Partivänner 2012 under en flygbladsutdelning i Göteborg. I mitten Jimmie Åkesson och till höger om honom Patrik Ehn och Mi¬kael Jansson. Foto: Jimmie Åkesson på Facebook

Tidigare partitoppar: SD saknar ideologi och vet att deras politik inte kommer att bli verklighet

INRIKES
I en exklusiv intervju med Nya Tider beskriver två tidigare partitoppar hur Sverigedemokraterna fjärmat sig från sina rötter. Dagens partiledning har förstått nyttan i tuffa utspel men vet att de aldrig kommer att omsättas i praktik, menar de. Därför prioriteras istället acceptans i maktens korridorer och från den etablerade mediamaskin som förföljt både partiets offentliga representanter och dess sympatisörer.

– Det där med socialkonservatism förstår de inte själva en gång.

Det dräpande omdömet kommer från Mikael Jansson, partiledare för Sverigedemokraterna mellan åren 1995 och 2005. Han beskriver dagens SD som ett parti som gått från att ha varit ideologiskt definierat till att bli helt urvattnat. När Jansson kandiderade till partiledarposten mot Jimmie Åkesson 2005, hotades den tidigare partile­daren inte bara av svartmålning utan även att bli rade­rad ur partiets historia.

Akademikern Patrik Ehn, en annan SD-veteran som framgångsrikt satte partiet på kartan under sin tid som medlem i partiets valberedning och gruppledare för SD i Västra Götaland, har liknande erfarenheter. Ehn blev utesluten ur partiet 2013. Processen grundades i hans politiska engagemang under några år på 1980-talet, hans litterära intressen samt det stöd han givit till den dåva­rande ordföranden för SD:s ungdomsförbund, Gustav Kasselstrand, numera partiledare för Alternativ för Sve­rige.

Jansson och Ehn berättar för Nya Tider om SD:s steg bort från den nationalism som en gång utgjort fröet till partiets bildande och hur man blev rädda för sin egen historia.

Partiet som övergick till att bara gilla Sverige

”Sverigevänner!” Så brukar den nuvarande partiledaren för SD Jimmie Åkesson entusiastiskt tilltala sina sympati­sörer vid möten. Det är nog bra, kan tyckas. För Sverigevänner kan nog vara väldigt många som befinner sig inom Sveriges gränser. Kanske kan det rentav handla om en person som bara varit här. En japansk turist som gil­lar IKEA, en turkisk pizzabagare i Eskilstuna som är noga med att betala skatt, eller en thailändsk kvinna som gift sig med en svensk semesterfirare och flyttat till Borlänge.

Mikael Jansson säger att han visserligen inte har något emot begreppet, men pekar på att det inte är detsamma som att vara nationalist.

– Den svenska nationalisten är tydligt definierad.

Han anger folkets överlevnad som det övergripande målet. En Sverigevän tillhör en större delmängd.

Patrik Ehn är inne på samma spår.

– Det som skiljer är den ideologiska grunden. En Sve­rigevän kan vara en gammal sosse som ogillar islam och därför röstar på SD.

Janssons och Ehns kritik mot Sverigedemokraterna ska tidvis visa sig vara hård, men de äger samtidigt en unik insyn i partiets historia som de menar dagens före­trädare aktivt försökt dölja och skriva om. Till exempel vägleds partiet av något som kallas socialkonservatism. Mikael Jansson beskriver den som en ”lekstuga” för par­tiets tidigare chefsideolog Mattias Karlsson.

– Socialkonservatismen var ett påhitt. Det speglades inte ner i sakpolitiken, utan var ren plakatpolitik, konsta­terar Jansson, som också minns att ingen annan i partiet än Karlsson hade de här idéerna vid tidpunkten.

– Att politiken liberaliserades berodde på maktberus­ning och korruption, fortsätter han.

– De ville ha mer personliga fördelar genom att göra sig mindre avvikande från de styrande partierna. Det fanns en vilja att bli ännu större genom att försöka vinna fler kvinnliga röster. Det är ju i sig inget fel, men ledde till att SD förändrades i grunden. Många som röstar på SD i dag är i grunden besvikna på kursändringen.

SD hade ”överlappande intressen” med stiftelsen Expo

Efter de interna stridigheterna kring år 2000, då Jimmie Åkessons falang lyckades kasta ut många av nationalis­terna som senare kom att starta Nationaldemokraterna, påbörjades en liberalisering av partiet. Partiledningens strävan att göra om partiets grund ledde till nya ideolo­giska strider inom SD. Vissa av dem sträckte sig utanför partiet och fick stor medial uppmärksamhet.

Patrik Ehn i hetluften. I ett inslag i SVT 2012, berättade Patrik Ehn att han betraktade Ungern som en förebild på kulturområdet. Han tyckte landets kulturpolitiska mål som att värna den nationella identiteten och lyfta fram historien var bra. Han antog också att myndighetschefer som inte följde uppsatta mål kunde skiljas från sitt uppdrag, vilket också kan ske i Sverige. SVT:s reporter påpekade att den nya regeringen tillsatt en teaterchef som inte hade samma åsikter som den tidigare, vilket lett till ”stora protester” och den nya politiken ”rädsla och oro i det ungerska samhället”. Ehn delade inte den synen, men hans utspel vållade massiv debatt. Bland annat påstod miljöpartisten Anna Sibinska i Västra Götalands regionfullmäktige att SD, till skillnad från alla andra partier, ville styra kulturens innehåll och genomföra en ”kulturrevolution”. Stillbild: SVT via YouTube

 

En av dessa strider blev Patrik Ehn inblandad i. Samma år som han uteslöts, 2013, hade han rekryterats som re­daktör för tankesmedjan Motpol.nu, en nätportal för po­litisk och filosofisk debatt kopplad till bokförlaget Arktos. Mattias Karlsson var vid denna tidpunkt tillförordnad partiledare till följd av Jimmie Åkessons sjukskrivning. Hans upplevda hotbild var att europeiska identitärer, en mer radikal invandringskritisk gruppering, försökte infiltrera SD. Denna rörelse var stor i Europa men hade bara en blygsam följarskara i Sverige. Att det skulle ex­istera en identitär konspiration inom SD fanns det inga belägg för. Men eftersom Motpol ofta publicerade texter positiva till identitärerna, hamnade nätportalen i Mattias Karlssons skottglugg.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Omöjligt att ha kaniner eller höns hemma?

Omöjligt att ha kaniner eller höns hemma?

🟠 REPORTAGE Jordbruksverkets planerade ändringar av djurskyddsbestämmelserna för husdjur, både för sällskap och hobbyverksamhet, rörde upp känslorna hos många svenskar som skulle ställas inför oresonliga krav om allt från burstorlekar på flera kvadratmeter till förbud att mata med levande insekter.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.