Gustav Vasas triumf, 1700-talskopia på 1500-talsmålning som tidigare fanns på Gripsholm som visar hur smålänningarnas uppror slås ned. Bild: Wikimedia Commons/Fred J

Vasakungens skräck

När år 1542 gick mot sitt slut var Gustaf Vasa djupt skakad. Den småländske bondehövdingen Nils Dacke hade vid den tiden nämligen tagit över sydöstra Sverige. Tidigare det året hade det mest omfattande bondeupproret i Sveriges historia utbrutit. Detta uppror är känt som Dackefejden.

Vinnarna är de som skriver historien, vilket är orsaken till att källkritik och logiskt tänkande samt öppet sinne är så viktigt för seriös historieskrivning. Öppet sinne är viktigt då man ibland inte alltid vet vad man kan hitta vid en närmare granskning av en källa, särskilt inte när det rör sig om mindre kända och använda källor. Dessvärre har dock historia alltför ofta skrivits med en agenda och en av väldigt många historiska personer som drabbats hårt av den sortens okritiska historieskrivning är den småländske bonden Nils Dacke. Gustaf Vasa utmålade honom som en simpel förrädare och kättare och denna bild av Dacke lever kvar än idag.

Smålänningarna

För att man skall kunna förstå varför Dackefejden överhuvudtaget utbröt är det viktigt att ha kännedom om smålänningarna. I Nils Dacke. Den katolske bondehövdingen skriver Hans Hellström att smålänningarna ”var något av utmarksbor i det svenska riket och de hade mycket lite med de styrande i Stockholm att göra”. Däremot hade de goda kontakter med danskarna. Hellström noterar nämligen att smålänningarna och danskarna bedrev frihandel med varandra och år 1505 ingicks en slags icke-aggressionspakt som gick ut på att ”om respektive kung planerade ett anfall eller på något sätt utgjorde ett hot skulle de varna varandra och inte deltaga i några fientliga aktioner”.

Den skuldsatte Gustaf Vasas extraskatter, handelsförbud och genomdrivande av reformationen uppskattades inte bland smålänningarna. Målning av Jacob Binck (1550-69), daterad 1542. Foto: Wikimedia Commons

Här bodde många bönder. Hellström konstaterar att så många som cirka 12 000 gårdar fanns i Småland i början av 1500-talet och boskapsskötseln ”var en mycket viktig näring”. Borgerskapet var, som Hellström skriver, ”fåtaligt och relativt fattigt” då Kalmar och Jönköping utgjorde de enda egentliga städerna i Småland och det endast fanns fyrtioåtta adelsmän, som ”var näst intill utfattiga.”

När Gustaf Eriksson Vasa blev kung av Sverige år 1523 var han högt skuldsatt. Han hade tagit, som Hellström noterar, ”betydande lån” för att kunna finansiera befrielsekriget och ”krigsfolket fortsatte att kosta stora pengar”. För att kunna betala sina skulder började Gustaf Vasa med att höja skatterna. Enligt Hellström införde kungen även ”flera betungande extra skatter” för smålänningarna, ”bland annat en så kallad kostgärd för flottan i Kalmar”. Kungen försökte även, som Hellström skriver, sätta stopp för den småländska oxhandeln med Danmark genom att uppmana bönderna till att istället ”föra sina oxar till Kalmar. Men där fick de dels ett sämre pris, dels beskattades försäljningsintäkterna”.

År 1532 hotade Gustaf Vasa de smålänningar som ändå förde oxar och hästar till Danmark med dödsstraff och Hellström noterar att handelsförbudet till sist kom att gälla ”alla ’ätande varor’”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Kommer AfD att chocka Tyskland?

Kommer AfD att chocka Tyskland?

🟠 UTRIKES Rassemblement Nationals framgångar i Frankrike sände chockvågor genom etablissemanget och ledde till parlamentets upplösning och nyval. Kommer AfD att kunna reproducera detta i Tyskland, trots skandaler och hot om förbud? Opinionsundersökningar visar att de östtyska delstatsvalen kommer att bli en historisk vändpunkt, men etablissemanget har en plan för att blockera AfD. Mittenpartiet CDU och vänsterpartiet BSW planerar sannolikt redan en allians för att neutralisera AfD:s uppgång.

Läs även:

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

För skönhetens skull

För skönhetens skull

🟠 HISTORIA Sedan stenåldern har människan velat se presentabel ut genom att kamma sig. Den äldsta kammen i Sverige hittades på Gotland och dateras till den yngre stenåldern. Kammar har gjorts i, bland annat, ben och brons.

Mordet i Yngsjö

Mordet i Yngsjö

🟠 HISTORIA Den 28 mars 1889 mördades Hanna Johansdotter av sin make och sin svärmor i Yngsjö i östra Skåne. Motivet till mordet var att Hannas svärmor, Anna Månsdotter, inte velat dela sin son, Per Nilsson, med en annan kvinna.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.