Modern rekonstruktion av Kartago, som från och med 500-talet f.Kr. blev feniciernas viktigaste stad. Källa: https://www.flickr.com/photos/14878709@N00/4285405251

Handelsfolket som blev Roms nemesis

HISTORIA
Fenicierna – även kända som sidonierna och punerna – blev genom sin handel en av bronsålderns viktigaste stormakter i Medelhavsområdet. Deras viktigaste stadsstater var Sidon, Tyrus och Byblos. De grundade även Kartago och kom att bli Roms nemesis.

Fenicierna var ett semitiskt folk. De dyrkade samma gudar som kananéerna – Baal och Astarte – och de kallade till och med sig själva för kananéer. John C. Scott hävdar i artikeln ”The Phoenicians and the Formation of the Western World” (Comparative Civilizations Review: Vol. 78: No. 78, Article 4) att fenicierna var en kananitisk folkgrupp. Att fenicierna och kananéerna var besläktade är mycket sannolikt. I Domarboken 3:3, som man finner i Bibeln, benämns fenicierna i stället som sidonier. Benämningen sidonier kommer av namnet på en av feniciernas viktigaste stadsstater, Sidon. Deras rike utgjordes nämligen av stadsstater. Romarna kallade dem vaken fenicier, kananéer eller sidonier utan puner. Fenicier var det grekiska namnet på detta folk.

Kärt barn har många namn och då fenicierna utan tvekan var ett mycket betydelsefullt folk i Medelhavsområdet är det inte mer än rätt att de kallades olika saker.

De påstås ha nått Sydsverige på sina många handelsfärder. Man kan dock fundera över hur väl det stämmer. Det mest sannolika är att bronsålderns nordbor kom i kontakt med dem under handelsresorna söderut.

Fenicierna under bronsåldern

I Mellanöstern inleddes bronsåldern på 3500-talet f.Kr. och varade fram till 1190-talet f.Kr. Årtalen är ungefärliga. Scott noterar i sin artikel att fenicierna började dyka upp omkring år 3200 f.Kr. samt att de första städer de grundade var Sidon, Tyrus, Byblos och Arados.

De var bosatta norr om Karmel, väster om Libanonbergen och söder om den kananeiska staden Ugarit. I Atlas över mänsklighetens historia. Från urtid till nutid, redigerad av Pierre Vidal-Naquet, får man veta att i akkadiska texter från mitten av 1300-talet f.Kr. berättas att stadsstaterna Tyrus och Byblos var allierade med Egypten.

Karta över feniciernas bosättningar och kolonier. Källa: https://www.britannica.com/place/Phoenicia

 

Redan på 2000-talet f.Kr. hade fenicierna blivit sjöfarande handelsmän som handlade med Kreta, Egypten och Cypern. Enligt Scott inspirerades både den minoiska kulturen på Kreta och den mykenska på grekiska fastlandet av den feniciska, i synnerhet när det gäller den monumentala byggnadskonsten. Grekerna blev även inspirerade av feniciernas mytologi och alfabet.

Enligt både worldhistory.org och Atlas över mänsklighetens historia skrevs feniciskan ursprungligen med kilskrift. Det var först i slutet av bronsåldern, närmare bestämt omkring 1200-talet f.Kr., som de utvecklade ett eget alfabet som utgjordes av 22 bokstäver. Dessa bokstäver var förenklade varianter av de egyptiska hieroglyferna.

Ska man tro den grekiske historikern Herodotos (cirka 484-cirka 425 f.Kr.) inspirerades egypterna av feniciernas religion i avseendet att Herakles började dyrkas i Egypten. Det var nämligen så, som det framkommer i Herodotos skrift om egypterns religion och seder, att Herakles var en fenicisk gud som senare dyrkades av grekerna som en halvgud.

Inte lång tid efteråt började det mystiska sjöfolket sina våldsamma härjningar i Medelhavsområdet, vilket ledde till bronsålderns kollaps i Mellanöstern och Egypten. Den mykenska civilisationen gick under helt.

Sjöfolket besegrades och drevs bort av farao Ramses III omkring 1190 f.Kr., men skadan var redan skedd. Bronsålderscivilisationernas storhetstid i Medelhavsområdet var förbi och järnåldern inleddes.

