BENJAMIN NETANYAHU, 69, lyckas hålla sig kvar vid makten. Här ses han söndagskvällen den 18 november under en presskonferens i försvarsdepartementets högkvarter i Tel Aviv, efter att ha utnämnt sig själv till försvarsminister. Den på hemmaplan hårt pressade Netanyahu är nu inte bara Israels premiär- och utrikesminister, utan också dess försvarsminister. Han höll ett känslosamt tal där han försäkrade det israeliska folket om sin hängivenhet till Israel och dess säkerhet, i ett försök att vinna deras förtroende och därmed undergräva alla de politiker – från vänster till höger – som nu vänt sig emot honom. Han påminde om sin militära bakgrund som dekorerad kommandosoldat i flera strider där han även sårats och hur han förlorade sin storebror Jonathan under den framgångsrika gisslanfritagningen på Entebbes internationella flygplats i Uganda 1976, en operation han som officer (kapten) ledde och blev känd genom. Netanyahu menade att ”politik” (läs: motståndarnas kritik) inte fick stå i vägen för Israels säkerhet och det han måste göra. Trippelministern prisade också israeliska militären och upprepade att hans kritiserade beslut om eldupphör med Hamas tagits utifrån hemlig information han inte kan avslöja för allmänheten och sade att ”ni ser bara en del av bilden, av en större operation vi är mitt uppe i”, utan att ge någon ledtråd om vad det kunde gälla mer än att det skulle kräva ”uppoffringar”. Netanyahu förklarade vidare att han inte nu kan berätta ”när vi kommer att agera och hur vi kommer att agera”, men försäkrade att han har ”en tydlig plan” och lovade att ”vi kommer att genomföra den”. Stillbild: i24NEWS

Israel: Regeringskris tog oväntad vändning

Den 19 november kal­lade två inflytelserika israeliska ministrar till presskonferens. Alla förväntade att de skulle tillkännage sina avgångar, vilket de hotat med tidigare i syfte att framtvinga omval. Istället överraskade de den församlade pressen med ett helt motsatt utspel. Det löser den akuta regeringskris Israel kastades in i, som var en konsekvens av uppblossande stridigheter i Gaza och det efterföljande eldupphöret som fick dåvarande utrikesminister Avigdor Liberman att avgå. Det har dock lett till att den sittande regeringen är än mer piskad att ta till hårdhandskarna mot tidigare uppmålade hot­bilder från sina grannar.

Den 12 november utsattes Israel för den mest omfattande raketbeskjutningen från Gazaremsan sedan Gazakriget sommaren 2014. Den tidvis intensiva beskjutningen kom som ett svar på att Israel sent kvällen innan, och mitt under pågående förhandlingar om vapenvila med palestinska Hamas, skickat in en specialstyrka förklädda till palestinier på hemligt uppdrag i Gaza.

De upptäcktes dock och sköt i samband med detta ihjäl en lokal befälhavare ur al-Qassam-brigaderna, som är Hamas väpnade gren. I de efterföljande eldstriderna, när specialstyrkan flydde tillbaka till Israel understödd av israelisk pansar och stridsflyg, dödades en israelisk överstelöjtnant och ytterligare sex palestinier.

Incidenten och omständigheterna kring denna förbittrade palestinierna, som svarade med att avfyra runt 460 raketer mot Israel innan ett eldupphör oväntat snabbt uppnåddes redan på tisdagen den 13 november med hjälp av internationella förhandlare.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och militära före­trädare godkände förslaget om eldupphör under ett extrainkal­lat möte för Israels säkerhetskabinett. De argumenterade att det var hemlig information rörande Israels säkerhet som påbjöd beslutet.

Det skedde i konflikt med den ökänt hårdföre utrikesministern Avigdor Liberman och flera andra ministrar, som bestämt var emot ett eldupphör och istället ville se en kraftig militär vedergällning. Detta trots att Israel redan svarat med att under samma tid beskjuta och bomba minst 160 mål i Gaza.

Den 14 november lämnade Liberman regeringen i skarp protest mot beslutet och krävde omval. Något som han menade skulle framtvingas om hans parti Judiskt hem, som innehar åtta av de 69 platser nuvarande premiärminister Netanyahus regeringskoalition består av, skulle lämna densamma. Detta då högerregeringens kvarvarande 61 platser är en mycket bräcklig majoritet med tanke på att Knesset, Israels lagstiftande församling, består av 120 platser.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

New York Times skapade falsk nyhet om kriget i Gaza – internationell media rapporterade den vidare

New York Times skapade falsk nyhet om kriget i Gaza – internationell media rapporterade den vidare

🟠 UTRIKES Den i systemmedia högt ansedda tidningen New York Times har drabbats av en skandal som riskerar att rasera publikationens rykte som seriös nyhetsförmedlare. En person från den israeliska underrättelsetjänsten och hennes unge släkting anlitades för att göra ett reportage om att Hamas använt sexuellt våld som militär strategi. Efter att artikeln publicerats visade det sig dock att den bygger på falska vittnesmål, politiska rörelsers propaganda och inte stöds av några forensiska bevis. Den falska nyheten spreds ändå vidare av andra etablerade medier världen över, och har till och med använts som källa för en FN-rapport om sexuellt våld.

30 000 döda och nya krigsbrott i Gaza

30 000 döda och nya krigsbrott i Gaza

🟠 UTRIKES Över 30 000 palestinier beräknas nu ha dödats av Israel under det pågående kriget mot Hamas, varav majoriteten kvinnor och barn. Samtidigt har IDF begått flera krigsbrott – inklusive en blodig attack under torsdagen mot en folksamling som köade för att få mat som kostat över 100 personer livet och skadat mer än 750.

Läs även:

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

🟠 UTRIKES Den ”avsevärda lättnad” som rapporterades strax efter Finlands anslutning till Nato har gett vika för oro inom den finska underrättelsetjänsten. Säkerhetsministeriet skriver i sin årsrapport att Moskva ”fortfarande är det största hotet mot den nationella säkerheten” och att risken för ryska operationer mot Helsingfors infrastruktur har ökat sedan landet gick med i den transatlantiska alliansen. Det talas särskilt om en ”instrumentalisering av migranter”, enligt finsk underrättelsetjänst, som utesluter en direkt rysk attack på dess territorium inom en snar framtid, men varnar för en ”hög risk för ryskt spionage”.

Korpral Roberto är nu kvinna

Korpral Roberto är nu kvinna

🟠 UTRIKES Han är en av de soldater som har bytt juridiskt kön i den spanska enklaven Ceuta. Efter att ”hon” har blivit kvinna säger hon att hon har fått ett eget rum, kan låta håret växa långt, att hon har fått en högre pension och att hon lättare kan befordras. Dessutom kämpar hon nu för vårdnaden om sin son som icke-havande mamma.

I Sachsen är en valchock i antågande

I Sachsen är en valchock i antågande

🟠 UTRIKES De tyska medströmspartierna SPD, De gröna och vänstern kan komma att sparkas ut ur delstatsparlamentet i Sachsen. Den senaste opinionsmätningen från delstaten visar att AfD leder stabilt. Koalitionen CDU-SPD-De gröna är långt ifrån i majoritet.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.