Mellan år 2010 och 2020 ökade värdet på betalningsförelägganden mot privatpersoner till Kronofogden från 40 miljarder kronor till drygt 67 miljarder kronor. Samtidigt minskade utkrävda skatteskulder och andra allmänna mål från 25,9 miljarder till knappt 20 miljarder kronor. Trenden är alltså tydlig, med en kraftig ökning av obetalda privata skulder som härrör från konsumtion av olika slag.
För många unga handlar skulderna om olika typer av konsumtionslån, till exempel köp på avbetalning, samt obetalda räkningar för mobil, bredband och tv som dominerar hos Kronofogden. Spel ingår också med en relativt stor del, även om det är förbjudet att erbjuda spel på kredit. Detta förbud kringgås dock på olika sätt, bland annat genom att man kan betala med kreditkort eller via faktura. Det leder till att alltför många tappar kontrollen över hur mycket man spelar och att det inte finns pengar att betala med när förfallodagen närmar sig. Många tar också snabblån och andra extremt dyra krediter för att finansiera sitt spelande, vilket inte sällan leder till betalningssvårigheter inom kort tid.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.