Kananeiska Ugarit, som förstörts helt av sjöfolket, återuppbyggdes aldrig, men stadsstaterna Tyrus och Sidon återhämtade sig. Överhuvudtaget hade fenicierna kommit lindrigt undan, vilket, enligt Scott, har gett upphov till teorin om att de allierat sig med sjöfolket. För grekerna och egypterna blev järnåldern en mörk tidsålder medan feniciernas kultur blomstrade mer än någonsin.

Järnåldern: kolonisation, färg och glas

Järnåldern varade från cirka 1190-talet f.Kr. till runt 550-talet f.Kr. Medan egypterna och grekerna upplevde en nedgångstid började fenicierna kolonisera öar i Medelhavet och östra delen av Iberiska halvön samt Nordafrika. Till och med områdena kring Svarta havet blev en del av deras handelssfär.

År 814 f.Kr. grundades, enligt traditionen, Kartago i Nordafrika av feniciska sjöfarare från Tyrus.

Vid slutet av bronsåldern och början av järnåldern byggde de, enligt Scott, allt större handelsfartyg.

Fenicierna var tidiga glasmästare. Foto: Wikimedia Commons

 

I Tyrus och Sidon utvecklades färgen purpur, som gjorde fenicierna berömda. Scott berättar att denna färg såldes antingen som pulver eller som purpurfärgade textilier. Ordet φοῖνιξ (phoínix), som grekernas namn på fenicierna kommer av, betyder, bland annat, purpurröd.

De blev även berömda för sina hantverk i elfenben samt bägare och skålar i guld. De gjorde också hantverk i järn, brons och silver.

När det gällde massproduktion var fenicierna pionjärer, inte minst som producenter av glas. De var tidiga med att framställa genomskinligt glas. I Scotts artikel får man veta att deras glaspärlor och glasflaskor såldes över hela Medelhavsområdet.

Scott nämner också att i Kartago massproducerades skepp.

Fenicierna var även duktiga hantverkare när det gällde metaller. Foto: Wikimedia Commons/Sailko.

 

Kartagos förändrade betydelse

Efter århundraden av blomstrande handel kom 500-talet f.Kr. med mer än en vändpunkt för fenicierna. Omkring 573 f.Kr. intogs Tyrus av den babyloniske kungen Nebukadnessar II. När den persiske kungen Cyrus erövrade det nybabyloniska riket cirka 539 f.Kr. inleddes persernas dominans i Mellanöstern och östra Medelhavsområdet som varade fram till juli/augusti 332 f.Kr. när Alexander den store erövrade Tyrus efter flera månaders belägring. Därefter blev feniciernas östra stadsstater en del av Alexanders rike. Efter Alexanders död år 323 f.Kr. blev östra Medelhavsområdet en del av seleukidiska riket.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den ständiga fascinationen för Julius Caesar

Den ständiga fascinationen för Julius Caesar

🟠 Alltsedan antiken har Julius Caesar fascinerat, såväl som en symbol för hjälten som en symbol för tyrannen. Nu sätts William Shakespeares pjäs Julius Caesar­ upp på Uppsala Stadsteater. Även om en viss överanvändning av tekniska hjälpmedel stör, blir det till en gripande framställning av evigt aktuella ämnen – tyranni, makt, den politiska eliten och folket.

Läs även:

Var redo – Alltid redo!

Var redo – Alltid redo!

🟠 Scouternas historia i Sverige Scoutrörelsen började med att den engelske generalen Robert Baden-Powell arrangerade ett läger för en grupp engelska pojkar 1907. Det var det första scoutlägret och Robert Baden-Powell blev scoutrörelsens grundare.

Polisinspektör Trysbergs mystiska död

Polisinspektör Trysbergs mystiska död

🟠 HISTORIA Under 1980- och 90-talen inträffade en rad märkliga dödsfall i kölvattnet av, bland annat, Boforsaffären och Palmemordet. Ett av de märkligaste dödsfallen var polisinspektör Gustav Trysbergs. Trysberg hade först fått 15 knivhugg och sedan krosskador i pannan. Enligt obducenten var dödsorsaken självmord.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.