Ralph Lysell föddes som Rolf Åke Nystedt år 1907. Ingenjören Hugo Lindström, som arbetade tillsammans med Lysell, berättar om honom i boken Svensk industridesign. En 1900-talshistoria.
Enligt Lindström begav sig Rolf Nystedt till USA när han var sexton år för att finna sin mor, som lämnade honom och emigrerade från Sverige när han bara var sju år. Rolfs styvfar ville dock inte ha honom i närheten så sextonåringen fick klara sig själv. Han ändrade då sitt namn till Ralph Lysell och ljög om sin ålder. Han studerade teknologi vid Columbia University i New York. Lindström berättar även att han vet att Lysell designade läppstiftshylsor och en bil under sin tid i USA. Bilen i fråga var strömlinjeformad och öppnades och stängdes genom att man sköt dörrarna längs med karossen. Lasse Brunnström nämner i Svensk designhistoria att Lysell även designade stiftlösa prislappar i USA.
Man får även veta av Lindström att enligt Lysell själv blev hans prototyper finansierade av en mycket rik änka.
Brunnström noterar att Lysell stannade i USA fram till 1939. Han återvände då till Sverige och blev anställd av företaget LM Ericsson då detta företag hade, som Brunnström skriver, ”en viss erfarenhet av att knyta till sig utomstående estetiska konsulter vid telefontillverkningen.
Lysell var minst sagt flitig under sin tid hos LM Ericsson. Brunnström noterar att ”under de närmaste åren verkar i stort sett alla företagets nyutvecklade produkter ha knådats till olika strömlinjeformer av den nye medarbetaren: högtalartelefoner, hemtelefoner, telefonhytter, radioapparater för dotterbolaget Svenska Radio AB (SRA) med mera.”

Den mest banbrytande av Lysells uppfinningar blev dock Ericofonen, som kom att kallas Kobran. Enligt Brunnström fick telefonen namnet på grund av sitt utseende, som för tankarna till en hopslingrad kobra som gör sig redo för att gå till anfall. Lysell designade och den första fungerande prototypen 1941.
Kobran blev banbrytande inom telefonin i avseendet att den var en enstyckstelefon. Konstruktionen beskrivs på följande sätt av Michael Tambini i 1900-talets design. Krönika över föremål och formgivare: ”hörluren och mikrofonen är inneslutna i ett, enda sammanhängande plasthölje, och fingerskivan finns på telefonens undersida.”
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.