<strong>MiG-31 ”FOXHOUND”</strong> var först i världen med fasstyrd systemradar när det togs i tjänst 1981. Tekniken gör det möjligt att genom att variera radarns fas och amplitud styra dess riktning helt på elektronisk väg, utan rörliga mekaniska delar. MiG-31 förblev det enda jaktflyget med denna radarteknik ända till år 2000, då japanska multirollflygplanet Mitsubishi F-2 introducerades. Svenska JAS 39 Gripen har det inte. MiG-31 hade även avancerad elektronik och datalänk när den lanserades. Tack vare uppdateringar av datorer och radar anses det fortfarande ligga i framkant vad gäller de kombinerade förmågorna att följa mål, se och skjuta långt samt kunna samverka och leda andra jaktflygplan. Det ryska försvarsdepartementet räknar med att ha modellen kvar i tjänst till åtminstone 2030-talet. Foto: Vitaly V. Kuzmin

Ryssland levererar MiG-31 till Syrien

Sex stridsflygplan av typen MiG-31 ”Foxhound” från Ryssland har nyligen landat i Syriens huvudstad Damaskus. Leveransen är en del av ett avtal som undertecknades redan 2007. Flera militära bedömare har förvånats och undrar vad Syrien i nuvarande pressade militära situation ska med ett så dyrt och utpräglat jaktflygplan till. Nya Tiders källor pekar på möjliga politiska och militära förklaringar. Moskva gör med leveransen en skarp politisk markering mot Syriens fiender.

Turkiska nyhetssidan BGN News var först ut med den i främst militära kretsar uppseendeväckande nyheten. Den 16 augusti rapporterade de att sex rysktillverkade Mikojan-Gurevitj MiG-31 jaktflygplan landat på den syriska flygbasen Mezzeh, som ligger cirka en halvmil sydväst om Damaskus stadskärna. Enligt uppgifter från anonyma militära källor i Centralasien ska 16 syriska piloter och navigatörer som utbildats i Ryssland medfölja jaktplanen.

MIG-29 ”FULCRUM” tillhörande SAAF på en bas någonstans i Syrien. Det är ett multirollplan med tyngdpunkt på jakt som hyfsat kan mäta sig med motsvarande västerländska. Det totala antalet har Syrien lyckats hemlighålla. MiG-29:or har setts vid flygbasen Sayqal i Damaskus. Den tros vara hemmabas för 2-3 skvadroner (en skvadron består av minst 12 flygplan) MiG-29:or. Dessa utplaceras temporärt på andra flygbaser som de sedan opererar ifrån. Kollage: luftwaffeas.blogspot.com
MIG-29 ”FULCRUM” tillhörande SAAF på en bas någonstans i Syrien. Det är ett multirollplan med tyngdpunkt på jakt som hyfsat kan mäta sig med motsvarande västerländska. Det totala antalet har Syrien lyckats hemlighålla. MiG-29:or har setts vid flygbasen Sayqal i Damaskus. Den tros vara hemmabas för 2-3 skvadroner (en skvadron består av minst 12 flygplan) MiG-29:or. Dessa utplaceras temporärt på andra flygbaser som de sedan opererar ifrån. Kollage: luftwaffeas.blogspot.com

Fakta: MiG-31 ”Foxhound”

MiG-31 bild till faktarutan

MiG-31 är ett tvåsitsigt jaktflygplan som togs i tjänst 1981 av dåvarande Sovjetunionen. Nato gav det rapporteringsnamnet Foxhound.

Det har en mycket lång aktionsradie och kan täcka stora områden med sin Zaslon-radar, vilken av flera experter ses som den kraftfullaste radar som något jaktflyg har. Det ger den möjlighet att med sina två besättningsmän även fungera som ett mindre luftbevaknings- och stridsledningssystem, AWACS (Airborne Warning And Control System), speciellt om fler jaktplan samverkar. Fyra MiG-31:or kan till exempel övervaka en 800-900 kilometer lång gräns från över 200 kilometers avstånd.

MiG-31 togs fram som ersättare för MiG-25 (Nato: Foxbat) i syfte att från långa avstånd kunna bekämpa hög- och snabbflygande bombplan samt kunna ”se ned” och bekämpa lågflygande kryssningsmissiler. Det är världens snabbaste och mest högtflygande stridsflygplan i aktiv tjänst.

Den är beväpnad med automatkanon och upp till åtta luftmålsrobotar, beroende på modell. Många ryska piloter anser MiG-31 vara det bästa stridsflygplanet, trots att flera nyare modeller tillkommit. Modellen har aldrig exporterats tidigare.

Mellan åren 1976 och 1994 tillverkades drygt 500 flygplan, men de flesta blev stående efter Sovjetunionens sammanbrott. Under 2000-talet förbättrades Rysslands ekonomi och många MiG-31:or kunde återställas i flygbart skick och börja uppgraderas. I dag tros Ryssland ha drygt 200 i tjänst och Kazachstan har 29 stycken, men de är från sovjettiden (exporterades ej).

SKÖLDMÄRKE tillhörande det syriska flygvapnet SAAF (Syrian Arab Air Force)

Sköldmärke tillhörande det syriska flygvapnet SAAF (Syrian Arab Air Force).

