Katalin Novák, Familje- och ungdomsminister, tillika Vice ordförande FIDESZ. Foto: Facebook. Annika Strandhäll (S), Socialförsäkringsminister. Stillbild: Aftonbladet

Ungern kräver officiell ursäkt för Strandhälls påhopp – läs hela brevet

Ungerns Familje- och ungdomsminister Katalin Novák reagerar skarpt på den svenska Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) tweet om att det är ”alarmerande” att ”nu vill Orbán att fler ’äkta’ ungerska barn föds”. Här är hela Nováks brev till Sverige.

Katalin Novák, Ungerns Familje- och ungdomsminister samt vice ordförande i Fidesz, levererar ett skarpt svar på Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) påhopp den 12 februari, där Strandhäll via Twitter menar att det ”osar 30-tal” att skapa förutsättningar för ungrarna att föda fler barn. Nu ”insisterar” Ungern på en ursäkt.

Nya Tider har översatt Katalin Nováks officiella brev i dess helhet:

 

Ers Excellens, fru Strandhäll,

Jag förfärades av att på Twitter få veta att ni hävdade att den plan för att skydda familjen som premiärminister Viktor Orbán tillkännagav i söndags sägs påminna om Tysklands 1930-tal och att vår regering utnyttjar ungerska kvinnor.

Som familje- och ungdomsminister i Ungern, förkastar jag fullständigt era anklagelser. Det är också ovanligt och ovänligt att en medlem av en europeisk regering fördömer en annan europeisk regering för dess interna politik på detta sätt utan att åtminstone sätta sig in i frågan och först använda de traditionella diplomatiska kanalerna.

Till att börja med, låt mig gratulera er till att ni efter fyra månaders krångel till slut kunde bilda den svenska regeringen. Jag är medveten om de ideologiska skillnaderna mellan oss, som bland annat rör hur olika våra länder bemöter den demografiska krisen som påverkar Europa. Vi respekterar att den svenska regeringen beslutat ge integration av invandrare och deras familjeåterförening högsta prioritet och att migration är ert svar på de demografiska utmaningarna.

Statistik visar att ett underlättande av familjeåterförening ökar antalet asylsökande, vilket medför ytterligare oro för mänskliga rättigheter, som den förväntat långvariga familjeåterföreningsprocessen i Sverige 2018. Jag är också medveten om att er regering nyligen beslutade att förlänga gränskontrollen med ytterligare tre månader med anledning av det fortsatta hotet mot Sveriges inre säkerhet.

 

Jag har också läst att den svenska Arbetsförmedlingen sammanställde en rapport som visar att om fem år kommer bristen på kvalificerad arbetskraft bli ungefär 100 000 personer, särskilt inom vård, IT och utbildning.

Vi följer processerna från vårt land, och även om vi inte delar er inställning, respekterar vi svenska medborgares rätt att demokratiskt välja sina politiska ledare och regeringens frihet att fatta interna beslut på ett demokratiskt sätt. Det är vad vi erbjuder och begär av våra partners.

I Ungern tror vi på starka familjer som grunden för vårt samhälle. Vi har fört en familjevänlig politik och uppnått en två tredjedelars majoritet tre gånger i rad i demokratiska nationella val. Ungerska medborgare har många gånger uttryckt sin vilja och givit oss rätt att stoppa illegal invandring vid våra gränser, och att inte släppa in massor av ekonomiska migranter, utan i stället göra det möjligt för ungerska kvinnor och män att kunna ha så många barn som de vill och att ha dem så snart de så önskar. Därför har vi infört ett antal familjevänliga åtgärder, som har stort stöd bland ungrare. Vår avsikt är att ge ungerska kvinnor och män ett fritt val.

