Scoutläger på Vässarö i norra Roslagen. Under andra världskriget blev denna plats scouternas ö. Här finns ängar som passar bra för tältläger och i skogarna på ön finns så kallade trapperspår, pedagogiska vandrings spår och naturstigar. Källa: Wikipedia/ Fenrus

Var redo – Alltid redo!

Scouternas historia i Sverige
Scoutrörelsen började med att den engelske generalen Robert Baden-Powell arrangerade ett läger för en grupp engelska pojkar 1907. Det var det första scoutlägret och Robert Baden-Powell blev scoutrörelsens grundare.

”Välkommen till scoutträff!” Så lyder överskriften till en inbjudan som medlemmarna i kyrkokören fick efter repetitioner i församlingshemmet. Det lät riktigt trevligt. Under en lördag får alla intresserade lära sig om scouternas verksamhet. Iris, som är en av körmedlemmarna, nappade på inbjudan. Ja, det gjorde förresten samtliga. Ett entusiastiskt prat bryter ut. Alla verkar hysa en stark längtan efter att få lära sig så mycket som möjligt om scouterna. Man vill ta med sig barn och barnbarn, vänner och grannar ut i naturen och lära sig att vara redo!

Scouternas symbol är en kombination av en fransk lilja som representerar pojkscouterna och en treklöver, som symboliserar flickscouterna. Symbolen kan förekomma i många olika kombinationer av färger. Källa: Wikipedia

Iris vet med en gång att barnbarnet Tor och hans kompis Staffan vill följa med. På lördagens morgon är himlen klarblå. Ryggsäckarna plockas fram och ner packas termosar med kaffe och varm choklad och några flaskor vatten och saft. Scouterna bjuder på mat, stod det i inbjudan. Så bär det iväg. De får åka med en av Iris körvänner som berättar om sin barndom och sitt medlemskap i scouterna.

”Det var jätteroligt och lärorikt, och jag längtade till varje ny scoutträff. Vi fick lära oss så mycket nyttiga saker som jag fortfarande har användning för. Det var spännande att tälta och laga mat över öppen eld. Ni kommer att få pröva på en del av det som scouterna sysslar med idag. Jag var 8 år när jag började. Flickorna kallades för ”Blåvingar” och pojkarna kallades för ”Vargungar”. Är man mellan 10-12 år är man juniorscout, mellan 12-15 år är man patrullscout och de som är mellan 15–18 år kallas seniorscouter. Ledare kan man bli när man fyllt 18 år. Men nu är vi snart framme!”

De svänger in på en skogsväg som leder fram till en hembygdsgård. Den ligger så vackert vid en sjö där ett underbart kulturlandskap breder ut sig. Det är ängsmarker och lövskog, med gamla, knotiga ekar. Hela området ramas in av stengärdesgårdar. Ett av husen tjänar som scoutstuga. Flera tält finns redan på plats, eldstäder och bänkar och så förstås en mängd glada scouter i olika åldrar. Det ska serveras korv, pinnbröd och skarabbelucker med socker och kanel. Allt tillagat över öppen eld. Det finns mycket gott att äta eftersom man blir väldigt hungrig av att vara ute i naturen. Mycket roligt och lärorikt ska upplevas under dagen, men vi börjar med scouternas historia, så vi får bege oss till England ett slag.

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell föddes den 22 februari 1857 i London och dog den 8 januari 1941 i Kenya. Han var brittisk militär, författare och grundaren av scoutrörelsen. Baden-Powell fick genom ett stipendium möjlighet att studera vid internatskolan Charterhouse och det var där han fick sina första erfarenheter av scouting. Ordet scout är engelska och betyder spejare.

Robert Baden-Powell (1857-1941) är scoutrörelsens fader. Hans porträtt finns att beskåda i de flesta scoutstugor. Ovan är han fotograferad 1896 i Sydafrika. Källa: Wikipedia/Francis Henry Hart, for Elliott & Fry

 

Nära internatskolan låg en spännande skog som var förbjudet område. Eleverna fick absolut inte vistas där, men det förbjudna kan vara mycket lockande och det var det för eleverna. Robert Baden-Powell smög omkring i skogen och han var säkerligen inte ensam. Det gällde att hålla sig undan för lärarna under dessa utflykter. I skogen fick man leva vildmarksliv vilket var spännande, men det gav också erfarenhet om hur man klarar sig i skog och mark. Sommarloven tillbringade pojken Robert tillsammans med sina bröder och de vistades till största delen ute i naturen. Robert hade en kreativ ådra som kom fram i både fiol- och pianospel.

Robert Baden-Powell växte upp och kom in på den militära banan vilket gav honom en gedigen erfarenhet som militär i Indien, Afghanistan, Väst- och Sydafrika. När boerkriget inleddes blev han britternas yngste överste. Han avancerade till general och generalinspektör för kavalleriet 1903.

Under Andra boerkriget (1899-1902) gjorde Baden-Powell en stor insats vid försvaret av staden Mafeking, nuvarande Mafikeng. Hans ledarskap av de belägrade brittiska styrkorna vann berömmelse då de lyckades hålla ut i mer än 200 dagar till dess att förstärkning anlände. Detta lyckades han med tack vare hjälp från en ungdomskår vars uppgifter blev att hålla vakt. Baden-Powell återvände hem till England som nationell hjälte. Han adlades 1921 och fick titeln lord.

Väl hemma i England igen, lade han märke till att något hade hänt med den unga, manliga befolkningen. Han oroade sig över vad han såg, för det var definitivt inte något positivt. Denna del av befolkningen präglades av både andlig och fysisk svaghet och så här beskriver han vad han såg: ”tusentals pojkar och unga män som var bleka, smalbröstade, kutryggiga, trista typer som ständigt rökte cigaretter och som ägnade sig åt vadhållning”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Telefonins svenske pionjär

Telefonins svenske pionjär

🟠 HISTORIA Telefonen började bli en del av människans vardag från och med den sena delen av 1800-talet. Man kan fundera över hur telefonins historia här i Sverige hade sett ut om det inte hade varit för värmlänningen Lars Magnus Ericsson.

Läs även:

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Telefonins svenske pionjär

Telefonins svenske pionjär

🟠 HISTORIA Telefonen började bli en del av människans vardag från och med den sena delen av 1800-talet. Man kan fundera över hur telefonins historia här i Sverige hade sett ut om det inte hade varit för värmlänningen Lars Magnus Ericsson.

Guldhalskragarna i Sverige

Guldhalskragarna i Sverige

🟠 HISTORIA Ända sedan begynnelsen har människan tyckt om att smycka sig och göra sig vacker. Vid arkeologiska utgrävningar har man hittat både mycket enkla och mycket praktfulla smycken. De kunde bestå av hasselnötter, vackra stenar eller benbitar genomborrade och uppträdda på en rem eller en snodd av något slag. Det kunde också vara storslagna huvudprydnader och halskragar i guld besatta med ädelstenar. Alla folk och kulturer har smycken och dessa prydnader har ett starkt symbolvärde.

Germanernas stora epos

Germanernas stora epos

🟠 HISTORIA Beowulfkvädet, som skrevs på 700-talet, är det äldsta bevarade forngermanska eposet. Berättelsen som förtäljs handlar om hjälten Beowulf, som besegrar Grendel och strider mot en drake. Eposet nämner även svearna och götarna.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.