SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren säger att partiet inte längre kommer driva frågan om EU-utträde, något som bekräftast av partiledaren Jimmie Åkesson, trots partiets tidigare ställning i frågan. Foto: Frankie Fouganthin, Flickr, Pxhere

SD kovänder inför EU-valet – vill inte längre lämna unionen

Sverigedemokraterna har länge drivit frågan om att lämna EU, och hade så sent som under höstens riksdagsval med en folkomröstning om medlemskapet i sin valplattform. Det har nu över en natt ändrats i och med en intervju med SVT Forum som partiets toppledamot i EU-parlamentet Peter Lundgren gjorde. I intervjun sade Lundgren att partiet nu istället fokuserar på att förändra EU inifrån – en fråga som nu alltså samtliga åtta riksdagspartier driver – och att man överger ett Swexit.

Det var i en utfrågning med SVT Forum under onsdagen som en av SD:s två EU-parlamentariker, Peter ”Nalle” Lundgren, gav beskedet att partiet inte längre kommer driva frågan om omförhandling av EU-medlemskapet. Istället kommer man fokusera på att förändra EU inifrån.

Beskedet har för vissa varit väntat som ett naturligt steg i Sverigedemokraternas närmande till Moderaterna – där man också tonat ned sitt Nato-motstånd för att blidka borgerligheten – men har upprört många gräsrötter, som röstat på partiet just på grund av deras EU-motstånd.

EU-motståndet har länge varit en kärnfråga för partiet, och enligt partiledaren Jimmie Åkesson var det själva anledningen till att han en gång gick med i det då marginaliserade partiet. Han har i otaliga intervjuer försvarat sitt val av parti med att just SD var det enda parti som verkligen var motståndare till EU.

Signalpolitik till Moderaterna

Under en konferens med SD-kvinnor drygt en månad efter riksdagsvalet flaggade Åkesson för första gången om att EU-utträde inte längre var det viktigaste för partiet.

– Vi är ett stort parti som rymmer olika syn på det europeiska samarbetet. Det vi ska enas kring inför ett EU-val är inte huruvida vi ska lämna unionen eller inte. Det är inte den viktigaste frågan i Europaparlamentet, det är ju vilken politik vi ska driva där och att bevaka svenska intressen i Bryssel, sade Åkesson i en intervju med DN under konferensen.

Många politiska kännare menade att det var en eftergift till Moderaterna, precis som den tidigare ”samvetsfriheten” i Nato-frågan, samt partiets ovilja att med vänsterns hjälp fördröja omröstningen av värdlandsavtalet.

Snabb vändning

Men många av SD:s anhängare som anser att EU-utträde är en viktig fråga känner sig nog besvikna och förvirrade. Så sent som i maj 2018, alltså två månader innan riksdagsvalet, skrev partiet så här på sin officiella Facebooksida: ”Sverige måste göra som Storbritannien och lämna EU”. Tillsammans med inlägget var en bild med texten ”#swexit”. Och i en intervju med Dagens Industri i juni 2018 sade Jimmie Åkesson att Sverige borde ha en folkomröstning om EU redan inom fyra år, och tillade att Sverige ”ska inte vara med i en överstatlig union”.

Även partiets inofficielle chefideolog Mattias Karlsson har tidigare inte skrädit orden när det gäller vilket förhållningssätt man bör ha mot EU. I en pompös status från 2017 skriver han: ”Federalisterna har inte lärt sig någonting av den folkliga resningen i Storbritannien. De kommer inte ge sig förrän nationalstaterna är förintade och den europeiska monsterstaten är ett faktum. Det finns bara ett sätt att undfly deras grepp – Swexit. Nu!”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

🟠 OPINION: ÅKE BLOMDAHL Politiska debattörer både till höger och vänster har skäl att vara oroade över att yttrandefriheten steg för steg kringskärs och begränsas i vårt land och i Europeiska unionen. I många europeiska länder är det sedan länge förbjudet att diskutera vissa historiska fakta om bland annat folkmord och krigsbrott begångna under första och andra världskriget. Lagstiftarna har menat att syftet är att förhindra hat, hot och våld mot vissa särskilt utsatta folkgrupper, inte att kväva yttrandefriheten. I praktiken har det dock lett till att akademiska historiker och seriösa journalister bötfällts och dömts till fängelse efter att ha undersökt sakrosankta påståenden i den officiella historieskrivningen. Nu sänker sig av allt att döma detta mörker även i Sverige och inga politiska partier har opponerat sig.

Läs även:

Somalier mördade höggravida Saga

Somalier mördade höggravida Saga

🟠 INRIKES Somaliern Mohamedamin Abdirisek Ibrahim, 21, har idag åtalats för att ha mördat sin höggravida flickvän, Saga, 20. Genom att strypa henne till döds mördade han henne och sitt ofödda barn – för att bevara sin ”heder”.

Riksrevisionen: Allmänna arvsfonden bör avvecklas

Riksrevisionen: Allmänna arvsfonden bör avvecklas

🟠 INRIKES Allmänna arvsfonden får in mer pengar än den hinner dela ut, samtidigt som kontrollen av de organisationer som ansöker om bidrag är otillräcklig. Det har dessutom lett till att de ansvariga myndigheterna, Kammarkollegiet och Arvsfondsdelegationen, aldrig behöver väga projektansökningar mot varandra. Riksrevisionen rekommenderar därför nu att fonden ersätts med ett mer robust system för hantering av arv efter personer utan arvingar och testamente.

Detta innebär Natomedlemskapet för Sverige

Detta innebär Natomedlemskapet för Sverige

🟠 INRIKES Efter en längre tids kontroverser har Sverige blivit medlem i militäralliansen Nato. Med medlemskapet kommer ett flertal förändringar för Sveriges del, varav många innefattar risker som inte belysts i någon djupare form av massmedierna. Så vad innebär det svenska Natomedlemskapet egentligen för oss?

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.