Katalin Novák, Familje- och ungdomsminister, tillika Vice ordförande FIDESZ. Foto: Facebook. Annika Strandhäll (S), Socialförsäkringsminister. Stillbild: Aftonbladet

Ungern kräver officiell ursäkt för Strandhälls påhopp – läs hela brevet

Ungerns Familje- och ungdomsminister Katalin Novák reagerar skarpt på den svenska Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) tweet om att det är ”alarmerande” att ”nu vill Orbán att fler ’äkta’ ungerska barn föds”. Här är hela Nováks brev till Sverige.

Katalin Novák, Ungerns Familje- och ungdomsminister samt vice ordförande i Fidesz, levererar ett skarpt svar på Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) påhopp den 12 februari, där Strandhäll via Twitter menar att det ”osar 30-tal” att skapa förutsättningar för ungrarna att föda fler barn. Nu ”insisterar” Ungern på en ursäkt.

Nya Tider har översatt Katalin Nováks officiella brev i dess helhet:

 

Ers Excellens, fru Strandhäll,

Jag förfärades av att på Twitter få veta att ni hävdade att den plan för att skydda familjen som premiärminister Viktor Orbán tillkännagav i söndags sägs påminna om Tysklands 1930-tal och att vår regering utnyttjar ungerska kvinnor.

Som familje- och ungdomsminister i Ungern, förkastar jag fullständigt era anklagelser. Det är också ovanligt och ovänligt att en medlem av en europeisk regering fördömer en annan europeisk regering för dess interna politik på detta sätt utan att åtminstone sätta sig in i frågan och först använda de traditionella diplomatiska kanalerna.

Till att börja med, låt mig gratulera er till att ni efter fyra månaders krångel till slut kunde bilda den svenska regeringen. Jag är medveten om de ideologiska skillnaderna mellan oss, som bland annat rör hur olika våra länder bemöter den demografiska krisen som påverkar Europa. Vi respekterar att den svenska regeringen beslutat ge integration av invandrare och deras familjeåterförening högsta prioritet och att migration är ert svar på de demografiska utmaningarna.

Statistik visar att ett underlättande av familjeåterförening ökar antalet asylsökande, vilket medför ytterligare oro för mänskliga rättigheter, som den förväntat långvariga familjeåterföreningsprocessen i Sverige 2018. Jag är också medveten om att er regering nyligen beslutade att förlänga gränskontrollen med ytterligare tre månader med anledning av det fortsatta hotet mot Sveriges inre säkerhet.

 

Jag har också läst att den svenska Arbetsförmedlingen sammanställde en rapport som visar att om fem år kommer bristen på kvalificerad arbetskraft bli ungefär 100 000 personer, särskilt inom vård, IT och utbildning.

Vi följer processerna från vårt land, och även om vi inte delar er inställning, respekterar vi svenska medborgares rätt att demokratiskt välja sina politiska ledare och regeringens frihet att fatta interna beslut på ett demokratiskt sätt. Det är vad vi erbjuder och begär av våra partners.

I Ungern tror vi på starka familjer som grunden för vårt samhälle. Vi har fört en familjevänlig politik och uppnått en två tredjedelars majoritet tre gånger i rad i demokratiska nationella val. Ungerska medborgare har många gånger uttryckt sin vilja och givit oss rätt att stoppa illegal invandring vid våra gränser, och att inte släppa in massor av ekonomiska migranter, utan i stället göra det möjligt för ungerska kvinnor och män att kunna ha så många barn som de vill och att ha dem så snart de så önskar. Därför har vi infört ett antal familjevänliga åtgärder, som har stort stöd bland ungrare. Vår avsikt är att ge ungerska kvinnor och män ett fritt val.

Det är oacceptabelt att ni jämför Ungern med Nazityskland. Jag avvisar detta kraftfullt i vårt lands namn. Er statsminister Stefan Löfven sade vid en konferens att den viktigaste frågan i valet till Europaparlamentet i maj kommer att bli kampen mot högerextremism och nationalism. Han nämnde också att europeiska socialdemokrater kan stoppa dessa extremister. Låt mig tillägga att Ungern felaktigt har nämnts som ett extremt land. Jag hoppas att socialdemokraterna kommer att kunna rensa ut högerextrema allierade åtminstone i sina egna led. Låt mig påpeka att den europeiska allierade till ert parti, Ungerns socialistiska parti, har ett nära samarbete med Jobbik, Ungerns högerextrema parti.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Vaccinskandal: Svensk 13-åring dog efter covidvaccin

Vaccinskandal: Svensk 13-åring dog efter covidvaccin

🟠 INRIKES En 13-årig svensk pojkes sista plågsamma andetag efter att han fått covidvaccin blev starten på en kamp för rättvisa för hans pappa. En kamp som nu fått åklagarmyndigheten att starta en förundersökning gällande något som bara är toppen på ett isberg – en vaccinskandal där över 80 000 svenska barn utsatts.

Veckodagens betydelse för återfall i brott

Veckodagens betydelse för återfall i brott

🟠 BROTT OCH STRAFF Att den svenska ”kriminalvården” i stor uträckning misslyckas med att ”vårda” brottslingar till att bli laglydiga medborgare är väl känt av Nya Tiders läsare. Det är mycket vanligt att personer som dömts för ett brott begår nya brott efter avtjänat straff. Av alla med en så kallad ingångshändelse 2017 återföll 25 procent i brottslighet inom ett år, och efter tre år hade 41 procent återfallit i brott. Siffrorna inkluderar naturligtvis bara den lilla del brott som klaras upp, mörkertalet är okänt. Med ingångshändelse menas att personen till exempel frigivits från anstalt eller skrivits ut från sluten ungdomsvård. Många som återfaller efter frigivning från anstalt gör det redan inom några månader efter att ha lämnat anstalten.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Boeings Starliner har äntligen skjutit upp en NASA-besättning i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Efter sju svåra års försening, och efter två misslyckade försök förra månaden, har det problemtyngda Boeing äntligen skickat två astronauter till rymden på ett uppdrag för NASA i sin rymdfarkost Starliner. Men företaget har fortfarande en lång väg att gå. Samtidigt går Elon Musks SpaceX från klarhet till klarhet och har nyligen gjort ett lyckat försök med sin Starship.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.