eNyT v. 50/2023

Vegansk mat floppar

 En ny studie visar att få konsumenter köper varor som det står ”vegan” på. De föredrar andra produkter.

Politisk huggsexa om miljarder

 På klimatmötet i Dubai lovade världens rika nationer att ge mer pengar till fattigare länder. Detta hälsades med jubel från tiotusentals delegater från världens alla hörn.

Experimentet som avslöjade kvantvärlden

 För hundra år sedan fastställde Stern-Gerlach-experimentet kvantmekanikens riktighet. Nu används det för att undersöka konflikten mellan kvantteori och gravitation.

Rishi Sunak försvarar beslut om pandemiåtgärder

 Några dagar efter den tidigare brittiske premiärministern Boris Johnsons utfrågning inför den offentliga utredningen om hanteringen av Covid-19-pandemin var det Rishi Sunaks tur att förklara omständigheterna bakom kulisserna gällande regeringens viktigaste beslut vid den tidpunkten.

Argentina kovänder gällande BRICS

 Under den nye argentinske presidenten Javier Milei tar den argentinska ekonomin en ny riktning i och med återupplivandet av projektet att gå med i OECD. Den nya argentinska regeringen avsäger sig nu möjligheten att gå med i BRICS-gruppen, och siktar på närmare band med USA.

Riksdagens löner höjs – igen

 Lönerna för riksdagsledamöter, statsråd och statsministern höjs nära nog årligen. Så blev det även i år, men årets höjningar sticker ändå ut. Medan riksdagsledamöternas arvoden ökar med 2 500 kronor i månaden till 75 500 kronor kunde statsminister Ulf Kristerson se en löneökning med hela 7 000 kronor från 184 000 till 191 000 kronor per månad.

”Brutal acceleration av invandringen” – PISA-resultaten rasar i takt

 Precis som i Sverige har ”demografisk omvandling”, läs massinvandring, sänkt Frankrikes utbildningsrankning och kan till och med hota landets ekonomiska grundvalar. Frankrikes ”historiska kollaps” i den senaste PISA-undersökningen är knuten till en exploderande utländsk andel av befolkningen. 40 procent av befolkningen under 4 år är invandrare eller av invandrarbakgrund

Julens skräckinjagande katt

 På Island är det mycket att få nya kläder till jul. Har man inte fått nya kläder är det säkrast att hålla sig inne för att inte bli uppäten av den fruktade julkatten som strök omkring ute i decembermörkret. Man kan även bli julkattens aftonmåltid om man inte varit snäll under året.

Den verkliga Lucia

 Den 13 december är Luciadagen. Denna dag firas här i Sverige med traditionsenligt Luciatåg. Kvinnan som firas är helgonet Lucia från Syrakusa, som led martyrdöden år 304. Hennes minne vördas inom både öst- och västkyrkan samt av lutheraner och anglikaner.

Störtar Frankrike? Och vad är konsekvenserna för EU?

 November 2023 blev en ovanligt händelserik månad även om man bortser från händelser i oktober i Mellanöstern. Kulturlandet Frankrike drabbades av tragedier som fick sociala och politiska konsekvenser. Håller republiken på att störta då alla system tycks kollapsa?

Peter HUMMELGAARD motiverar under ett pressmöte förbudet explicit med att någon använt sig av yttrandefriheten för att bränna Koranen. Stillbild. SVT

Danmark förbjuder koranbränning

 Danska Folketinget förbjuder brännandet av muslimernas heliga skrift, Koranen. För syns skull förbjuds samtidigt skändning av Bibeln och den judiska Toran, men man gör ingen hemlighet av att man helt enkelt velat ge efter för militanta muslimer så att de inte ska angripa danskar. Efter en ändring i lagförslaget klubbades lagen igenom och kommer att börja gälla från den 14 december.

Sverige och USA i avtal – amerikanska trupper kommer verka i Sverige

 Ett nytt långtgående försvarssamarbetsavtal har slutits mellan USA och Sverige. Avtalet ger amerikanska styrkor tillgång till svenska baser, men även många fördelar för amerikanska soldater och anhöriga. Vad som däremot fortfarande är oklart är om amerikanska kärnvapen kommer att placeras ut i Sverige.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.