Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, har stämts i flera domstolar för att ha fifflat med upphandlingen kring covidvaccinen – däribland av två stater: Ungern och Polen. Foto: Euronews

Pfizergate närmar sig sin upplösning

Von der Leyen kan bli fälld i domstol(ar)
Under den så kallade covidpandemin hyllades EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen av systemmedia och politikerkollegor för att hon fick ett avtal med Pfizer om att leverera vaccin till alla EU-medborgare. Något var dock märkligt – von der Leyen vägrade att lämna ut SMS-konversationerna där avtalet förhandlats fram. Nu pågår flera rättsprocesser för att ta reda på varför och åtminstone potentiellt utkräva ansvar.

Anklagelserna mot Ur­sula von der Leyen handlar om hennes kommunikation med Albert Bourla, VD för amerikanska vaccin­jätten Pfizer, om ett kontrakt på 1,8 miljarder doser covidvaccin. Nästa beslut i rättsprocesserna väntas den 20 januari då en belgisk domstol bland annat ska slå fast huruvida hon har juridisk immunitet mot kor­ruptionsåtal, vilket EU:s åklagarmyn­dighet EPPO hävdar.

Det kan noteras att diskussioner­na mellan von der Leyen och Bourla inleddes långt innan de kliniska tes­terna av Pfizers vaccin var färdiga. Vaccinskeptiker har länge pekat på att testerna skyndades igenom. I oktober 2022 medgav Janine Small, högt uppsatt tjänstekvinna på Pfizer, inför EU-parlamentet att man inte ens hunnit testa om vaccinet förhin­drade spridning av covid-19 – att det minskade symptomen för vissa smit­tade ansågs tillräckligt.

Och innan dessa hårt kritiserade kliniska tester ens var klara, ska alltså von der Leyen ha varit i färd med att förhandla fram ett kontrakt via SMS.

Kontraktet inbringade enligt Financial Times 35 miljarder euro till Pfizer, vilket gör det till det största och dyraste av de kontrakt EU skrev med vaccintillverkare, både totalt och räknat per vaccindos. Enligt fle­ra oberoende beräkningar är priset uppemot 15 gånger produktionskost­naden.

Flera rättsprocesser

New York Times publicerade uppgif­terna om von der Leyens SMS med Bourla kort efter att avtalet var fär­digt i slutet av april 2021. Artikeln berömde att hon lyckats säkra vaccin till alla EU-medborgare men ifråga­satte hur förhandlingarna skett och att de inletts utan att EU:s medlems­stater gett henne mandat till det. När von der Leyen vägrade att lämna ut konversationen stämde tidningen EU-kommissionen i domstol med hänvisning till offentlighetsprinci­pen, ett mål som ännu – fyra år se­nare – inte är avgjort.

Albert Bourla, VD för Pfizer. EU-kontraktet gav vaccinjätten 35 miljarder euro, vilket gör det till det största och dyraste av de kontrakt EU skrev med vaccintillverkare, både totalt och räknat per vaccindos. Foto: Meridian International Center

Sedan dess har skandalen bara växt. Von der Leyen har inte bara vägrat att lämna ut SMS:en till me­dia utan även till Europeiska om­budsmannen och till Europeiska revisionsrätten ECA. Europeiska om­budsmannen Emily O’Reilly ankla­gade under 2022 von der Leyen för tjänstefel efter att EU-kommissionen (fortfarande ledd av Ursula von der Leyen) vägrat lämna ut korre­spondensen, påstått att meddelande­na försvunnit av misstag, och hävdat att den relevanta delen av EU:s bud­get var hemligstämplad så att priset för vaccinkontraktet inte heller kun­de lämnas ut.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Georgescu förbjuds att kandidera

Georgescu förbjuds att kandidera

🟠 UTRIKES I förra numret kunde Nya Tider presentera ett omfattande reportage om den politiska turbulens som skakat Rumänien i flera månader, i kölvattnet efter presidentvalet då nationalisten Călin Georgescu fick flest röster i första omgången.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.