<strong>CHOKLADKUNGEN.</strong> Ukrainas nyvalde president Petro Porosjenko syns här skaka hand med Madeleine Korbel Albright, vars lämplighet att leda de amerikanska valobservatörerna har ifrågasatts.

Oligark ny president i Ukraina

Den favorittippade mångmiljardären Petro Porosjenko, även kallad chokladkungen, vann presidentvalet redan i första omgången. Att valet genomfördes trots pågående intensiva strider med växande dödstal i östra Ukraina samt det låga valdeltagandet gör att valet ifrågasätts av kritiker. Rysslands försök att med kompromissvilja dämpa konflikten har ignorerats av både ledningen i Kiev och dess sponsorer i väst.
Julia Tymosjenko var en viktig symbol på Euromajdan. Foto: Nya Tider
Julia Tymosjenko var en viktig symbol på Euromajdan. Foto: Nya Tider

Söndagen den 25 maj hölls det tidigarelagda presidentvalet i Ukraina. Detta som en följd av den blodiga kuppen i Kiev den 22 februari, då president Viktor Janukovytj tvingades i lansflykt. Valet, som symboliskt ägde rum samma dag som invånarna i EU röstade in sina representanter i EU-parlamentet i Bryssel, var innan kuppen planerat till den 29 maj 2015.

Oligarken Petro Porosjenko vann första valomgången med en majoritet av rösterna, 54,7 procent, vilket gjorde att en andra valomgång inte behöver hållas.

Julia Tymosjenko, som före valet uttryckt sin vilja att förgöra Ryssland med kärnvapen och etniskt rensa Ukraina på alla rysktalande, kom tvåa med 12,81 procent av rösterna. Hon uppgav efter det oväntat dåliga resultatet att hon ska sluta inom politiken. Trots detta är många politiska bedömare övertygade om att väst vill och kommer få se henne i en central roll i Kievs framtida politiska ledarskikt.

Vinnaren Porosjenko har tilldelats en mandatperiod på fem år och är således tänkt att fungera som president fram till 2019.

Samma dag hölls även val till borgmästarämbetena i 27 städer. I huvudstaden Kiev vann den före detta väldsmästaren i tungviktsboxning Vitali Klitschko.

Global Research påpekar att östra Ukraina är en krigszon, där civila beskjuts av Ukrainas reguljära och irreguljära säkerhetsstyrkor.

Valets legitimitet ifrågasätts

Valets segrare. Vitali Klitschko (t.v.) blev borgmästare i Kiev efter att ha dragit tillbaka sin presidentkandidatur. Oligarken Petro Porosjenko (tvåa fr.v.) blev president. På bilden träffar de sin mecenat, USA:s utrikesminister John Kerry. Längst till höger Ukrainas kupptillsatte premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Foto: Wiki/Marc Müller
Valets segrare. Vitali Klitschko (t.v.) blev borgmästare i Kiev efter att ha dragit tillbaka sin presidentkandidatur. Oligarken Petro Porosjenko (tvåa fr.v.) blev president. På bilden träffar de sin mecenat, USA:s utrikesminister John Kerry. Längst till höger Ukrainas kupptillsatte premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Foto: Wiki/Marc Müller

Krims 2,4 miljoner invånare röstade inte. Detta eftersom Krim inte längre tillhör Ukraina efter en folkomröstning i mars där 96,77 procent av de röstande ville att halvön skulle ansluta sig till Ryska federationen. Valdeltagandet i denna folkomröstning var 83,1 procent att jämföra med till exempel årets EU-val där bara 43,09 av de röstberättigade EU-medborgarna deltog. Trots detta ansåg USA och EU att folkomröstningen på Krim skulle betraktas som ogiltig och västländerna räknar därför fortfarande Krim som en del av Ukraina.

Redan på valdagen den 25 maj framgick det att valdeltagandet i Ukraina blev lägre än väntat och i de olika oblasterna, länen, varierade det mellan 30 och 45 procent. Endast i en oblast i nordvästra Ukraina var det högre än 45 procent. I de ensidigt utropade självständiga Folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, i det som Kiev betraktar som östra Ukraina, var valdeltagandet bara 10 respektive 17 procent. Det är främst i den förstnämnda som strider mellan separatister och Kievs styrkor ägt rum före och under valet.

Även om dessa siffror var preliminära så påpekade iakttagare det märkliga i att Ukrainas Centrala valkommission, CEC, vid ungefär samma tid fastställde valdeltagandet till 55,33 procent. Den ideella och oberoende undersökande mediaorganisationen Global Research uppger att denna siffra är missvisande, eftersom den bygger på ett ofullständigt antal vallokaler och dessutom helt utesluter östra Ukrainas oblaster. Organisationen menar att siffran är föremål för politisk manipulation även om den ska betraktas som preliminär och bedömer att det totala valdeltagandet med säkerhet var under 50 procent.

