Isbrytare hör till de allra svåraste fartygen att bygga, något Finland är världsledande på – i landets varv byggs hälften av världens alla isbrytare och 80 procent är designade där. När sanktioner mot Ryssland infördes 2022 försvann i ett slag hälften av denna export. En ljusning kan ses i att Donald Trump i mars meddelade att USA vill skaffa 40 nya isbrytare, lika många som Ryssland har. På bilden isbrytaren MT Jyrij Kuchjev som färdigställs på Helsinki Shipyard i december 2018. Foto: Rabiesboy/Wikipedia

Strypt handel med Ryssland förvärrar finska krisen

UTRIKES
Finlands ekonomiska utveckling har förvärrats kraftigt efter att praktiskt taget all handel med Ryssland ströps år 2022, både till följd av EU-sanktioner och egna politiska beslut. Viktig industriexport, till exempel av isbrytare, men även en miljon färre turistnätter, har slagit hårt mot speciellt östra delarna av landet.

Ryssland var en av Fin­lands största handels­partner, såväl avseende export (bland annat av maskiner tillverkade i finska industrier) som import (främst av billiga energikällor). Även turismen var en betydande inkomstkälla för Finland: ryssar var den i särklass största turistgruppen, med nästan en miljon övernattning­ar per år.

Sedan 2023 har östgränsen va­rit stängd för gods- och passage­rartrafik. Turistvisum delas heller inte ut längre, med undantag för ryssar som är anhöriga till en finsk medborgare. De tvingas dock resa in i landet via krångliga omvägar, eftersom det inte finns några trans­portförbindelser med Ryssland för tillfället.

Idag bedöms antalet övernatt­ningar av ryska turister vara om­kring 10 000, en minskning med 99 procent, vilket lett till att många företag gått omkull, särskilt i östra Finland där hotell, restauranger och butiker slagit igen. Till följd av massarbetslöshet har utflyttningen ökat. Även internationellt kända be­söksmål som Helsingfors och Lapp­land har drabbats hårt.

Antalet finska företag som expor­terade till Ryssland var över 2 000 år 2019, enligt en rapport från Finlands centralbank. Idag bedöms antalet ha sjunkit med 95 procent. Det handlar här inte bara om småföretag utan om några av Finlands största aktö­rer, till exempel varvsindustrin som sålde isbrytare till Ryssland. Hälften av världens isbrytare är byggda på finska varv och omkring 80 procent är designade där. Ryssland stod för ungefär hälften av denna export. Isbrytare omfattas sedan 2022 av EU-sanktioner vilket gjort att Hel­singforsvarvet, som ägdes till 50 pro­cent av ett finskt företag och till 50 procent av ett ryskt företag, var nära konkurs. Idag ägs det av ett kanaden­siskt företag som heter Davie, som fick ekonomiskt stöd av Quebecs re­gering för att köpa upp varvet.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Finland skrotar asylrätten vid östgränsen

Finland skrotar asylrätten vid östgränsen

🟠 UTRIKES Finland har infört en ny lag som ger gränspersonalen rätt att direktavvisa en asylsökande, utan rätt till asylprövning. Målet är att persontrafiken mellan Ryssland och Finland snart ska kunna öppnas igen, men utan att asylsökande kommer över gränsen. EU har tidigare straffat Ungern för direktavvisning, men verkar inte ha något emot det när asylsökarna kommer via Ryssland.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.