Försvarsminister Pål Jonson tillsammans med Lena Gillström, vd BAE Systems Bofors i Karlskoga. Foto: X

Sverige köper Archer – till Ukraina

INRIKES
Samtidigt som regeringen presenterade det 18:e stödpaketet till Ukraina, denna gång i form av civilt stöd för 1,4 miljarder kronor, meddelade man att Sverige kommer lägga en större beställning av det världsledande artillerisystemet Archer. Totalt ska 18 enheter tillsammans med fem artillerilokaliseringsradarsystem köpas för 3 miljarder kronor – men det är inte det eftersatta svenska försvaret som får de välbehövliga systemen – utan Ukraina.

Den 13 mars presenterade regeringen det till dags dato största civila stödpaketet till Ukraina, det 18:e i ordningen. Totalt kommer detta stödpaket att ligga på cirka 1,4 miljarder kronor. Stödet som aviseras går till humanitär hjälp samt till Ukrainas uppbyggnad och utveckling och kommer att finansieras genom omfördelningar av årets biståndsbudget.

– Putin vill inte bara vinna över Ukraina militärt utan också omöjliggöra civilt liv. Men Ryssland måste förlora kriget. Därför är det här stödet oerhört viktigt, det handlar om att Ukraina ska segra, sade Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson (L).

Samtidigt som stödpaketet presenterades var försvarsminister Pål Jonson (M) i Karlskoga och höll en pressträff med Lena Gillström, VD för BAE Systems Bofors. Där kunde Jonson meddela att Sverige skrivit ett avtal om att BAE Systems Bofors ska bygga 18 enheter av det världsledande artillerisystemet Archer tillsammans med fem artillerilokaliseringsradarsystem, ett köp som kommer kosta 3 miljarder kronor.

– Vi är väldigt fokuserade på att öka och intensifiera stödet för Ukraina, sade Jonson.

Vapensystemen kommer dock inte gå till det utarmade svenska försvaret, utan kommer doneras till Ukraina. Trots att Sverige redan 2020 lade en stor beställning på Archer har både Storbritannien och nu Ukraina visat sig få sina leveranser prioriterade, visar Nya Tiders genomgång, något som lämnar den svenska försvarsförmågan på efterkälken.

– Det är naturligt att Europa nu tar ett större ansvar för det militära stödet till Ukraina. Vår bedömning är att Ukraina också utgör en sköld för rysk militär expansion.

Stort civilt stödpaket

Det nya stora civila stödpaketet ska framförallt gå till humanitär hjälp och till uppbyggnad av Ukraina och omfattar totalt 1 414 250 000 kronor för 2025. En miljard är vigd åt energisektorn, bostäder och andra insatser som stärker samhällets motståndskraft. Denna summa ska gå via EU:s särskilda stödfacilitet och har samtidigt sidomålet att ”bidra till Ukrainas EU-närmande”.

– Vi måste stärka Ukrainas motståndskraft på alla sätt. Ukrainarna försvarar både sin egen och vår frihet och säkerhet. Därför presenterar vi idag Sveriges största civila stödpaket hittills. Det nya stödet fokuserar på de mest angelägna behoven som energiförsörjning, bostäder, sjukvård, minröjning, tryggad skolgång för barn, yrkesutbildningar för kvinnor och stöd till krigsveteraner. Paketet kommer göra verklig skillnad för många ukrainare, sade bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa under pressträffen.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa under pressträffen. Stillbild regeringens livesändning

 

100 miljoner kronor av biståndet ska gå till Världsbankens Ukrainafond (URTF) för uppbyggnad av energiinfrastruktur, bostäder, hälso- och sjukvård och transportsektorn. Vidare ska 100 miljoner kronor av biståndet gå till Ukrainska Röda Korset (via IFRC) för insatser med fokus på bland annat mental och psykosocial hälsa, stöd till internflyktingar, och ”community centers” som fungerar som säkra platser för humanitära behov.

– Civilsamhället har i krig och kristillstånd en nyckelroll. Etablerade civilsamhällesorganisationer är ofta först på plats i en krissituation, ser nöden och behoven och finns där med sina många gånger ideella krafter. Deras bidrag är omistligt. Nu stärker vi stödet till Ukrainska Röda Korset med 100 miljoner kronor, sade socialminister Jakob Forssmed (KD).

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.