Nedan följer vital data för MiG-31. Amerikansktillverkade F-16 har valts som referens (data inom parentes) då det är den troligaste motståndaren som MiG-31 kan komma att möta. Både Israeliska och turkiska flygvapnet har använt F-16 mot syriska mål sedan konflikten startade i mars 2011, och på senare tid har även USA gjort det.

DATA MiG-31E (F-16C/D)

Tillverkare: Mikojan-Gurevitj (Lockheed Martin)

Typ: Jaktflygplan (Multirollflygplan)

Besättning: 1 pilot + 1 navigatör/vapensystemofficer (1 pilot)

Längd: 22,69 (15,06) m

Spännvidd: 13,46 (9,96) m

Tomvikt: 21,82 (8,57) ton

Max. startvikt: 46,20 (19,2) ton

Motorer: 2 x Solovjov D-30F6 (1 x General Electric’s F110)

Dragkraft: 2 x 93 (1 x76,3) kN
2 x 152 (1 x127) kN med efterbrännkammare

Dragkraft/vikt: 0,850 (1,095)

Max. hastighet: 3 000 (2 120) km/h

Räckvidd: 1 450 (550) km

Max. flyghöjd: 20 600 (15 240) m

Stigförmåga: 208 (254) m/s

Gatlingkanon: 1 x 23 (1 x 20) mm

Max. luftmålsrobotar: 8 (6) st beroende på typ

Räckvidd jaktrobot:
Vimpel R-33 = 160 km, R-33S = 300 km
Vimpel R-37 = 200 km, 300 km vid test 1994
(Turkiet: AIM-120C = 105 km)
(USA & Israel: AIM-120D = 180 km)

Hastighet jaktrobot: R-33 = 4 300 km/h, R-37 = 7 350 km/h (AIM-120 = 4 900 km/h)

Radar: Zaslon-M (Westinghouse AN/APG-68)

Typ av radar: Pulse-doppler (Pulse-doppler)

Max räckvidd radar, 20 m2:400 (296) km

Räckvidd, upplösning 5 m2:282 (105) km

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Facebookimperiets snabba fall

Facebookimperiets snabba fall

🟠 UTRIKES Utmanövrerad av konkurrenterna, angripen av antitrustmyndigheterna, sanktionerad för sina integritetsöverträdelser – det tidigare Silicon Valley-stjärnskottet inger inte längre förtroende. Inte hos sina användare, inte hos dess kunder och inte heller på börsen. Kommer företaget att lyckas förnya sig själv?

Nationalisten Giorgia Meloni storsegrare i italienska valet

Nationalisten Giorgia Meloni storsegrare i italienska valet

🟠 För första gången får Italien en kvinnlig premiärminister – vänsterliberalerna ändå missnöjda. Alla är överens om att Italien behöver en stark regering. Opinionsbildare på vänsterkanten brukar också vara glada när ett land får en kvinnlig regeringschef. Men när Italien nu får en stark regering under sin första kvinnliga premiärminister någonsin reagerar man med bestörtning – Giorgia Meloni är nämligen konservativ, nationalist och kal­la­de i sin ungdom Benito Mussolini ”en bra politiker som gjorde allt för Italien”.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

”Metoo” och burop i Bayreuth

🟠 KULTUR Under arbetet inför årets Bayreuthfestspel blev flera kvinnor antastade sexuellt, även Katharina Wagner själv drabbades, men ”löste problemet”. Internationella media försökte öppna ett Metoo-drev med sökarljuset på sexism hos dirigenter. Men när den europeiska eliten samlats till sin årliga musikfest reagerade de istället mot en modernistisk produktion med burop. Bayreuther Festspiele presenterade en hel del nyheter och avslutades den första september.

Storbritannien går med i rymdkapplöpningen igen – fast bara genom privata initiativ

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Det amerikanska företaget Virgin Orbit, grundat av den brittiske miljardären Richard Branson, kommer att skjuta upp satelliter från Storbritannien för första gången, vilket skulle ge satellituppskjutningsförmåga inom Europa. ESA, den europeiska rymdstyrelsen, har som bekant sin stora uppskjutningsbas i Franska Guyana, i Sydamerika.

NASA:s Mars-rover gör ”fantastiskt” fynd i sin jakt på tecken på liv

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Sedan juli har Perseverance (Percy för sina vänner) borrat och samlat in fyra smala kärnor av sedimentärt berg, bildat i det som en gång var en sjö på Mars. De är de första proverna av denna typ av mineral som samlats in på en annan värld – och forskare är glada eftersom minst två av kärnorna förmodligen innehåller organiska föreningar.

JP Morgans chefsbankir: Finansiell orkan är att vänta

🟠 Multinationella storbanker driver på Agenda 2030. Flera mäktiga bankchefer på några av världens största multinationella banker har den senaste tiden varnat för en nära förestående världsekonomisk kollaps. Tidigare löften om att den skenande inflationen var ”temporär” är nu som bortblåsta. Samtidigt är dessa banker djupt involverade i globalisternas långtgående klimatåtgärder och omställningsplaner, som de genom omfattande finansiering och investeringar i mångbiljonklassen möjliggör. En enda bank satsar nästan 300 miljarder på att diskriminera vita, som en del av en ”hållbar samhälls­utveckling”.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.