Global Research påtalar även det ovanliga i att västmedia utropade Porosjenko som vinnare innan ens räknandet av rösterna inletts och att USA:s president Barack Obama gratulerade oligarken innan ukrainska CEC bekräftat att han vunnit valet.

Enligt Kiev fanns 3 600 valobservatörer på plats, medan västmedias siffror ligger på mindre än en tredjedel av dessa siffror. Exempelvis anger den tyska utlandskanalen Deutsche Welle antalet till 1 200. Detta trots att västmedia utmärkt sig för sin vinklade och Kiev-vänliga rapportering från Ukraina.

Observatörsteamet från USA leddes av den före detta utrikesministern Madeleine Albright. Hon gjorde sig ökänd genom att vara drivande i att få USA och NATO att inleda bombkampanjen mot rest-Jugoslavien 1999, vilken resulterade i att över 500 civila dödades.

Kritiker påtalade också det olämpliga med att Albright fungerade som valobservatör efter att öppet ha uttryckt sitt stöd för Julia Tymosjenko.

Ukrainas säkerhetstjänst SBU säger sig också ha oskadliggjort ett virus man hittat i en central rösträkningsserver tillhörande CEC. Enligt SBU var viruset utformat för att radera valresultatet när det aktiverades. Den ukrainska Tv-kanalen Zik återgav SBU-chefen Valentyn Nalyvajchenko, som den 23 maj berättade att ”Den infekterade mjukvaran har ersatts, och i dag är vi övertygade om att CEC-servern har tillräckligt skydd”. Vem som placerat viruset där och varför har inte kunnat bevisas, även om SBU föga oväntat anklagar den avsatte presidenten Janukovytj.

Global Research påpekar att östra Ukraina är en krigszon, där civila beskjuts av Ukrainas reguljära och irreguljära säkerhetsstyrkor. Den sista veckan har även artilleri satts in mot Slavjansk, sjukhus har träffats och flera civila har dödats av artillerigranater – till och med i sina egna bostadsområden. Obekräftade uppgifter gör gällande att Kiev även använder raketartilleri av typen Grad, som de beskjuter Slavjansk med från en höjd utanför staden. Kiev har flera gånger medvetet hindrat försök från stadsborna att evakuera barn, vilket möts med bestörtning och avsky från stora delar av omvärlden. I väst har det dock knappt rapporterats och inga politiska ledare har ansett det värt att sätta press på Kiev i frågan. Den 29 maj började också Kiev med luftangrepp mor Slavjansk.

Situationen har tvingat ledningarna i båda Folkrepublikerna Luhansk och Donetsk att före valet deklarera undantagstillstånd. Totalt berör det nästan sju miljoner människor.

”Ukrainska soldater har begått aggressionshandlingar mot civila, den illegitima Kiev-regimen genomför en straffoperation mot Luhansk republik”, berättar Valery Bolotov ledare för folkrepubliken. Allt detta före och under pågående val.

Sammantaget anser Global Research att legitimiteten för valet är tveksam. Den politiska och mediala eliten i väst har dock oreserverat visat sin entusiasm för valet, dess genomförande och utgång.

Ryssland visar god vilja

Ryssland var ursprungligen emot det dryga året tidigarelagda presidentvalet och betraktade avsättandet av Janukovytj som olagligt samtidigt som Moskva benämnde efterträdarna i Kiev som en ”illegitim junta”.

Moskvas hållning har dock successivt mjuknat sedan dess. Den 7 maj sade Rysslands president Vladimir Putin att presidentvalet i Ukraina var ett steg ”i rätt riktning”, men att resultatet skulle vara betydelselöst om inte rättigheterna för ”alla medborgare” skyddades. Han syftade då på de rysktalande i östra och södra Ukraina som motsatt sig kuppen i Kiev, som de ser som ett verk av utländska intressen. Den 23 maj, två dagar före valet, tillkännagav Putin att Moskva skulle respektera resultatet från valet i Ukraina och var redo att arbeta med den som blev vald till president. Att Putin rört sig så långt bort från Rysslands ursprungliga ståndpunkt anser flera bedömare riskabelt, då denna kompromissvilja kan uppfattas som ett svaghetstecken. Också det faktum att Moskva flera gånger ställt ultimatum till Kiev samt klagat till FN och OSSE, utan framgång, bidrar till risken att Ukrainas nyvalde president och hans uppbackare i väst tar det som intäkt för att deras alltmer aggressiva hållning är framgångsrik.

Militära experter påtalar också att det initiativ Ryssland tog på Krim nu börjar förloras. I väpnade konflikter vinner sällan eller aldrig den som tappat eller saknar initiativet, påpekar de.

