BRASILIEN ”SOLIDARISKA MED” RYSSLAND, sade landets president Jair Bolsonaro vid ett Moskva-besök bara en vecka innan invasionen. Trots västetablissemangets hets mot Ryssland, som då var uppskruvad till max, och massiva påtryckningar stod han på sig. Brasilien röstade för resolutionen som fördömde Rysslands invasion av Ukraina, men Bolsonaro vägrar att välja sida i konflikten eller delta i sanktioner mot Ryssland – i praktiken ett stöd till Ryssland. Foto: Alan Santos/PR
BRASILIEN ”SOLIDARISKA MED” RYSSLAND, sade landets president Jair Bolsonaro vid ett Moskva-besök bara en vecka innan invasionen. Trots västetablissemangets hets mot Ryssland, som då var uppskruvad till max, och massiva påtryckningar stod han på sig. Brasilien röstade för resolutionen som fördömde Rysslands invasion av Ukraina, men Bolsonaro vägrar att välja sida i konflikten eller delta i sanktioner mot Ryssland – i praktiken ett stöd till Ryssland. Foto: Alan Santos/PR

Ryssland inte så isolerat som västs etablissemang vill få det att verka

Gulfstaterna talar gärna med Putin, men inte Biden.
Ryssland och dess ledare Vladimir Putin pekas av västetablissemanget ut som avskydda och isolerade av ”världssamfundet”, vars samlade sanktioner snart kommer tvinga den ryska björnen på knä. Efter att FN:s generalförsamling med stor majoritet röstade för ett fördömande av Moskvas invasion i Ukraina, så cementerades den bilden i väst. Den är dock på flera sätt missvisande. Både de länder som lade ned sin röst och även många som röstade för resolutionen arbetar nu på olika sätt bakom kulisserna med Moskva. Den oåterkalleliga skilsmässan mellan Ryssland och väst följs nu av att allt fler länder väljer att distansera sig från väst. Mat- och energisäkerhet är för dem existentiellt mycket viktigare än att följa det i väst påbjudna narrativet.

Vi kommer inte ta någons sida.
– Jair Bolsonaro, Brasiliens president,
efter Rysslands invasion

Den 2 mars, på invasionens sjunde dag, röstade FN:s generalförsamling för resolution ES-11/1 som fördömde Rysslands militära angrepp på Ukraina den 24 februari och krävde att Moskva drar tillbaka sin militär från grannlandet. Resolutionen var unik då den antogs i generalförsamlingen, dit frågan flyttades efter att Ryssland tidigare lagt in sitt veto mot resolution 2623 i FN:s säkerhetsråd den 27 februari. Säkerhetsrådet består av 15 länder, varav Kina, Indien och Förenade Arabemiraten hade lagt ned sina röster. Det extrainsatta mötet i FN:s generalförsamling, som inleddes den 28 februari, var också det första av sitt slag sedan 1982, då gällde det Israel-Palestina-konflikten.

Resolution ES-11/1 stöddes av 141 länder, 34 avstod från att rösta och representanter för tolv länder var inte närvarande. Fem länder röstade emot fördömandet av Moskva, dessa var Eritrea, Nordkorea, Syrien, Ryssland och Vitryssland (se världskartan).

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Naturgas står för bara någon enstaka procent av Sveriges elproduktion, men betydligt mer på kontinenten. Globalt står naturgas för hela 25 procent av all elkraft, enligt sajten el.se. Från och med den 1 april kräver Ryssland att ”ovänligt sinnade” länder betalar leveranser av olja och gas från Ryssland med rubel. Beskedet är ett svar på de sanktioner som riktats mot Ryssland och ryska intressen. G7-länderna avvisar det ryska kravet och hänvisar till ingångna avtal, men drar officiellt inga paralleller till de sanktioner som kullkastar viktiga internationella avtal på det finansiella området. Det finns därmed goda grunder för att tala om ett eskalerande ekonomiskt krig. Bild: el.se, Kollage: Nya Tider

Det ekonomiska kriget expanderar – Ryssland kräver betalt i rubel

🟠 EKONOMI Eftersom sanktionerna från Väst gjort att Ryssland inte kan använda delar av sin valuta- och guldreserv för att fullgöra betalningar i amerikanska dollar och euro, vänder Ryssland på steken och kräver betalt av ”ovänliga stater” i rubel. Effekten av det blir att västländerna måste köpa rubel för att kunna betala för den gas och olja som man måste ha för att inte få en kollaps i energisystemen. Åtgärden resulterade i en prishöjning på gas och rubelns sjunkande trend vände uppåt.

Europa i Ukrainakrigets skugga

Europa i Ukrainakrigets skugga

🟠 UTRIKES Under söndagen utspelade sig Ukrainakrigets 18:e dag. Samtidigt pågår en presidentvalskampanj i Frankrike, Tyskland markerar återhållsamhet och Polen tar emot mer än 1,5 miljoner krigsflyktingar. I ett ständigt flöde av information kommer en mängd känslomässiga påverkansförsök som inte alla mottagare kan genomskåda och uttolka.

Läs även:

Ukrainsk markoffensiv inledd

Ukrainsk markoffensiv inledd

🟠 UTRIKES Efter flera veckors intensiv förbekämpning har nu den ukrainska motoffensiven kommit igång, även om det fortfarande kan kallas storskalig stridsspaning. Ukraina har haft initiativet, vilket lett till att man lyckats forma slagfältet efter sina behov. Sannolikheten för att ukrainskt genombrottsförsök kommer inom kort och att det lyckas är hög. Rysslands chans är att ha tillräckligt med reserver för ett motanfall. Enligt en källa har nu västerländska stridsvagnar använts i strid för första gången, med framgång.

Flera ryska regioner, inklusive Moskva, drabbade av drönarattacker

Flera ryska regioner, inklusive Moskva, drabbade av drönarattacker

🟠 UTRIKES Nya attacker på rysk mark. Fyra veckor efter ett hävdat drönarangrepp som riktade sig mot Kreml drabbades Moskva tisdagen den 30 maj 2023 av en ny attack som Ryssland tillskriver Ukraina. President Vladimir Putin anklagade Ukraina för att vilja ”skrämma” ryssarna. Man anklagar också väst för att stödja Ukrainas ”oansvariga” attacker. Men trots att detta är fallet med Storbritannien, som anser att ”legitima militära mål utanför landets egen gräns är en del av Ukrainas självförsvar”, hävdar USA att de inte stöder attacker på ryskt territorium.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Riksbyggare Gustav Eriksson Vasa

🟠 HISTORIA. Den sjätte juni i år är det femhundra år sedan Gustav Eriksson Vasa utsågs till kung av Sverige. Historien om ursprunget till Vasaloppet och hur Vasa sedan ledde befrielsekriget som resulterade i att den danske unionskungen Kristian II drevs ut ur Sverige är allmänt känd, men vad som hände därefter är egentligen ännu viktigare. Som kung drev Gustav Vasa ihärdigt på för att skapa ett enhetligt rike med en effektiv byråkrati. Han kal­las för riksbyggaren som lade grunden för den moderna staten, och han var beredd att gå över lik för att uppnå detta.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.