Brittiska och tyska soldater fotograferades tillsammans under julfreden. Bilden, som togs den 25 december 1914, visar britter från London Rifle Brigade tillsammans med tyska soldater från 104:e och 106:e sachsiska regementet. Källa: IWM (Q 11745)

Julundret på västfronten

HISTORIA
Julen 1914 skedde något som är så otroligt att det kan vara svårt att tro att det verkligen hände: de stridande parterna på västfronten lade ner sina vapen och firade jul tillsammans. Detta julunder väckte uppmärksamhet i den tidens press.

Den 25 december 1914 skrev underkorpral Kenneth Macfarlane Gaunt ett brev i vilket han berättade att han ”nyss tillbringat den mest konstiga julen i mitt liv – i skyttegravarna.” Han fortsätter därefter med att berätta att deras ”fiender” (det vill säga tyskarna) ordnade ”ett inofficiellt vapenstillestånd” med dem, så parterna möttes på en plats mellan skyttegravarna och utbytte julhälsningar och gåvor. Gaunt avslutar stycket med följande mening: ”pratade och skrattade med dem ena dagen och dödade varandra den nästa!”

Detta brev, som finns i samlingarna på Imperial War Museums (IWM) hemsida, är bara en av många samtida redogörelser för vapenstilleståndet på västfronten julen 1914.

Denna händelse väckte uppmärksamhet i den samtida pressen, men har, som historikern Stanley Weintraub noterar i Stilla natt. När vapnen tystnade 1914, ofta avfärdats som oviktig i den officiella historieskrivningen. Den tidens makthavare blev inte desto mindre djupt indignerade över freden som soldaterna själva valde och tog initiativet till julen 1914.

Kriget och dess fronter

Första världskriget varade från 1914 till 1918. Bakgrundshistorien till detta krig är väldigt omfattande och går tillbaka till 1800-talet, så här följer endast en kortfattad sammanfattning av hur krigets schackbräde såg ut i Europa.

De stridande parterna var centralmakterna (Tyskland och Österrike-Ungern samt Bulgarien och Turkiet) och ententemakterna (Serbien, Storbritannien, Frankrike och Ryssland). 1917 drogs sig dock Ryssland ur kriget till följd av revolutionen och senare under kriget anslöt sig även, bland annat, USA, Rumänien och Italien till ententemakterna.

Kriget utkämpades på två fronter: en i väst och en i öst. På östfronten utkämpades strider inte bara på Balkanhalvön och i övriga Östeuropa, utan även i Mellanöstern.

Västfronten var däremot mindre omfattande. Här stred Frankrike och Storbritannien mot Tyskland. Denna front gick ursprungligen genom Belgien och norra Frankrike och livet i västfrontens skyttegravar lämnade mycket att önska. Här levde soldaterna i gyttja tillsammans med löss och råttor och lik.

Början till julfreden

Weintraub noterar att i december 1914 hade flera av skyttegravarna översvämmats av det kalla regnet som föll. Han nämner även att trots den anti-tyska propagandan var Storbritanniens soldater, generellt sett, egentligen inte villiga att strida mot tyskarna. De var villiga att försvara sig mot dem, men det var också allt. Den tyska krigspropagandan var, enligt Weintraub, inte heller framgångsrik. I likhet med de brittiska soldaterna fokuserade de tyska på att försvara sig och att överleva.

Denna inställning i kombination med det hårda livet i skyttegravarna som alla stridande parter försökte uthärda fick följder som gjorde åtminstone en brittisk befälhavare nervös. Vad som hände var, som Weintraub nämner, en leva-och-låta-leva-princip som kom till uttryck från och med början av december, bland annat, genom att ingendera av de krigande parterna ”sköt när det var dags för skaffning”. Britterna och tyskarna kastade även tidningar till varandra.

Weintraub återger följande redogörelse av löjtnant Geoffrey Heinekey:

”Några tyskar kom fram och höll upp händerna och började bära tillbaka några av sina sårade, och därför gick vi själva genast upp ur våra skyttegravar och började hämta våra sårade, vi också. Sedan vinkade tyskarna till oss och vi var många som gick fram och talade med dem och de hjälpte oss att begrava våra döda. Detta pågick hela förmiddagen och jag talade med flera tyskar och jag måste säga att de verkade vara ypperliga karlar. … Det var outsägligt ironiskt. Där hade vi haft en fruktansvärd drabbning kvällen innan, och morgonen efter stod vi och rökte deras cigaretter och de rökte våra.”

Denna redogörelse hämtade Weintraub ur ett brev Heinekey skrev den 19 december 1914.

Då de flesta av tyskarna i skyttegravarna hade arbetat i Storbritannien före krigsutbrottet talade de tyska och de brittiska soldaterna engelska med varandra.

Weintraub noterar även att medan julen närmade sig gjorde meniga soldater i brittiska armén spontana eldupphör.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Fallet Kaspar Hauser

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Var redo – Alltid redo!

Var redo – Alltid redo!

🟠 Scouternas historia i Sverige Scoutrörelsen började med att den engelske generalen Robert Baden-Powell arrangerade ett läger för en grupp engelska pojkar 1907. Det var det första scoutlägret och Robert Baden-Powell blev scoutrörelsens grundare.

Läs även:

Var redo – Alltid redo!

Var redo – Alltid redo!

🟠 Scouternas historia i Sverige Scoutrörelsen började med att den engelske generalen Robert Baden-Powell arrangerade ett läger för en grupp engelska pojkar 1907. Det var det första scoutlägret och Robert Baden-Powell blev scoutrörelsens grundare.

Polisinspektör Trysbergs mystiska död

Polisinspektör Trysbergs mystiska död

🟠 HISTORIA Under 1980- och 90-talen inträffade en rad märkliga dödsfall i kölvattnet av, bland annat, Boforsaffären och Palmemordet. Ett av de märkligaste dödsfallen var polisinspektör Gustav Trysbergs. Trysberg hade först fått 15 knivhugg och sedan krosskador i pannan. Enligt obducenten var dödsorsaken självmord.

Ett nordiskt ämbete

Ett nordiskt ämbete

🟠 HISTORIA Ordet ”ombudsman” har fornnordiskt ursprung och själva ämbetet har en längre historia än vad man skulle kunna tro. Redan under medeltiden fanns det en ombudsman vars uppgift var att företräda någon annan och i 1809 års regeringsform skapades det ombudsmannaämbete vi känner till idag.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.