Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v) erkänner ingen krisstämning för Arbeiderpartiet, men miljardärerna fortsätter att lämna landet, senast Kjell Inge Røkke (t.h). Foto: Facebook

Ingen god jul för Norges socialdemokrater

UTRIKES
Nya skatter införs i Norge för de rikaste, flera har redan därför flyttat till Schweiz och fler står på tur. Även Sverige ses som ett rimligt alternativ som bosättningsland för norska finansfamiljer. Opinionsmätningar gav chocktapp för Arbeiderpartiet medan Senterpartiet dök under spärren.

Skattehöjningar på 35 miljarder in i statskassan och flera lättnader för medelklassen skulle vara rättvist och tacknämligt för de breda folklagren, resonerade den norska regeringen som utgörs av en koalition av Socialdemokratiska Arbeiderpartiet (Ap) och Senterpartiet (Sp) som i Stortinget stöds av Sosialistisk Venstre (SV). Det var främst förmögenhetsskatt och arvsskatt som hade aviserats inför valet 2021. Regeringen hävdar att skattelättnader för medelklassen i stället ska stimulera arbetslinjen som man haft problem med i det bidragsgenerösa Norge. Men även ”fördelsskatt på egen bolig”, alltså en ny fastighetsskatt för alla, är dock på väg att införas och dessutom en ”utflyttningsskatt” för dem som tänker flytta till skatteparadis. De norska väljarna straffar obarmhärtigt sina regeringspartier som i praktiken tar igen avsevärt mycket mer på gungorna än vad de förlorat på karusellerna. Men regeringen vill istället framställa sig som Robin Hood-mässiga för från den första januari sänks skatten på vanliga arbetsinkomster.

Mot den fina självbilden talar att Norge är det land som tjänat allra mest på kriget i Ukraina. Siffran 1 000 miljarder kronor i extra intäkter för energibolagen under 2022 nämns som en direkt följd av kriget, totalt exporterades till exempel naturgas för 1 400 miljarder norska kronor 2022. Gigantiska investeringar för ökad produktion av olja, gas, vindkraft och vattenkraft har också gjorts och energiproducenterna har fått till fina avtal med kontinenten och Storbritannien. Norge skulle faktiskt ensamt kunna ersätta den ryska energin i EU om det inte funnes andra som också vill vara med och dela på kakan.

Rekordinvesteringarna i energisektorn genomfördes under en period av några år med skatterabatter som regeringen inte förlänger. Trots det kommer offshoreinvesteringarna ändå att öka. För 2023 beräknas det röra sig om 187,1 miljarder och åtminstone till 2025 kommer det att ligga stabilt kring 190 miljarder per år.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Katastrofsiffror för Norges regeringspartier

Katastrofsiffror för Norges regeringspartier

🟠 UTRIKES Norska Senterpartiet har endast 4,7 procent av väljarstödet kvar i den sämsta mätningen någonsin. Inför valet 2021 var Senterpartiet ett drygt 20-procentsparti i flera mätningar, men i Stortingsvalet nådde de endast 13,5 procent. Med Senterledaren som finansminister straffas de hårdare än Arbeiderpartiet som har statministerposten.

Tidigare underrättelsechef blir Nederländernas premiärminister som en del av ett “affärskabinett”

Tidigare underrättelsechef blir Nederländernas premiärminister som en del av ett “affärskabinett”

🟠 UTRIKES Sex månaders väntan är över för Nederländerna. Landets nästa ledare efter att Geert Wilders Frihetsparti (PVV) vann en historisk seger för ett halvår sedan, blir sannolikt Dick Schoof, ett namn som var okänt för många fram till den här veckan. Han kan vara den mest överraskande premiärminister som holländarna någonsin har haft.

Läs även:

USA terrorklassar NMR – är ”ett hot mot amerikaner”

USA terrorklassar NMR – är ”ett hot mot amerikaner”

🟠 UTRIKES Nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har terrorklassats av USA. Tre svenska NMR-medlemmar har också pekats ut som terrorister. Beskedet kommer kort innan Sveriges riksdag ska rösta om det så kallade DCA-avtalet, vilket kommer att ge amerikansk militär i Sverige full frihet att ingripa mot opinionsyttringar man uppfattar som ett hot.

Fyra dagar som skakade Frankrike

Fyra dagar som skakade Frankrike

🟠 UTRIKES På fyra dagar, från måndag till torsdag, har det kaos som utlöstes av Rassemblement Nationals (RN) seger i valet till Europaparlamentet förändrat den politiska situationen i Frankrike i grunden. Högern vädrade först morgonluft, men har nu drabbats av interna slitningar. Samtidigt verkar vänstern anstränga sig för att komma över sina meningsskiljaktigheter och bilda en bräcklig allians.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.