Skäftingeholmens broar, där Norrvattens huvudvattenledning från Görvälnverket kommer till fastlandet. Foto: Wikipedia/Holger Ellgaard

Massinvandring bakom ansträngda dricksvattenresurser i norra Storstockholm – Naturskyddsföreningens länsordförande känns inte vid egna stadgar

I norra Storstockholm hissar dricksvattenleverantören, kommunalförbundet Norrvatten, varningsflagg och meddelar att kapaciteten för hur mycket dricksvatten som kan produceras är på väg att slå i taket. Det rapporterar tidningen StockholmDirekt den 15 juni.

En orsak till det ansträngda läget är den befolkningsexplosion som ägt rum under de senaste 5-7 åren. I ett uttalande som måste anses som unikt gör en högt uppsatt chef vid Norrvatten ett indirekt medgivande till Nya Tider och medger att befolkningsökningen som i det närmaste bara har bestått av en grasserande massinvandring inte alls är oproblematisk för vattenförbrukningen och att detta helt klart tär på miljön och vattenkapaciteten idag. När Naturskyddsföreningens länsordförande i Stockholm konfronteras med uppgifterna vägrar hon att erkänna massinvandringens negativa verkningar på miljön lokalt, och tar därmed avstånd från en av föreningens egna stadgar, den andra paragrafen, där man uttryckligen slår fast att föreningen finns till för att verka för att människan och samhället anpassas efter naturens förutsättningar.

I StockholmDirekt publicerades den 15 juni en nyhet från kommunalförbundet Norrvatten, den leverantör som garanterar i stort sett hela norra Storstockholms dricksvattenförsörjning. Precis som Stockholms stad och andra kommuner i länet söder om stan tas dricksvattnet för Norrvattens medlemskommuner från Mälaren. Mälaren är som bekant en av Sveriges största sjöar, och torde alltså ha gott om vatten till törstiga invånare och samhällsviktiga verksamheter, men nu höjer alltså Norrvatten varningsflagg.

Kapaciteten på väg att slå i taket

Görvälnverket 1937. Foto: Wikipedia

I StockholmDirekt meddelas alltså att kapaciteten för hur mycket Norrvattens vattenverk, Görvälnverket i Järfälla kommun, kan leverera utan att fullständigt tömma reservoarerna är nära att nå kritiska nivåer.

Norrvattens VD, Johanna Lindgren, säger till StockholmDirekt att vattenförbrukningen i stort sett har legat stadigt på en nivå på cirka 1600–1700 liter per sekund till nu drygt 600 000 invånare i de fjorton medlemskommunerna i norra Stockholmsregionen sedan början av 1970-talet. Detta har kunnat ske trots att vattenverket i Järfälla kapacitetsutbyggdes så tidigt som 1965.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.