Snötäckt Bern. Det snöade 30 centimeter – motsvarande mer än hälften av all snö på ett normalt år – på mindre än två dygn i den schweiziska huvudstaden, då arktisk luft i en vattenmättad atmosfär ledde till snökaos på många platser i Europa. Vi kan här se parlamentsbyggnaden i bakgrunden. Foto: Manuel Petitat

Väcker farhågor inför vintern: Enorma snömängder världen över redan i november

Mängder av rekord satta i land efter land.
I november har uppseendeväckande och i flera fall rekordsättande snöfall och kalla temperaturer drabbat stora delar av norra halvklotet. Otaliga länder på samtliga kontinenter i norra hemisfären har drabbats av resekaos och strömavbrott. Sydkoreas huvudstad Seoul har upplevt det värsta snöfallet någonsin och Frankrikes huvudstad Paris har sett det största snöfallet på över ett halvsekel. De stora snömängderna är alarmerande, där många platser sett ett helt års snöfall eller mer falla på kort tid i november… innan ens vintern formellt börjat.
Lars Lowinski, meteorolog och klimatalarmist, som tvingas erkänna att så stora snömängder redan i november är ”mycket ovanligt”. Foto: X @larslowinski

Den kraftiga arktiska köld­våg som drog in över Europa i november re­sulterade i både rekord­låga temperaturer och ovanligt tidiga och historiska snöfall. På brittiska öarna, i Skandinavien, Tyskland, Frankrike och Alpnatio­nerna blev hundratusentals invå­nare utan ström i inte sällan mycket kalla temperaturer. Snömassorna stängde skolor och vägar. Det blev snart resekaos med inställda bussar, tåg och flyg.

De ovanligt stora snömängderna redan i november har varit särskilt märkbara på högre höjder. Skidanläggningar har välkomnat den ovanligt myckna snön så tidigt på sä­songen och har kunnat öppna tidiga­re än vanligt. Detta efter att skidorter världen över stängt senare än vanligt efter en rekordsnöig vintersäsong 2023/2024 (se bland andra ”Föränd­rade jetströmmar: Historisk kyla och nederbörd i Storbritannien och värl­den över – Systemmedia tonar ner och förleder” i NyT nr.10/2024).

Vi presenterar i denna artikel ett litet axplock av de köld-och snö­rekord som rapporterats från en mängd länder och platser runt om i världen – under enbart andra halvan av november.

Snörekord

Frankrike såg i slutet på november ovanligt mycket snö, där Paris inte har upplevt så stort snöfall så tidigt på säsongen sedan 1968. Det såg li­kadant ut i flera grannländer. Ett exempel är Schweiz huvudstad Bern som fick drygt 30 centimeter snö, vil­ket motsvarar ett halvt års snö – de har 53 centimeter i snitt per år – un­der en enda storm… i november. I den södra schweiziska staden Lo­carno Monti föll 15 cm snö på mor­gonen den 22 november, vilket slog novemberrekordet som går tillbaka till 1935.

Snö i Normandie i Frankrike, som har ett havsklimat med milda vintrar och tempererade somrar. Det genomsnittliga årliga snöfallet i Normandie är 23 cm. I år har den mängden redan fallit i november, vilket bådar illa för resten av vintern och smältvattenmängderna i vår. Här ses ett palmträd den 22 november i Saint-Georges-des-Groseillers, där snö är ovanligt. Stillbild: YouTube/Weather News

 

Skidorter i de franska alperna som Tignes och Val Thorens rapporterar exceptionella förhållanden, med re­dan snödjup på en meter eller mer, vilket möjliggör en ovanligt tidig öppning på säsongen av skidanläggningarna. Även om det är en ekono­misk välsignelse för skidbranschen, så innebär vinterns tidiga start också utmaningar, både vädermässigt och praktiskt. Vägar måste snöröjas och allt måste färdigställas snabbare än planerat. I Val Thorens resulterade den ovanligt tunga snön från en snöstorm med kraftiga vindar i en linbaneolycka, vilken skadade åtta arbetare som höll på att färdigställa anläggningen.

Som en saga. Det ovanligt tidiga och rikliga snöfallet i Frankrike drabbade även Disneyland (t.v.) utanför Paris. Nöjesparkens egen nyhetsförmedling DLP Report skrev den 22 november på X: ”Video: [t.h.] Allt kraftigare snö på Main Street i Disneyland Paris. Wow!” Foto: Reddit/Disneyland Paris, Stillbild: DLP Report

Grannländerna har inte blivit för­skonade och även där är det extra märkbart på högre höjder. Tysklands bayerska alper, liksom schweiziska skidorter som Zermatt och Verbier, rapporterar avvikande tidig och ym­nig snö. Det ser likadant ut i Italiens alpområden.

