.
Danska regeringen vill få bort alla ghetton
🟠 I sitt nyårstal tog Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen, Venstre (högerliberal) bland annat upp att regeringen skulle lägga fram en plan för att komma tillrätta med parallellsamhällena i Danmarks ghetton, det som kallas ”utanförskapsområden” i Sverige. Det var väntat att en sådan plan skulle komma eftersom danska regeringar sedan 1994 lagt fram olika ghettoplaner och detta skulle alltså bli den sjätte i ordningen.
Martin Schulz – Berlin är inte Bryssel
🟠 Den tyske socialdemokraten Martin Schulz var som talman i Europaparlamentet en tydlig profil inom EU, men misslyckades sedan som ledare för SPD i den tyska inrikespolitiken och lämnar ett sargat parti efter sig.
Tyskt försvar i förfall
🟠 Sedan några år tillbaka har tyska medier beskrivit hur stora problem Bundeswehr (försvarsmakten) har beroende på att Tyskland, liksom många andra europeiska länder, rustade ned när kalla kriget tog slut för drygt 20 år sedan.
Dramatik i tysk politik
🟠 I delstatsvalen 2016 och 2017 gick det för det mesta dåligt för SPD (Socialdemokratische Partei Deutschlands), och man bytte i mars 2017 därför ut Sigmar Gabriel mot Martin Schulz. Han valdes med 100 procent av rösterna, vilket inte har hänt förut i SPD:s historia.
Har Sebastian Kurz lösningen på migrationsfrågan?
🟠 Den österrikiska tidningen Der Standard (med vänsterliberal lutning) hade den 2 februari i år en lång intervju med Österrikes kansler Sebastian Kurz, ÖVP (kristdemokratiska Österrikes folkparti). Då frågade man ut honom om EU-frågor, migration och annat med anledning av att Österrike skall vara ordförandeland för EU ett halvår framåt från och med den 1 juli i år.
Danska regeringen föreslår ändringar för familjeåterförening
🟠 Sedan Inger Støjberg blev dansk integrationsminister för Venstre, vilket ungefär motsvarar svenska Moderaterna, och hon tillträdde 2015, har hon genomfört 67 olika åtstramande åtgärder inom sitt område. Det har givit resultat, förra året kom det 3 500 asylsökare till Danmark, medan 25 666 valde Sverige – mer än dubbelt så många som alla andra nordiska länder tillsammans. Signalerna från Danmark har uppfattats av migranter runt om i världen.
Blir det någon ny stor koalition i Tyskland?
🟠 Fredagen den 12 januari avslutades sonderingssamtalen mellan CDU (Kristdemokraterna), CSU (systerpartiet i Bayern ) och SPD (Socialdemokraterna). Samtalen utmynnade i en 28 sidor lång text om överenskommelser inom en lång rad områden. Även den på förhand svåra frågan om familjeåterförening lyckades man lösa.
Nyhetsdygnet
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!