Jan Lindenau. Foto: Wikipedia
Matteo Salvini, partiledare för Lega. Foto: Lega

La Lega – de verkliga vinnarna i italienska valet

Det patriotiska Lega närmast fyrdubblade sin röstandel och skrällde till med cirka 18 procent av rösterna, enligt preliminära resultat. Tillsammans med samarbetspartier i högeralliansen är man nu redo att leda en regering. Det EU-skeptiska partiet Femstjärnerörelsen blev enskilt största parti med 32 procent av rösterna, men är inte tillräckligt stort för att ensamt bilda regering.

När i princip alla röster räknats efter valet den 4 mars i en av Europas största ekonomier, Italien, står det klart att landet följer den europeiska trenden, där center-vänsterpartier i det närmaste utraderas. Det etablissemangskritiska och EU-skeptiska partiet Femstjärnerörelsen blev som väntat det enskilt största partiet med 32 procent av rösterna, men får inte någon egen majoritet.

Silvio Berlusconis högerallians med ett flertal partier, däribland Berlusconis egen partiskapelse Forza Italia (Heja Italien), får 37 procent, vilket de menar räcker för att bilda regering. Störst i koalitionen är det patriotiska och invandringskritiska Lega, vars ledare Matteo Salvini alltså kan bli Italiens näste premiärminister.

Lega hette fram tills nyligen Lega Nord och var en lokalpatriotisk rörelse i norra Italien. De stämplas ofta som ”extremhöger” på grund av sitt motstånd mot globalism, EU och massmigration, men har inte desto mindre styrt regionerna Lombardiet och Veneto de senaste åren. Dessa är de ekonomiskt och industriellt tyngsta i Italien. Så sent som förra året skiftade partiet fokus från autonomi för norra Italien till att i stället förorda en nationalistisk politik för hela landet. Det är bättre även för regionerna om det finns en sund regering i Rom, resonerade man. Därför ändrades också namnet till bara ”Lega”.

Lega Nord har bytt namn till Lega inför valet och satsade på hela landet - med framgång. Foto: Lega
Lega Nord har bytt namn till Lega inför valet och satsade på hela landet – med framgång. Foto: Lega

 

Lega har tidigare som mest haft 10,8 procent av rösterna, vilket var 1996, men sedan dalat till 4,3 procent i det senaste valet 2013. Nu blev man största parti i högerkoalitionen med 18 procent. Berlusconis Forza Italia fick nöja sig med 14 procent.

De nuvarande regeringspartierna i vänsterliberala Demokratiska alliansen har tillsammans bara lyckats att nätt och jämt skrapa ihop 18 procent av rösterna.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Boken som blev profetisk

🟠 BOKRECENSION Finns det någon roman som på ett intressant sätt gestaltat massinvandringen? Ja, Jean Raspails De heligas läger från 1973 är fortfarande läsvärd. Den lyckas kondensera hela folkutbytet genom att låta det vara något som sker omedelbart, snarare än som resultatet av en utdragen process. Det är en fascinerande bok, både på grund av dess målande stil och dess profetiska insikter.

Den eldrökta

🟠 KULTUR Magnus Stenlund höll den 28 november boksläpp, arrangerat av Frihetsnytt, för den historiska äventyrsberättelsen Den eldrökta. ”Förhistorisk” kanske är en exaktare beskrivning. Berättelsen är givetvis fiktiv men väl förankrad i vad vi kan veta om vår förhistoria, i synnerhet för oss med rötter vid Mälaren och Uppland.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.