Det är oacceptabelt att ni jämför Ungern med Nazityskland. Jag avvisar detta kraftfullt i vårt lands namn. Er statsminister Stefan Löfven sade vid en konferens att den viktigaste frågan i valet till Europaparlamentet i maj kommer att bli kampen mot högerextremism och nationalism. Han nämnde också att europeiska socialdemokrater kan stoppa dessa extremister. Låt mig tillägga att Ungern felaktigt har nämnts som ett extremt land. Jag hoppas att socialdemokraterna kommer att kunna rensa ut högerextrema allierade åtminstone i sina egna led. Låt mig påpeka att den europeiska allierade till ert parti, Ungerns socialistiska parti, har ett nära samarbete med Jobbik, Ungerns högerextrema parti.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Grov fridskränkning mot barn klaras sällan upp

Grov fridskränkning mot barn klaras sällan upp

🟠 BROTT OCH STRAFF Brå har genomfört den första uppföljningen av hur reglerna om grov fridskränkning mot barn (utsatthet för upprepat våld inom familjen) har tillämpats, sedan brottet infördes år 1998. Endast fyra procent av anmälningarna om grov fridskränkning mot barn 2019 ledde till att någon blev fälld för brottet. Detta trots att polis och åklagare ofta lade ner stora resurser på att utreda.

Läs även:

Grov fridskränkning mot barn klaras sällan upp

Grov fridskränkning mot barn klaras sällan upp

🟠 BROTT OCH STRAFF Brå har genomfört den första uppföljningen av hur reglerna om grov fridskränkning mot barn (utsatthet för upprepat våld inom familjen) har tillämpats, sedan brottet infördes år 1998. Endast fyra procent av anmälningarna om grov fridskränkning mot barn 2019 ledde till att någon blev fälld för brottet. Detta trots att polis och åklagare ofta lade ner stora resurser på att utreda.

Lagföring, kriminalvård och återfall i brott

Lagföring, kriminalvård och återfall i brott

🟠 BROTT OCH STRAFF Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu rapporterat om utvecklingen av den svenska kriminaliteten. Under 2022 skedde en stor ökning av antalet personer som dömts till fängelse, men som istället fick avtjäna straffet i häkte. Även den utdömda fängelsetiden har ökat. Man redovisar också statistik över återfall i brott.

Efter ett år: Aggressiv invandrare åtalas för mordhot mot Gustav Kasselstrand

Efter ett år: Aggressiv invandrare åtalas för mordhot mot Gustav Kasselstrand

🟠 Belal Safi, en 20-åring från Malmö, åtalas nu för att den 1 maj 2022 ha mordhotat Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige. Det hela utspelade sig på Arlanda flygplats, och Kasselstrand filmade hela förloppet. Han säger i en kommentar till Nya Tider att han dels är missnöjd med hur lågprioriterat hans ärende var hos polismyndigheten, att han själv som medborgare fick tjata på polisen för att man skulle komma någon vart i utredningsarbetet men att han ändå nu är övertygad om att Safi kommer att dömas för olaga hot.

Hovrätten skärper invandrarmördarens straff – till fyra år

Hovrätten skärper invandrarmördarens straff – till fyra år

🟠 BROTT OCH STRAFF Den 17-årige Frunze Saghatelyan dömdes först till ett minimalt straff efter mordet på trebarnspappan och lokalpolitikern i Medborgerlig Samling, Fredrik Andersson. Därefter blev han fritagen av beväpnade män innan han kunde gripas igen. Nu har han fått sitt straff skärpt av hovrätten – till fyra års sluten ungdomsvård.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Riksbyggare Gustav Eriksson Vasa

🟠 HISTORIA. Den sjätte juni i år är det femhundra år sedan Gustav Eriksson Vasa utsågs till kung av Sverige. Historien om ursprunget till Vasaloppet och hur Vasa sedan ledde befrielsekriget som resulterade i att den danske unionskungen Kristian II drevs ut ur Sverige är allmänt känd, men vad som hände därefter är egentligen ännu viktigare. Som kung drev Gustav Vasa ihärdigt på för att skapa ett enhetligt rike med en effektiv byråkrati. Han kal­las för riksbyggaren som lade grunden för den moderna staten, och han var beredd att gå över lik för att uppnå detta.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.