Pacific Palisades. Den välbärgade förorten, där många kändisar bor, har drabbats hårt av januaris bränder. Ingen vet nu hur återuppbyggnaden ska kunna finansieras, då de privata försäkringsbolagen redan innan katastrofen dragit sig undan från området. Foto: Cal. Fire Official

Kaliforniens försäkringssystem i lågor: Bränder, kris och politiskt mångfaldskaos

UTRIKES
De uppmärksammade bränderna som härjat i Kalifornien har utlöst en djup försäkringskris. Medan försäkringsbolagen har lämnat delstaten i takt med skenande kostnader, riskerar invånare som förlorat sina hem och tillgångar att stå helt utan ersättning. Samtidigt växer kritiken mot det vänsterliberala ledarskapet i både Kalifornien och Los Angeles, som anklagas för att ha försummat delstatens beredskap inför katastrofer.

De omfattande skogsbrän­derna i Kalifornien är bland de allvarligaste som drab­bat delstaten, även om de inte är unika. Under det senaste decenniet har intensiva skogsbrän­der avlöst varandra, vilket förutom dödsfall och stora materiella skador också lett till en omfattande försäk­ringskris.

På grund av den stora brandris­ken blev försäkringsbolagens pre­mier allt högre, vilket gjorde att allt färre hade råd med dessa. Redan 1988 införde därför Kaliforniens delstatskongress en lag som begränsade försäkringsbolagens möjlighet att höja premierna snabbt. Syftet var att skydda försäkringstagare och de nya reglerna innebar bland annat att för­säkringsbolagen behövde sprida ut prisökningar på tre år och ett särskilt tillstånd från myndigheterna om dessa övergår 7 procent. Kritiker var­nade redan då för att den nya lagen riskerade att skapa en dysfunktionell försäkringsmarknad. De menade att den skulle hindra försäkringsbolag från att sätta marknadsmässiga pre­mier, vilket i förlängningen skulle leda till massiva förluster.

Den största kritikerstormen har drabbat Los Angeles svarta borgmästare Karen Bass, som inför bränderna dragit in 17,6 miljoner dollar från Los Angeles Fire Departments (LAFD) budget. Hon befann sig dessutom i Ghana när den första branden startade den 7 januari för att bevittna en presidentinstallation, trots varningar om extremväder och vallöften om att upphöra med internationella resor som borgmästare. Foto: Lord Jim

 

Efter de omtalade bränderna un­der 2017 och 2018 började proble­men eskalera, då försäkringsbolag mycket riktigt inte kunde täcka upp för sina förluster. Katastroferna på­verkade inte de snabbt stigande bo­stadspriserna i de exklusiva delarna av Los Angeles, vilket innebar att för­säkringsbolagen stod inför allt större potentiella utbetalningar och ingen möjlighet att täcka upp för förlus­terna.

Det mest omskrivna fallet rör försäkringsjätten State Farm, som i mars förra året beslutade att säga upp hela 72 000 hemförsäkringskon­trakt i Kalifornien samtidigt som man kraftigt begränsade teckningen av nya försäkringar. Två månader ti­digare hade State Farm fått godkänt att höja premierna med 20 procent. Processen är dock så långsam och byråkratisk att State Farm direkt ef­ter beskedet ansökte om ytterligare en höjning på 30 procent. I slutändan ansåg man att de försenade höjning­arna inte kunde täcka de skenande kostnaderna som brandriskerna innebar och företaget började dra sig tillbaka från den kaliforniska mark­naden.

Kristine Larson är LAFD:s biträdande chef för ”jämlikhet och personalfrågor”, som både är lesbisk och svart. I en video från 2019 som blivit viral bemöter hon kritik om kvinnliga brandmäns fysiska förmåga genom att säga att en man som på grund av en brand måste bäras ut av henne helt enkelt ”hamnat på fel plats”. Hon argumenterar också för att fysisk styrka inte är lika viktigt som att brandmän ”ser ut” som de personer de möter i sitt arbete. LAFD har aktivt arbetat med att sänka andelen män inom brandkåren, bland annat genom att sänka de fysiska kraven. Man har även verkat för att öka andelen etniska minoriteter. Foto: LAFD

 

Inte ens de fastighetsägare som kunde och ville betala de höga pre­mierna för att få sin egendom försäk­rad kunde därmed göra det. Och en oförsäkrad fastighet är oftast omöj­lig att beviljas eller behålla bostads­lån på, vilket kan medför att det blir tvångsförsäljning.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Håller det faktiskt på att vända nu?

Håller det faktiskt på att vända nu?

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Det har ofta sagts att utvecklingen i Sverige följer utvecklingen i USA, med viss fördröjning. Under det senaste halvseklet har detta faktum knappast varit positivt. Nu kan man för första gången på länge faktiskt hoppas på att det stämmer, åtminstone i vissa avseenden. Dels gör Trump rent hus med woke i sitt eget land, dels säger hans vicepresident Vance att Europa bör göra detsamma.

Läs även:

Georgescu förbjuds att kandidera

Georgescu förbjuds att kandidera

🟠 UTRIKES I förra numret kunde Nya Tider presentera ett omfattande reportage om den politiska turbulens som skakat Rumänien i flera månader, i kölvattnet efter presidentvalet då nationalisten Călin Georgescu fick flest röster i första omgången.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.