Även om Ryssland verkat ha lättat på gränskontrollen till Ukraina och nu släpper igenom fler frivilliga som vill försvara befolkningen i östra Ukraina mot Kievs upptrappade våldsanvändande, så börjar bitterheten växa bland många rysktalande i östra Ukraina som känner sig övergivna och svikna av Ryssland. De frågar sig vad Putins löften om att skydda rysktalande är värda efter massakern i Odessa, attacken på hamnstaden Mariupol på självaste segerdagen den 9 maj och de mängder av civila som dödats under den pågående belägringen av Slavjansk samt flyganfallen mot Donetsk internationella flygplats och själva staden.

Som kontrast har USA och EU inte visat någon kompromissvilja, utan istället gjort verklighet av nästan alla sina hot om bland annat sanktioner mot Ryssland.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Damen som utvecklade torrmjölken

Damen som utvecklade torrmjölken

🟠 HISTORIA Maria Johanna ”Ninni” Kronberg kom på att man kan göra hållbar torrmjölk genom att torka skummjölk som sedan indunstades med upphettad luft. Genom denna uppfinning, som hon fick patent på, lades grunden för livsmedelsföretaget Semper AB.

Läs även:

Islamistiskt terrordåd planeras mot Wien

Islamistiskt terrordåd planeras mot Wien

🟠 UTRIKES Enligt lokal polis planeras ett islamistiskt terrordåd mot den österrikiska huvudstaden Wien. Det gör att polisen tvingas vidta vissa säkerhetsåtgärder, som att placera ut beväpnade poliser på vissa platser, öka patrulleringen samt övervakning av kända islamister.

Storbritanniens utmaningar för att genomföra sin nya lag om olaglig migration

Storbritanniens utmaningar för att genomföra sin nya lag om olaglig migration

🟠 UTRIKES Inte bara Italien har problem med båtmigranter, Storbritannien är ett annat hårt drabbat land. En av de mest angelägna frågorna som tas upp i regeringens senaste proposition är vart migranter skulle kunna omplaceras. Om migranter fortsätter att anlända i stort antal till Storbritannien kan det orsaka betydande operativa och ekonomiska svårigheter att inte kunna behandla och utreda deras asylansökningar, utöver de mänskliga kostnaderna.

Nyhetsdygnet

Nya tankar om nordiska och anglosaxiska seder och bruk

🟠 Bokrecension. Nordiska och anglosaxiska seder och bruk är ett ambitiöst verk av knyaz Rikard, som enligt honom själv är avsett att ”användas som ett instrument för att analysera framtiden”. Han betonar även vikten av att kunna historia, men lägger samtidigt fram en rad överraskande tolkningar och slutsatser som han inte belägger, vilket förstås bekymrar en historiker som bryr sig om det vetenskapligt riktiga. Om man väljer att betrakta boken som en myt snarare än fakta, tjänar den dock som inspiration och lyfter fram många visdomar.

Svensk spionhistoria

🟠 Bokrecension. En historik över en gren av den svenska statsförvaltningen, det låter inte så spännande. Men om man säger att det rör sig om underrättelsetjänsten, då spetsar folk öronen. Spioner och förrädare, James Bond i verkligheten...! Så är det onekligen; underrättelsetjänst är i regel tacksamt att skildra i historisk bokform. Och en som kan detta ämne både för svenska och internationella förhållanden är Wilhelm Agrell. Hans senaste verk om spioneriets historia är Sprickor i järnridån – svensk underrättelsetjänst 1944-1992.

Strange World – kan det blir mer PK?

🟠 I november förra året släppte Disney en animerad film, Strange World (En annorlunda värld), som kombinerar element ur Jules Vernes fantastiska teknikskapelser och en fantasivärld som påminner om Avatar. En nästan identisk värld har faktiskt redan visats i ett avsnitt om stenåldersfamiljen Croods.

Så blir världen när bensinbilarna har fasats ut

🟠 EU-parlamentet fattade den 14 februari det slutgiltiga beslutet att efter år 2035 får nybilsförsäljning bara bestå av elbilar. Politiker låter ofta påskina att det ”bara” är att byta ut sin gamla bil mot en elbil. Nya Tider har dock visat att det inte finns nog med metaller på hela planeten för en total elektrifiering – vilket politikerna mycket väl vet. I denna artikel går vi igenom hur det är tänkt att samhället i framtiden ska se ut, med 15-minutersstaden, avfolkad landsbygd och andra radikala förändringar som globalister förordat under lång tid.

Löjtnanten, korpralen, pastorn och kriget

🟠 HISTORIA Mycket har skrivits om Karl XII och det stora nordiska kriget, men de dagböcker som skrevs av de som var i fält med honom är fulla av inblickar in 1700-talets soldatliv. I tre av dessa dagböcker – skrivna av löjtnant Joachim Matthiae Lyth, korpral Erik Larsson Smepust och bataljonspastor Andreas Westerman – skildras nederlag, lidanden och fångenskap, men också en stark förtröstan på Gud.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.