Roj Friberg (svensk 1934–2016), Balkongen, Göteborg, 2006. Friberg är förfallets mästare. Landskap, fasader och interiörer vittnar om tidigare överdåd och makt men har blivit fläckade, flagade, förruttnade och är oundvikligt dömda till upplösning. Två besökare betraktar hans teckning/målning på Nationalmuseum i Stockholm.

Romantiken – ett sätt att se

KULTUR
Just nu pågår på Nationalmuseum i Stockholm en fin utställning (pågår till 5 januari 2025). Den handlar om romantiken som begrepp och känsla snarare än som en distinkt konsthistorisk epok.

Romantiken som epok brukar beskrivas som en känslostormande reaktion mot upplys­ningen och den fanatiska förnuftstro som fick sitt våldsammaste uttryck i franska re­volutionen. Inte sällan var man religiöst svärmande med öppenhet mot mysticism och intryck från främmande kulturkretsar. Romantiker­na ville vara subjektivt grundade i känslan av att vara människa både i gott och ont. I den senare meningen har den romantiska känslan varit närvarande både före och efter den traditionellt uppfattade romantiska epoken på 1800-talet. Särskilt roligt är att kuratorerna funnit att den romantiska känslan lever och frodas också idag i trots mot nihilistisk dekonstruktion, konceptkonst och perver­terat sexualiserad modernism.

 

Leif Engström (svensk, född 1992), Gran 1, olja och akryl på duk, 2016. Målningarna från granskogen av Engström visar att det även bland yngre konstnärer finns en vilja att bära det romantiska kulturarvet vidare.

 

Det här är konst man kan förstå och drabbas av.

Knud Baade (norsk 1808-79), Månsken, 1840, olja på duk, 21,8 x 27 cm.

 

Den klassiskt romantiska epoken är givetvis väl re­presenterad med verk av Caspar David Friedrich (tysk 1774–1840). Carl Friedrich Lessing (tysk 1808–1880) an­ses som stilbildande för Düsseldorfskolan med nordiska konstnärer som Christian Dahl (norsk 1788–1857), Knud Baade (norsk 1808–1879) och givetvis svensken Marcus Larsson (svensk 1825–1864).

Marcus Larsson (svensk 1825–1864), Storm vid bohusländska kusten, 1857. En utställning om romantiken utan ett skeppsbrott eller vattenfall av Marcus Larsson kan man inte föreställa sig.

 

I Sverige på 1970-talet och framåt arbetar Ola Billgren (1940–2001) Peter Tillberg (1946–2016) och John E. Fran­zén (1942–2022) med en slags fotorealism som förmedlar koncentrerad medveten närvaro i till synes triviala mil­jöer.

Carl Friedrich Lessing (1808–1880), Klipplandskap. Klyfta med ruiner, 1830. Lessing tog vid efter Caspar David Friedrich och blev med sina skarpa detaljstudier stilbildande för Düsseldorfskolan

 

I samma tid gör Roj Friberg (1934–2016) blyertsteck­ningar med förfallande arkitektur som postapokalyptiska mardrömmar.

En skog i miniatyr i ett akvarium med grumligt vatten som skapar ett dimmigt ljus. Byggd av den tyska konstnären Mariele Neudecker (född 1965). And Then the World Changed Colour: Breathing Yellow, 2019, glas, vatten, salt, gjutmassa. Den mörka tavlan i fonden med ljusa prickar ska föreställa en stjärnhimmel målad 2020 av Paul Fägerskiöld (svensk, född 1982).

 

Samhällsengagemang förknippar man kanske inte spontant med ro­mantikens sökande efter den sublima närvaron, men det hedrar kuratorer­na att öppna för att konstnärens fulla oförblommerade närvaro i lidandet och livets tragedi absolut hör till.

Kristoffer Zetterstrand (svensk, född 1973), Bland det som blev kvar, 2014. Ukraina eller Gaza? Flickan ser nordisk ut, konstnären vill påminna om att det också kan drabba oss.
Léon Cogniet (fransk 1794–1880), Studie till Barnamorden i Betlehem, 1824. En bild det är svårt att gå förbi oberörd. Är det Hamas lömska överfall 7:e oktober i fjol eller handlar det om extremjudarnas folkmord på palestinier som pågår just nu i Gaza?

 

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Fallet avslutat

Fallet avslutat

🟠 KULTUR Chockrockaren Marilyn Manson, vars riktiga namn är Brian Warner, har nu lagt ner sin förtalsanmälan mot sin före detta fästmö, skådespelerskan Evan Rachel Wood. Han går även med på att betala rättegångskostnaderna.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Sagerska palatset

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Kulturell idioti

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Stor vikingaskatt hittad

🟠 HISTORIA Den största silverskatt från vikingatiden som någonsin hittats i Jönköpings län har sänts till länsstyrelsen av ett anonymt ombud. Skatten utgörs av omkring 100 silvermynt, smycken samt bitar av silver. Då den inte hittats vid en arkeologisk undersökning saknas dock mycket information.

Jahve och draken

🟠 HISTORIA Bibeln och dess olika berättelser har gett upphov till olika spekulationer och teorier. En av dessa teorier, som har börjat märkas på senare tid, är att Jahve i själva verket är en drake. Teorin stämmer dock inte och den verkliga historien är mer läsvärd.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.