Kritisk. Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, menar att lönsamheten i branschen har varit för dålig i flera decennier. Medvetna politiska beslut har drivit upp kostnadsnivån. ”Resultatet av varenda beslut blir minskad produktion”, säger han. Foto: Nya Tider

Svensk lantbrukare om EU:s importstopp av ryskt gödsel: Vi drar hela tiden på oss mer och mer kostnader!

INTERVJU
Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, menar att EU:s förslag kommer att öka kostnaderna för lantbrukare i Europa som redan befinner sig i en pressad situation. ”Jag tror vi behöver vara rädda om matproduktionen i hela Europa. Vi drar hela tiden på oss mer och mer kostnader”, säger han till Nya Tider.

– Det är kostnadshöjande, säger han om förslaget att införa så höga tullar på ryskt gödsel att importen i prakti­ken stoppas.

– Sedan får man hoppas att pro­duktionen ändå består. Då brukar ju världsmarknaden anpassa sig och gödslet tar andra vägar. Men på kort sikt blir det absolut kostnadshöjande. I vilken omfattning är svårt att säga.

En annan försvårande omständig­het som han lyfter, är det politiska målet att göra lantbruket fossilfritt, vilket ytterligare höjer kostnaderna.

NyT: Vad händer när europeiska jordbrukare måste ersätta billigt gödsel med dyrt?

– Jag ser det som ett europeiskt bekymmer. Visst, Sverige tillhör Eu­ropa, så det är vårt bekymmer med, men jag tror vi behöver vara rädda om matproduktionen i hela Europa. Vi drar hela tiden på oss mer och mer kostnader!

NyT: Är det en av förklaringarna till att så många gårdar slås ut i Sve­rige och Europa?

– Huvudförklaringen är ju lön­samheten. Det är det enkla svaret. Den har varit för dålig i 30–40 år. Det fungerar så länge den som brukar fastigheten håller på, men sedan när det blir ett generationsskifte så finns det ingen som kan lösa ut det helt en­kelt. Då blir det ofta nedläggning.

NyT: Jag försökte kontakta både Lantmännen och Lantbrukarnas riksförbund. De valde att inte kom­mentera EU-förslaget. Antingen är det för politiskt känsligt eller så för­står de inte vidden av det.

– Jag tror att allt samröre med al­ternativmedia skyr de som pesten. Så är jag rätt övertygad om att det är.

Han förklarar vidare att hans egna inköp av gödsel till stor del kommer från Lantmännen. För några år se­dan var en hel del av gödslet tillver­kat i Ryssland, men inte längre.

När Nya Tider undersöker saken visar det sig att svenska importörer självmant valde att sluta importera från Ryssland efter att kriget i Ukrai­na bröt ut. Sverige valde därmed i praktiken att göra det som EU nu vill tvinga fram med sanktioner för alla länder i hela unionen. För fram till denna dag har importen av ryskt gödsel till de flesta EU-länder fortsatt som tidigare och är idag rekordhög.

Grödor utan gödsel och med gödsel. Foto från Brasilien. Foto: Dan Agostini / Diálogo Chino

 

Claes Jonssons köper fortfarande stora volymer gödsel från Lantmän­nen. Den kommer från Tyskland och andra EU-länder.

– Importerad är den definitivt. Vi har väl ingen tillverkning alls i Sve­rige vad jag vet.

NyT: Det verkar vara svårt för EU att ersätta sådana enorma volymer om importen stoppas helt från Ryss­land. EU har fram tills nu sagt att gödselimporten är så central för livs­medelsproduktionen att man inte vill riskera den. Först varnar man för förslaget, nu gör man det i alla fall. Finns det risk att det här kommer leda till stora störningar inom euro­peisk matproduktion?

– Det känns som att det är agen­dan, avsiktligt eller oavsiktligt. Resul­tatet av varenda beslut blir minskad produktion.

NyT: Är det så att man faktiskt vill driva bort jordbruket från Europa?

– Det kan vara så.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Omöjligt att ha kaniner eller höns hemma?

Omöjligt att ha kaniner eller höns hemma?

🟠 REPORTAGE Jordbruksverkets planerade ändringar av djurskyddsbestämmelserna för husdjur, både för sällskap och hobbyverksamhet, rörde upp känslorna hos många svenskar som skulle ställas inför oresonliga krav om allt från burstorlekar på flera kvadratmeter till förbud att mata med levande insekter.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.