Ett regeringsdekret kommer nu att offentliggöras och ”i maj, om bara några veckor, kommer detta beslut att bli verklighet”, sade integrationsminister Claudia Plakolm vid ministerrådet i Wien.
”Vi har nått gränsen för vår mottagningskapacitet”, sade hon, och regeringen hävdade att den ville ”skydda systemen” för hälsovård, sysselsättning och utbildning.
Enligt Plakolm minskar ”sannolikheten för en lyckad integration för varje nyanländ”. Uppgiften är ”titanisk” eftersom många migranter kämpar för att lära sig tyska, hitta arbete och få en plats i skolan.
Denna åtgärd, som inledningsvis gäller i sex månader, kan komma att förlängas till och med maj 2027.
Beskedet kommer samtidigt som flera EU-medlemsstater aviserar tuffare migrationspolitik.
Den konservative förbundskanslern Christian Stocker, som sedan början av mars har suttit vid makten tillsammans med socialdemokraterna och liberalerna, är av oppositionen pressad att hålla en allt hårdare linje.
Österrike, som liksom Sverige fick en stor tillströmning av ”flyktingar” under migrationskrisen 2015, säger att man har sett ”en tydlig ökning” av anhöriginvandring till dem som har beviljats asyl eller har rätt till skydd eftersom deras ursprungsland anses vara farligt.
År 2023 var antalet nästan 9 300 och förra året 7 800 i ett land med 9,2 miljoner invånare, varav den överväldigande majoriteten kommer från Syrien
Flera människorättsgrupper har kritiserat regeringens beslut.