TARTARIA-TAVLORNA från Rumänien är ett av de bästa exemplen på vad många tror är världens första skriftspråk. Man har identifierat omkring 700 tecken, ungefär lika många som de egyptiska hieroglyferna, men trots detta har teorin om ”Donauskriften” ännu inte ersatt teorin om Mesopotamien som skriftens och civilisationens vagga. Foto: Stillbild från dokumentären ”The Mystery of the Danube Script”

”Världens första skriftspråk” är europeiskt

En 7 000 år gammal lertavla från Bulgarien kan bevisa att den skrivna kommunikationen inte uppfanns i Mesopotamien som man hittills lärt ut, utan i Europa, närmare bestämt på Balkan. Om det stämmer måste historien om civilisationens uppkomst skrivas om.

”Ex oriente lux” lyder ett gammalt latinskt ordspråk, som från början syftar på att solen går upp i öst men med tiden fått bibetydelsen att civilisationen kom österifrån. Nu ser det ut som om ordspråket får återgå till sin äldre innebörd − allt mer tyder på att det första skriftspråket uppkom i Europa, vilket i så fall slutgiltigt kullkastar teorin om Mesopotamien som civilisationens vagga.

Det senaste fyndet dök upp när arkeologer höll på att gräva ut det gamla romerska vägfortet Ad Putea i norra Bulgarien. Under de romerska lämningarna stötte man på en bosättning från kopparstenåldern och hittade där bland annat ett föremål av keramik, av allt att döma ett fragment av ett lerkärl. Vad som gjorde arkeologerna upphetsade var att föremålet tycks innehålla skrivtecken. Fyndet är 7 000 år gammalt och därmed nästan 2 000 år äldre än den äldsta kända kilskriften från Mesopotamien och de äldsta egyptiska hieroglyferna.

RIKA GRAVGÅVOR har återfunnits på flera av de platser som tillsammans kallas Donaucivilisationen. 1972 grävde arkeologerna fram ett praktfullt gravfält i Varna, nära Bulgariens Svartahavskust, som bland annat innehåller världens äldsta guldskatter, från omkring 4600 år f.Kr. Allt fler forskare tror att även det första skriftspråket uppfanns på Balkan, kanske så tidigt som 5300 f.Kr. Foto: Varnas arkeologiska museum
RIKA GRAVGÅVOR har återfunnits på flera av de platser som tillsammans kallas Donaucivilisationen. 1972 grävde arkeologerna fram ett praktfullt gravfält i Varna, nära Bulgariens Svartahavskust, som bland annat innehåller världens äldsta guldskatter, från omkring 4600 år f.Kr. Allt fler forskare tror att även det första skriftspråket uppfanns på Balkan, kanske så tidigt som 5300 f.Kr. Foto: Varnas arkeologiska museum

Volodya Popov, chef för historiska museet i Pleven och expert på förhistorisk arkeologi, anser att fyndet bevisar att det första skriftspråket uppstod på Balkan. Popov citeras av den bulgariska nyhetsbyrån BTA och hävdar att de tecken som går att känna igen på ett lerkärl med skrivtecken tyder på att det användes för religiösa ritualer. Att avkoda vad skriften faktiskt betyder kommer troligtvis att bli svårt eftersom man i stort sett saknar kunskap om det språk som användes.¨

− Dessa piktogram är kodad information, som antingen användes för att föra budskap mellan människor, eller var ett försök att föra fram budskap från samhället till gudarna, sade arkeologen till bulgarisk TV.
Popov är övertygad om att världens första skriftspråk uppfanns på Balkan, och påpekar att detta inte är det första fyndet av förmodat skriftspråk i området − minst 120 föremål med vad många anser vara skrivtecken har hittats.
− All denna information tyder på att den proto-skrift som sedan utvecklades till Sumers linjära skrift [den tidigaste typen av kilskrift, red. anm.] och Egyptens hieroglyfer 2 000 år senare började här, säger han.

Kan avgöra gammal strid

Fyndet är inte det första i sitt slag. Redan 1875 grävde den ungerske arkeologen Zsófia Torma fram ett antal keramikföremål vid Tordos i Rumänien med vad som föreföll vara skrivtecken. Liknande föremål grävdes fram i Vinča, en förort till Serbiens huvudstad Belgrad, år 1908 och daterades till mellan 4000 och 4500 f.Kr.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

🟠 Systemmedia i hela världen ljög Våren 2021 sände en makaber nyhet en ”chockvåg” över Kanada och världen, eller så skrev i alla fall systemtrogen västmedia. Det påstods att en massgrav med över 200 barn tillhörande ursprungsbefolkningen hade hittats vid en katolsk skola i sydvästra Kanada. Landssorg utlystes. Kort efter att premiärminister Justin Trudeau krävde en ursäkt från påven och katolska kyrkan brann flera kyrkor ner i anlagda bränder. Nu, drygt åtta månader senare, framkommer det att den ”chockerande upptäckten” av barnlik var rent påhitt, liksom hela historien kring den. Det fanns inte ett enda lik. Men när sanningen äntligen uppdagats tiger dessa politiker och medier som muren.

Läs även:

Realismens ytterlighet

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Den lilla ugglan med de stora ögonen

Den lilla ugglan med de stora ögonen

🟠 NATUR I Sverige finns det två vanliga sorters ugglor. En av dessa är pärlugglan. Denna lilla uggla är inte mer än cirka 25 centimeter lång och har stora, klara gula ögon. Den är aktiv om nätterna och vilar på dagen samt jagar små däggdjur och småfåglar.

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

🟠 HISTORIA Under barockens tidevarv var Maria Magdalena ett av de helgon som var allra mest populär bland konstnärerna. En orsak till hennes popularitet var att katolska kyrkan lade tyngdpunkten dels på de troendes moraliska ansvar, dels på botfärdighet efter konciliet i Trient. Två vanliga motiv under barocken var Maria Magdalena som botfärdig synderska samt hennes möte med den uppståndne Jesus Kristus.

Porträtt i Sverige och England

Porträtt i Sverige och England

🟠 HISTORIA Den svenske porträttmålaren Michael Dahl var lärling till Martin Hannibal och David Klöcker Ehrenstrahl, men till skillnad från sina läromästare kom han att huvudsakligen vara verksam i England. Under sin långa karriär blev han känd i både Sverige och England för sina porträtt av kungligheter och aristokrater.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.