En av illuminatis kända symboler är det allseende ögat som ursprungligen var endast en frimurarsymbol. Bild: Wikipedia

Orden som vill(e) ta över världen

Illuminatorden grundades den första maj år 1776 av professorn Adam Weishaupt. Orden strävade efter världsherravälde och infiltrerade frimurarna. Bara nio år senare förbjöds orden, men redan vid den tiden fanns det individer som inte trodde att illuminaterna verkligen hade försvunnit då det efter att Illuminatorden förbjöds fanns hemliga sällskap som definierade sig som illuminater.

I boken A view of the New-England Illuminati skriver John Cosens Ogden (1751-1800) om hur illuminater i USA bryter ner kyrkan och regeringen genom att bland annat stödja ”felaktiga åsikter, framprovocerar irreligion, tillintetgör den goda viljan mellan män, äventyrar den nationella freden och välståndet och försämrar den nationella moralen och hedern.” Han hävdar således i denna bok att en gren av Illuminatorden som grundats i Bayern den första maj 1776 och strävat efter att ta över världen var aktiva i USA. Denna order hade visserligen förbjudits redan år 1785 och existerade officiellt sett inte längre. Dock publicerades Ogdens bok år 1799.

Ogden var inte ensam om att tro att Illuminatorden fortfarande existerade. Det menade även John Robison (1739-1805) som i boken Proofs of a Conspiracy against all the religions and governments of Europe, carried on in the secret meetings of Free-Masons, Illuminati, and Reading Societies bestämt hävdade att Illuminatorden (som han själv definierar som ”the Association”) fortfarande var verksam och avsåg att ”avskaffa all religion” och ”störta varenda regering”. Robisons bok gavs ut 1798.

Kungen som inte tyckte om illuminati. Gustaf IV Adolf (1778-1837) var visserligen frimurare, men inte välvilligt inställd till illuminater och arresterade en mystiker som han fått veta skulle vara illuminat år 1803. Målning från år 1802 av Gerhard von Kügelgen (1772-1820). Bild: Wikipedia

Även den samtida kungen av Sverige, Gustaf IV Adolf (1778-1837), var övertygad om att illuminaterna fortfarande fanns. Hans faster, hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta (1759-1818), som var en hängiven frimurarinna, berättar ingående i sin dagboksanteckning från februari 1803 om hur kungen lät arrestera mystikern Carl Adolf Boheman (1764-1831), som under åren 1802-03 grundat frimurarlogen Gula Rosen, efter att han fått veta Boheman ”var illuminat och en farlig person.” Gustaf IV Adolf tycks inte ha uppskattat illuminaterna och hertiginnan noterar även i sin dagbok att den unge kungen, i samband med affären Boheman, blev orolig för att bli mördad. Gustaf Adolf hade dock mycket goda skäl till denna oro då han visste att han, genom att arrestera Boheman, kom på kant med just de personer som anstiftat till mordet på hans far: hertig Carl (1748-1818) och Hedvig Elisabeth Charlotta.

Vilka var då illuminaterna och vad var egentligen syftet med deras orden? För att bevara dessa frågor måste man gå tillbaka i tiden.

Adam Weishaupt och upplysningstidens olika sidor

Adam Weishaupt (1748-1830) var, enligt Jim Marrs bok Illuminatorden: Det hemliga sällskapet som tog över världen, av judisk börd, men han fick sin grundutbildning i en jesuitisk skola och konverterade till protestantismen i samband med att han erhöll sin ”doktorsexamen i juridik vid universitetet i Ingolstadt.” Det var även vid den här tiden, noterar Marrs, som Weishaupt ”blev en fritänkare och studerade de litterära verken av upplysningstidens mest framträdande tänkare”. En tänkare som kom att påverka Weishaupt var, enligt Marrs, ”Denis Diderot (1713-1784), som kunde skriva sådana rader som till exempel: ’Man kommer aldrig att vara fri förrän den siste kungen är strypt med den siste prästens inälvor’”.

Professor Adam Weishaupt (1748-1830) grundade Illuminatorden den första maj 1776.
Gravyr av okänd konstnär från år 1799. Bild: Wikipedia

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Regionernas problem blir huvudtema för vårändringsbudgeten

Regionernas problem blir huvudtema för vårändringsbudgeten

🟠 EKONOMI Vid en pressträff den 4 mars presenterade partiledarna för de fyra Tidöpartierna en storsatsning på att stötta regionerna. Det var huvudpunkten inför vårändringsbudgeten, som presenteras i sin helhet senare i vår. Sex miljarder kronor i nya tillskott till vården kommer som ett svar på den senaste tidens larmrapporter om omfattande varsel och diskussioner om uppsägningar i flera regioner. Pekpinnar om att fokusera på kärnverksamheten och att effektivisera verksamheterna fanns också med.

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

🟠 OPINION: ÅKE BLOMDAHL Politiska debattörer både till höger och vänster har skäl att vara oroade över att yttrandefriheten steg för steg kringskärs och begränsas i vårt land och i Europeiska unionen. I många europeiska länder är det sedan länge förbjudet att diskutera vissa historiska fakta om bland annat folkmord och krigsbrott begångna under första och andra världskriget. Lagstiftarna har menat att syftet är att förhindra hat, hot och våld mot vissa särskilt utsatta folkgrupper, inte att kväva yttrandefriheten. I praktiken har det dock lett till att akademiska historiker och seriösa journalister bötfällts och dömts till fängelse efter att ha undersökt sakrosankta påståenden i den officiella historieskrivningen. Nu sänker sig av allt att döma detta mörker även i Sverige och inga politiska partier har opponerat sig.

Läs även:

Realismens ytterlighet

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Den lilla ugglan med de stora ögonen

Den lilla ugglan med de stora ögonen

🟠 NATUR I Sverige finns det två vanliga sorters ugglor. En av dessa är pärlugglan. Denna lilla uggla är inte mer än cirka 25 centimeter lång och har stora, klara gula ögon. Den är aktiv om nätterna och vilar på dagen samt jagar små däggdjur och småfåglar.

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

🟠 HISTORIA Under barockens tidevarv var Maria Magdalena ett av de helgon som var allra mest populär bland konstnärerna. En orsak till hennes popularitet var att katolska kyrkan lade tyngdpunkten dels på de troendes moraliska ansvar, dels på botfärdighet efter konciliet i Trient. Två vanliga motiv under barocken var Maria Magdalena som botfärdig synderska samt hennes möte med den uppståndne Jesus Kristus.

Porträtt i Sverige och England

Porträtt i Sverige och England

🟠 HISTORIA Den svenske porträttmålaren Michael Dahl var lärling till Martin Hannibal och David Klöcker Ehrenstrahl, men till skillnad från sina läromästare kom han att huvudsakligen vara verksam i England. Under sin långa karriär blev han känd i både Sverige och England för sina porträtt av kungligheter och aristokrater.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.