<strong>Populär under medeltiden.</strong> Mästerroten ansågs vara en riktig mirakelväxt och användes bland annat mot infektioner. Foto: Nya Tider

Mästerroten – en bortglömd nyttoväxt

Från tidig medeltid fram till 1900-talets början var mästerroten en högt värderad och uppskattad medicinalväxt. Den infördes till Sverige som läkeväxt av munkar under medeltiden. Örten omgavs av märkliga rykten om undergörande krafter. Efterhand spreds den från klostren till gårdar och torp. Den förekommer vild i Mellaneuropa, men i Sverige är den sällsynt idag, de växter man hittar är kvar från övergivna odlingar eller ”trädgårdsflyktingar”.

Mästerroten är en flockblommig perenn och en tidig vårväxt. Den börjar titta fram när de flesta andra växter ännu inte vaknat till liv. De späda skotten kan man använda som grönsak.

Det är en vacker högrest växt med en yvig grönska. Bladen påminner om kirskålens, men är kraftigare och sprider sig inte heller lika okontrollerat. Den trivs bäst i något fuktig jord, men inte för skuggigt.

Tyvärr har denna vackra, värdefulla växt nästan helt glömts bort idag. Tidigare ingick den i apotekens sortiment. Dess jordstam såldes under namnet Radix ostruthii eller Rhizoma imperatoriae. Drogen var bra mot det mesta och användes till både människor och kreatur. Sitt namn mästerrot har den fått just för sina mångsidiga användningsområden. En del menar att namnet även antyder att den var ”mästare” över häxor och trollkarlar, då den spelade en viktig roll som medel mot häxeri i allmogens folktro.

Roten ansågs särskilt verksam vid infektion i bronkerna och mot astma, då den löser upp segt och besvärligt slem. Men den ordinerades även som allmänt stärkande, vid aptitlöshet, feber, frossa, halssvulster, ansiktsvärk och till och med mot hysteri och fyllerigalenskap. Det är inte underligt att den tyske läkaren Friedrich Hoffmann (som i början av 1700-talet uppfann Hoffmans droppar) kallade mästerroten ett ”remedium divinum” – gudomligt medel.

Oftast var det roten som användes, som färsk, torkad eller som dekokt. Det sades att ”krafterna sitter i rötterna”.

Hildegard av Bingen.
Hildegard av Bingen.

Hildegard av Bingen (1098-1179), känd abbedissa och predikant under medeltiden, betraktade mästerroten som en av de viktigaste universalmedlen mot febersjukdomar. Enligt henne skulle man krossa roten och lägga den i en kruka, hälla på vin och låta det dra över natten. På morgonen skulle blandningen silas och mer vin skulle hällas över. Vid förkylning kunde man dricka ett snapsglas av sådant mästerrotvin tre gånger om dagen i tre till fem dagar.

Under 1600-talet ingick mästerroten i det populära universalläkemedlet orvietan, som var sammansatt av 54 olika växter, ältade med honung, oljor och torkat huggormskött.  Det användes mot gifter och svåra sjukdomar i största allmänhet.

Det är få växter som har haft ett så högt anseende som mästerroten. Växten går att köpa i blomsterhandeln.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

🟠 UTRIKES Den ”avsevärda lättnad” som rapporterades strax efter Finlands anslutning till Nato har gett vika för oro inom den finska underrättelsetjänsten. Säkerhetsministeriet skriver i sin årsrapport att Moskva ”fortfarande är det största hotet mot den nationella säkerheten” och att risken för ryska operationer mot Helsingfors infrastruktur har ökat sedan landet gick med i den transatlantiska alliansen. Det talas särskilt om en ”instrumentalisering av migranter”, enligt finsk underrättelsetjänst, som utesluter en direkt rysk attack på dess territorium inom en snar framtid, men varnar för en ”hög risk för ryskt spionage”.

Somalier mördade höggravida Saga

Somalier mördade höggravida Saga

🟠 INRIKES Somaliern Mohamedamin Abdirisek Ibrahim, 21, har idag åtalats för att ha mördat sin höggravida flickvän, Saga, 20. Genom att strypa henne till döds mördade han henne och sitt ofödda barn – för att bevara sin ”heder”.

Läs även:

Satsa på ett eget örtapotek i år!

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Aroniabär och fläderbär

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Coronaflyktingen Steve: Nedstängningarna håller på att göra Storbritannien till en polisstat

Coronaflyktingen Steve: Nedstängningarna håller på att göra Storbritannien till en polisstat

🟠 Steve Kay är författaren som tröttnade på nedstängningar och omänskliga restriktioner i sitt hemland Storbritannien och flydde till Sverige. Han vittnar om att flera av hans före detta klasskamrater har valt att begå självmord till följd av att Storbritannien avskaffat grundläggande friheter. När han skulle återvända till Storbritannien, blev han nekad trots att han på förhand fått besked att han inte behövde genomgå ett PCR-test.

Specifik kolhydratsdiet – dieten för krånglande magar

Specifik kolhydratsdiet – dieten för krånglande magar

🟠 I dag är det populärt att ansluta sig till olika dieter. LCHF och Paleo är några. Man börjar mer och mer få upp ögonen för att en sund kost, och framför allt den naturliga kosten, är gynnsam för vårt välbefinnande och vår hälsa. Men även omvänt. Dålig kost bryter ner och förstör de fantastiska mekanismer vi är skapade med, som med rätt kost och en sund livsstil tar hand om våra kroppar och förser varje organ med vad vi behöver. Dålig kost försvagar oss och förvärrar sjukdomstillstånd som vi kanske drabbas av, och till och med i vissa fall gör oss sjuka. Många upplever dock en stor fysisk och även psykisk förbättring av att lägga om sin kost.

Stärk immunförsvaret med gurkmeja

Stärk immunförsvaret med gurkmeja

🟠 Vi behöver ständigt bli påminda om hur viktigt det är att vårda sitt immunförsvar. Många människor har lätt för att låta dåliga vanor vad gäller kost och livsstil överhuvudtaget ta överhanden. I orostider låter vi gärna oro och stress styra våra val. Men med en sund och immunförsvarsinriktad livsstil fattar vi faktiskt bättre beslut och mår på köpet betydligt bättre.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.