Först sedan partiet Alternativ för Tyskland valts in i Förbundsdagen har det fått behörighet att rikta ett så kallat statsorganklagomål mot regeringschefen enligt den tyska författningen.
Tidigare har bland andra Bayerns dåvarande regeringschef Horst Seehofer ifrågasatt lagligheten i Angela Merkels beslut om massinsläpp av flyktingar. Det bayerska kristdemokratiska partiet CSU lät en högt kvalificerad jurist, före detta domare i Författningsdomstolen, Udo di Fabio, göra en rättsutredning. Di Fabio kom fram till att Merkel sannolikt hade förbrutit sig mot tysk lag. Seehofer anmälde emellertid inte sin partivän Angela Merkel till författningsdomstolen utan lät det hela stanna med den kritik som di Fabios utlåtande innebar. I den följande debatten försvarade emellertid andra jurister kansler Merkel med motiveringen att hon fattat ett modigt beslut i ett unikt krisläge.
Orättens herravälde
För Alternativ för Tyskland (AfD) gäller det att få konstaterat vad partiet kallar ”orättens herravälde”. AfD hävdar att förbundsregeringen, genom beslutet att öppna gränsen för den miljonhövdade folkvandringen genom Sydosteuropa, kränkt parlamentet / Förbundsdagens rätt att medverka i beslut av detta slag. Konkret handlar det om beslutet om öppnande av gränsen mellan Österrike och Tyskland, vilket togs i september 2015, samt beslutet att inte avvisa personer som saknat juridisk rätt till inresa i Tyskland.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.