eNyT 25/2024

En av våra största poeter jubilerade

 Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Påsken – mer än bara ägg

 Påsken är den största helgen för alla kristna och påskens händelser utgör centrum i den kristna tron. Vi ska följa Iris, hennes man Henning och barnbarnet Tor tillsammans med kompisen Staffan genom denna högtid.

Cyberhotet: FBI fruktar Kinas ”massiva” förmåga att hacka vitala amerikanska system

 I samma takt som spänningarna ökar mellan USA och Väst å ena sidan och Ryssland och Kina å andra, så har också oron för cyberattacker ökat. Den federala polismyndigheten FBI slår larm efter att den upptäckt ett omfattande botnät som kinesiska hackare i operationen Volt Typhoon använt för att angripa amerikanska myndighetsdatorer och vital infrastruktur. Kommunistkina sägs ha planer på att ”ödelägga” USA:s infrastruktur. Denna artikel förklarar vad botnät är samt reder också ut skillnaden mellan datorvirus, datormaskar och datortrojaner.

Regionernas problem blir huvudtema för vårändringsbudgeten

 Vid en pressträff den 4 mars presenterade partiledarna för de fyra Tidöpartierna en storsatsning på att stötta regionerna. Det var huvudpunkten inför vårändringsbudgeten, som presenteras i sin helhet senare i vår. Sex miljarder kronor i nya tillskott till vården kommer som ett svar på den senaste tidens larmrapporter om omfattande varsel och diskussioner om uppsägningar i flera regioner. Pekpinnar om att fokusera på kärnverksamheten och att effektivisera verksamheterna fanns också med.

1,5 miljoner brott anmäldes 2023

 Brås senaste rapport målar en dyster bild av brottsutvecklingen i Sverige som trots omfattande satsningar från regeringen ännu inte kunnat stävjas.

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

 Den ”avsevärda lättnad” som rapporterades strax efter Finlands anslutning till Nato har gett vika för oro inom den finska underrättelsetjänsten. Säkerhetsministeriet skriver i sin årsrapport att Moskva ”fortfarande är det största hotet mot den nationella säkerheten” och att risken för ryska operationer mot Helsingfors infrastruktur har ökat sedan landet gick med i den transatlantiska alliansen. Det talas särskilt om en ”instrumentalisering av migranter”, enligt finsk underrättelsetjänst, som utesluter en direkt rysk attack på dess territorium inom en snar framtid, men varnar för en ”hög risk för ryskt spionage”.

Somalier mördade höggravida Saga

 Somaliern Mohamedamin Abdirisek Ibrahim, 21, har idag åtalats för att ha mördat sin höggravida flickvän, Saga, 20. Genom att strypa henne till döds mördade han henne och sitt ofödda barn – för att bevara sin ”heder”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.