Fortifikationer mals ned i en stadig takt av ryska bomber, men under en vapenvila skulle dessa kunna återuppbyggas och utökas. Ukraina skulle dessutom kunna föra fram grävmaskiner för att underlätta jobbet, vilket nu måste göras manuellt på grund av risken för ryska drönare. Foto: Ukrainas försvarsdepartement

Trump föreslår att Ryssland skjuter sin krigsmaskin i foten – gratis

KRÖNIKA
Omvärldsanalytikern Marko Marjanović reagerar på det så kallade fredsutspelet från Ukraina och USA och spetsar till det med orden: ”Ryssland, vi erbjuder er … att ni slutar avancera.” I denna analys går han igenom varför erbjudandet på alla sätt är dåligt för Ryssland och något vi redan på förhand vet att de inte kommer att acceptera.

Wow! Vilket otro­ligt genombrott för fred vi har uppnått! (Det är vad de säger.) USA har närmat sig sin krigsallierade Ukraina och frågat om det skulle vara okej för dem om Ryssland slutade attackera i 30 dagar, och Ukraina svarade otro­ligt nog: ”Okej!” Wow!

Ett sådant fantastiskt diplomatiskt genombrott och en sådan otrolig uppoffring från den amerikansk-ukrainska krigskoalitionen för att erbjuda sin fiende … att de får en 30-dagars respit.

30 dagar att lägga ut fler minor, bygga fler befästningar, inkalla fler män, lagra mer ammunition och stärka försvaret på alla möjliga sätt. Och vad är moroten för ryssarna att tillåta detta? Tja, det finns ingen.

Som vi alla förstår innebär en va­penvila att inga strider pågår. Men strid är bara en aspekt av krigföring. Om ryssarna avbryter sina attacker, betyder det då att amerikanska va­penfabriker stoppar sin produktion och att Ukraina pausar all soldatträ­ning i en månad? Självklart inte.

Det finns en tidsaspekt i krigfö­ring. Det som avgör utgången är inte bara hur mycket vapenmakt man kan applicera, utan under hur lång tid. Samma antal soldater och mate­riel, men utspritt över en längre tids­period, är mycket lättare att avvärja.

Ukraina har redan gynnats av en nedgång i striderna denna vinter, som var ovanligt mild. Den mjuka marken försvårade anfall och logis­tik, och molntäcket höll glidbomber på marken, vilket halverade deras förbrukning.

I praktiken ber de ukrainsk-ame­rikanska styrkorna nu om att Ryss­land, av ren godhet, ska ge dem en förlängning av detta andrum från det tryck det ryska högkvarteret an­strängt sig för att upprätthålla på fronten.

Här är ett axplock av alla sätt på vilka ett tillfälligt avbrott i krigshand­lingarna oproportionerligt gynnar den defensiva sidan som försöker att stå emot trycket från anfallarna:

Rotationer

Ukraina har stora problem med att genomföra rotationer. På ett trans­parent slagfält, där precisionsattack­er i massiv skala når 10–20 kilometer djupt, krävs det komplexa operatio­ner för att rotera trötta soldater vid fronten mot utvilade. Det blir opro­portionerligt stora förluster i både manskap och territorium när rys­sarna lyckas utnyttja en rotation då ukrainarna för en kort stund lämnar sina skydd. Faran är så överhäng­ande att ukrainska infanterister nu föredrar utmattande månadslånga perioder vid fronten, eftersom detta faktiskt minskar deras förluster jäm­fört med mer frekventa rotationer. En 30 dagars vapenvila skulle ge Ukraina möjligheten att byta ut alla sina stridströtta infanterienheter mot fräscha, utan någon som helst kostnad.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Ansvaret ligger på oss

Ansvaret ligger på oss

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET ”Lägg ner mångfaldsvurmandet”. Så sammanfattar vi i detta nummer den amerikanska regeringen Trumps budskap till europeiska företag i slutet av mars. Det är glädjande men räcker förstås inte hela vägen. Den som i slutändan kan rädda Europa är bara vi själva.

Trump liknar nu alltmer Gorbatjov.

Trump liknar nu alltmer Gorbatjov.

🟠 KRÖNIKA Det krävs tyvärr mer än analytisk förmåga och insikt för att exakt förstå vad som hände när Donald Trumps administration bestämde sig för att genomföra en av de mest våghalsiga ekonomiska planerna som världen har skådat. Jag är inte ens säker på att det räcker med att befinna sig i Trumps eget huvud för att få ett säkert svar. För den som så önskar har jag räknat upp de olika alternativen i mina ekonomiprogram på Svea Kanal, men i denna krönika finns det inte plats att upprepa dem. Vi kan bara kortfattat dela upp dem i kategorin att Trump har en annan bakomliggande plan, respektive att Trump hela tiden saknat en sådan.

Dags att återinföra dödsstraffet?

Dags att återinföra dödsstraffet?

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO I denna debattartikel resonerar journalisten Bitte Assarmo kring dödsstraff. Ett ämne som känns mer aktuellt är någonsin. Det är över hundra år sedan Sverige avskaffade dödsstraffet och utländska brottslingar kan till och med undvika utvisning om de påstår att de riskerar dödsstraff i sitt hemland. Men behöver det vara så?

Vi är under attack – på alla fronter

Vi är under attack – på alla fronter

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Ungernrevolten 1956, Gula västarna 2018 och global äggkris 2025 är alla händelser som hör ihop på ett både obehagligt men också inspirerande sätt. Vid en första anblick låter det minst sagt långsökt – vad har dessa gemensamt? – men jag försöker i denna okonventionella text indirekt visa att det tyvärr inte är det. När vi lyfter blicken – från vår ofta stressiga vardag, politikens splittrande drama och systemmedias konstanta försök att skrämma och distrahera oss – syns ett monster i bakgrunden så hemskt att de flesta väljer att blunda eller aldrig ens våga titta upp i första taget.

Total förvirring i USA:s kongress om Bidens budget

Total förvirring i USA:s kongress om Bidens budget

🟠 Opinionstext: Åsikter som uttrycks här står skribenten själv för Bidens budget måste förlängas eftersom det inte föreligger en ny från Trumps sida. Trump är märkligt nog mycket angelägen om att en sådan förlängning av Bidens budget skall komma till stånd. Demokraterna – Bidens parti – i kongressen har lika oväntat sagt att de tänker rösta nej. Röstar nej gör också en ledamot som hör till de mest bemärkta i det republikanska lägret, libertarianen Thomas Massie. Trump är mycket upprörd över det. Varför denna röra? Ja, det troligaste svaret är: Israel.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.