Inte eniga. EU-ländernas stats- och regeringschefer möttes i Bryssel i ett "förmöte" inför det stora toppmötet i slutet av veckan. Stor oenighet rådde, rapporterar flera medier. Foto: stillbild DW

Splittrade EU-ledare träffas för att lösa migrationsfrågan

På torsdag inleder EU:s stats- och regeringschefer ett toppmöte i Bryssel för att försöka få till en ny gemensam migrationspolitik, mitt i den pågående migrationskrisen. Redan i söndags träffades dock några av ledarna i samma stad för överläggningar i ett formellt ”förmöte”. Stor oenighet kunde konstateras, vilket kan ge en glimt av det som komma skall i slutet av veckan.

Söndagen den 24 juni möttes sexton av EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för överläggningar i syfte att finna en gemensam lösning på migrationsfrågan. Mötet var ett så kallat ”informellt möte”, och således inget toppmöte, men likväl var det sammankallat av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Mötet betraktades som en viktig milstolpe inför det ordinarie EU-möte som under torsdagen den 28 juni inleds Bryssel. Tolv EU-stater har dock aviserat att man inte tänker delta i mötet, nämligen de så kallade Visegrád-staterna Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.

Redan innan mötet tydliggjorde den tyska förbundskanslern Angela Merkel att man inte borde ha allt för höga förväntningar på resultat. Några lösningar på den innevarande migrationskrisen kan man förvänta sig som tidigast vid det ordinarie toppmötet i Bryssel, hävdade hon. Söndagens möte handlade mer om att ha informella samtal EU-ledarna emellan, som en slags temperaturmätare inför det toppmöte som inleddes under torsdagen. För Tysklands del handlar det om att kunna begränsa ”vidarevandring” från andra EU-länder till förbundsrepubliken, varför en ”modus vivendi” med andra EU-länder är viktig att finna, deklarerade Merkel.

Ett stort tema var det så kallade ”yttre gränsskyddet”, men också ”frågan om hur vi skall kunna reducera illegal migration till Europa”, sade förbundskanslern till Reuters, strax innan söndagens möte. Som Nya Tider tidigare har rapporterat står Angela Merkel inför ett starkt inrikespolitiskt tryck, att så snart som möjligt finna lösningar på migrationskrisen. Om inte kommer striden mellan Merkel och CDU:s bayerska systerparti CSU – och inrikesminister Horst Seehofer – eskalera rejält, där de senare vill göra det möjligt att direktavvisade asylmigranter vid den tyska gränsen. Seehofer och hans parti CSU har aviserat att man tänker genomdriva dessa oavsett vad Merkel anser i frågan, om förbundskanslern inte lyckas finna en lösning tillsammans med övriga EU-ledare.

Tvist mellan Frankrike och Italien

Utöver den tyska oenigheten tydliggjordes också meningsskiljaktigheter mellan olika EU-medlemsstater. Medan Österrike, Nederländerna och Bulgarien vill införa ett nytt system där man upprättar så kallade ”asylcentra” utanför Europa, vill Frankrike och Spanien ha sådana uppsamlingsläger i EU. Tanken med de sistnämnda är att asylsökarna efter ankomsten till EU först till ”slutna centra” – en slags storskaliga asylboenden med begränsad rörelsefrihet för migranterna, meddelade den franske presidenten Emmanuel Macron i samband med att han träffat den spanske regeringschefen Pedro Sánchez. Dessa läger skulle följa de samma regler efter vilka FN:s flyktingorgan UNHCR bedriver sin verksamhet. Vid en avslagen asylansökan skall sedan enligt det fransk-spanska förslaget asylsökaren skickas direkt tillbaka till sitt hemland, istället som nu till ett så kallat ”transitland”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

EU-ledarna enades om en migrationskompromiss: vill upprätta uppsamlingsläger – i Europa

EU-ledarna enades om en migrationskompromiss: vill upprätta uppsamlingsläger – i Europa

🟠 EU:s stats- och regeringschefer möttes i Bryssel under torsdagen och fredagen för att komma överens om en ny gemensam migrationspolitik inom unionen. Efter svåra förhandlingar och stor oenighet kom man överens om en kompromiss, som innebär att man inom EU:s gränser upprättar uppsamlingsläger där asylsökare som tagit sig till Europa måste befinna sig under bedömningen av deras asylansökningar. I vilka länder sådana uppsamlingsläger skall upprättas är fortfarande oklart.

Läs även:

Georgescu förbjuds att kandidera

Georgescu förbjuds att kandidera

🟠 UTRIKES I förra numret kunde Nya Tider presentera ett omfattande reportage om den politiska turbulens som skakat Rumänien i flera månader, i kölvattnet efter presidentvalet då nationalisten Călin Georgescu fick flest röster i första omgången.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Ett folkrättsbrott att gå vilse i

🟠 BOKRECENSION Gunnar Sandelin är journalist med bakgrund på Sveriges televisions nyhetsprogram Rapport och Aktuellt. Han har på nära håll fått se hur allmänheten duperats, en påtvingad politisk korrekthet som till slut gjorde att han inte ville arbeta kvar. Nu är han aktuell med boken Den stora omvandlingen, där han tar ett brett grepp över Sveriges utveckling till mångkulturellt u-land och möjliga framtidsutsikter. Det syns att han kan det journalistiska hantverket: historiska dokument blandas med myndigheternas statistik och intervjuer från de som var med.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Riddarna i Ålleberg

🟠 HISTORIA Många har hört talas om Artursagan, hur den store Kung Artur ska vakna för att försvara England i en tid av stor kris. Men det finns en liknande sägen här i Sverige. Om gyllene riddare som sover i väntan på att de ska försvara riket när nöden är som störst. Dessa ska vi nu stifta bekantskap med.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.