I Österrike fick de tyrolska back­arna 80 cm snö på bara två dagar. Just det sista, mycket snö på kort tid, är en anmärkningsvärd och tydlig trend. Det är också just det, snarare än att snörekord slås med några cen­timeter, som är det oroväckande. Detta eftersom det är vad som för­lamar samhällen och infrastruktur, där människor riskerar att bli insnö­ade i sina hem eller under resande – potentiellt med dödlig utgång.

Köldrekord

Det registrerades en mängd köldrekord i flertalet länder i Europa un­der november. Ett exempel är Monte Rosa i Alperna, på gränsen mellan Schweiz och Italien, där kvicksilvret sjönk till -29,4 grader under de tidiga timmarna den 22 november. Det var den tredje morgonen i rad med en avläsning under -29 grader, ett re­kord i sig, och den lägsta uppmätta temperaturen i slutet av november sedan 2007.

På Mont Blanc, det högsta berget i Alperna och västra Europa, sjönk temperaturen till -30,9 grader i no­vember. Det är 10–15 grader kallare än normalintervallet.

Alla tiders novemberrekord sattes i norska Oppdal-Sæter, som ligger i Trøndelag, som såg -17,9 grader den 21 november. Som jämförelse är nor­maltemperaturen för november -0,6 grader Celsius, enligt Yr som drivs av norska meteorologiska institutet (MET).

I Storbritannien, som upplevt ex­trem och rekordsättande kyla och väta sedan hösten 2023, fortsätter trenden med avvikande kyla och stor nederbörd… men nu som snö. Topcliffe, en by i North Yorkshire, uppmätte -9,4 grader på morgonen den 21 november, vilket markerar Englands lägsta temperatur i novem­ber sedan ”Arctic Outbreak” 2010. Den sista köldknäppen i sitt slag, sade klimatalarmisterna då. De sa också att snö tillhörde det förgångna och att kommande generationer inte skulle få se snö alls (se bland annat ”Förändrade jetströmmar bakom extremvädret – Solen ett växande hot” i NyT v.04/2023 & ”Nordpolens havsistäcke större än för 16 år sedan” i NyT nr.01/2024).

Snö i Newcastle i nordöstra England stoppade den 23 november flyget på stadens flygplats. Det genomsnittliga snöfallet på ett helt år är 7,5 centimeter, vilket gör denna bild anmärkningsvärd då den visar ett enda snöfall i november… innan vintern ens formellt börjat den 1 december. Stillbild: The Independent

 

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

SNÖKAOS I MOSKVA som den 3 december drabbades av det värsta snöfallet på 145 år. Enligt ryska meteorologer nådde snödrivorna i den ryska huvudstaden midvinternivåer, trots att det skedde i början av december. Myndigheterna i Moskva uppger att ”620 000 kubikmeter snö har röjts sedan början av de onormala snöfallen”. Foto: Sputnik/Vladimir Fedorenko

Rekordkyla och extremsnö på norra halvklotet

🟠 KLIMAT: Jordens magnetfält försvagas allt fortare. Köld- och snörekord sätts nu dagligen världen över. Systemmedia rapporterar mycket sparsamt eller inte alls om det, eftersom det går emot det påbjudna klimatnarrativet. Vi tittar i denna analys på ett axplock av den senaste tidens extremväder och forskningsrapporter, vilka alla pekar på att vi går mot global nedkylning snarare än ”global uppvärmning”. Norden var rekordkallt under november månad och på bland annat Gotland sattes alla tiders köldrekord. Norra halvklotet har redan mer snö än vanligt. Nya Tider delger även – som första nyhetstidning – information om jordens försvagade magnetfält och hur det hänger ihop med det kal­lare klimatet. Det är den troligen mest alarmerande och viktiga nyheten i vår livstid.

Rekordkall och snöig vår världen över

Rekordkall och snöig vår världen över

🟠 Köldvana mongoler vädjar om hjälp. Köld- och snörekord har satts över hela världen denna vintersäsong och sedan nu under våren. Samtliga kontinenter har fått uppleva kyla och nederbörd som kraftigt avviker från klimatnormaler, genomsnittet från tre decennier vilka kan skilja i olika länder. Nya Tider granskar temperatur-, snö- och isdata för april och maj från runt om i världen och presenterar i denna analys ett axplock. Vi finner mycket avslöjande data, vilken bland visar att klimatetablissemanget och systemmedia förlett allmänheten om minskande isar på Nordpolen.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Den mystiska runstenen

🟠 HISTORIA Björketorpsstenen i Blekinge är en av de mest mystiska runstenarna här i Sverige. Det vilar nämligen en dödlig förbannelse över den och man vet inte med säkerhet vem som reste den. Man vet inte heller varför det vilar en förbannelse över stenen, men olika teorier finns och förbannelsen har gett upphov till sägner.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.