Georadarn visar skeppet inne i gravhögen. Foto: Stillbild Youtube

Nytt fynd av vikingaskepp, långhus och runsten i Östfold

I början av oktober meddelade norska arkeologer att man hittat en runsten i Rakkestad i Östfold, och en vecka senare, den 15 oktober, avhölls en presskonferens där man presenterade det världssensationella fyndet av ett gravsatt vikingaskepp vid Jellhaugen mellan Halden och Sarpsborg, precis längs E6:an.

Redan på 1860-talet hade man vid Jellhaugen grävt ut två gravar, som tidigare varit högar, och frilagt ”spår efter två båtfynd och en hällebyggd grav med skelett”, men efter dålig dåtida dokumentationsprocedur återtäckte man fynden och arkiverade kunskaperna utan att markera något på kartor.

Översiktsbilden visar fynden på platsen, med skeppet och de funna långhusen. Foto: NIKU

Intill ligger också en stor synlig gravhög och området berörs också av Europaväg 6 som löper anmärkningsvärt nära gravhögen. Man lägger lätt märke till Jellhaugen i Jellestad vid en bilfärd på E6:an genom Bergs församling i Haldens kommun. Högen är daterad genom kol-14 till perioden 426–598 efter Kristus. Arkeologerna har dock kunnat konstatera att denna hög blivit plundrad på 800-talet och dessutom har den restaurerats genom att arkeologerna själva år 1989 körde fram mer jord så att den fick en storlek de uppskattade att den hade från början. Kung Jell skulle ligga begravd där i sin båt, berättade bönder i området för en arkeolog 1944. Högen har även varit lägerplats för svenska armén 1814 och dansbana för lokalbefolkningen, vilket den lämpade sig för då den blivit så platt.

På senare tid har sökningar i området med metalldetektorer lett till flera guldfynd. När man för två år sedan genomförde en provgrävning för att undersöka möjligheterna att bygga en vatten- och dräneringsanläggning för lantbrukets förbättring, fann arkeologerna så många diversefynd att de blev varse att platsen hade mycket mer att erbjuda än spridda småfynd. Bland annat anades spår av fler gravar. Man bestämde då att området måste kartläggas med georadar innan några ytterligare åtgärder kunde utföras.

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) och Østfold fylkeskommune har under en tids hemlighetsmakeri genomfört undersökningarna, men på grund av detta års väderförhållanden valde man att avvakta våren och sommaren tills nederbörd och temperaturer normaliserades under hösten.

Resultaten från de fyra hektar som avsökts är tidskrävande att analysera, men redan nu vet man en del basfakta, som att flera andra gravhögar under århundradenas lopp överplöjts och jämnats ut på grund av jordbrukets behov. Tre stora monumentala gravhögar och sex till åtta mindre högar har det funnits enligt vad man kan skönja på georadarbilderna. Dessutom har arkeologerna funnit tydliga spår av stolphål som indikerar att fem stycken, upp till 40 meter långa, långhus stått på platsen. Vid vilken tid de stått där och om de funnits exakt samtidigt, kan man ännu inte uttala sig om.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Var redo – Alltid redo!

Var redo – Alltid redo!

🟠 Scouternas historia i Sverige Scoutrörelsen började med att den engelske generalen Robert Baden-Powell arrangerade ett läger för en grupp engelska pojkar 1907. Det var det första scoutlägret och Robert Baden-Powell blev scoutrörelsens grundare.

Polisinspektör Trysbergs mystiska död

Polisinspektör Trysbergs mystiska död

🟠 HISTORIA Under 1980- och 90-talen inträffade en rad märkliga dödsfall i kölvattnet av, bland annat, Boforsaffären och Palmemordet. Ett av de märkligaste dödsfallen var polisinspektör Gustav Trysbergs. Trysberg hade först fått 15 knivhugg och sedan krosskador i pannan. Enligt obducenten var dödsorsaken självmord.

Ett nordiskt ämbete

Ett nordiskt ämbete

🟠 HISTORIA Ordet ”ombudsman” har fornnordiskt ursprung och själva ämbetet har en längre historia än vad man skulle kunna tro. Redan under medeltiden fanns det en ombudsman vars uppgift var att företräda någon annan och i 1809 års regeringsform skapades det ombudsmannaämbete vi känner till idag.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.