Vindkraftverk åstadkommer höga nivåer av infraljud, buller som du inte kan höra men som enligt vissa forskare ändå kan ge starka negativa effekter. Det spekuleras till och med i att det används som tortyrmetod, bland annat vid Guantánamo. Foto: NCC

Forskare: Infraljud från vindkraftverk en förbisedd hälsofara

INRIKES
Vindkraftverken som sprider sig över landet kan skada både människor och djur, enligt en pågående studie vid Högskolan i Gävle. Infraljudet från snurrorna kan inte uppfattas av det mänskliga örat men uppges kunna orsaka stress, migrän och sömnproblem.

– Vi ser att infraljudet kan orsaka stress hos djur och sömnproblem hos människor. Men vi vet också att vindkraftverken för med sig relativt höga bullernivåer och vibrationer som påverkar hälsan, och vi vet inte säkert om det är ljud vi kan uppfatta eller infraljud som orsakat hälso­problemen, säger José Chilo, lektor i elektroteknik vid Högskolan i Gävle, till SVT Nyheter Gävleborg.

Sömnstörningar och depression

Vindkraftverk orsakar lågfrekventa ljudvågor, infraljud, som inte kan uppfattas av det mänskliga örat. Att så är fallet har varit känt länge och även tagits upp av läkare. Redan 2013 beskrev specialistläkarna Håkan En­bom och Inga Malcus Enbom dessa ljud som en ”förbisedd hälsorisk” i en debattartikel i Läkartidningen.

”I flera studier har man funnit att boende nära vindkraftverk oftare har allvarliga sömnstörningar och depression. Man har även funnit en ökad frekvens av yrsel, tinnitus, ljud­överkänslighet, huvudvärk, ökad ak­tivering av autonoma nervsystemet med mera. Förutom det hörbara lju­det, som kan ge bullerskada och vara allmänt störande psykiskt, genererar vindkraftverk även ett pulserande infraljud som påverkar innerörat och centrala nervsystemet utan att skada själva hörseln”, skrev läkarna Enbom.

De fick mothugg av tre andra lä­kare, Nilsson, Bolin och Bluhm, som i en replik menade att faran med in­fraljud var överdriven och att man borde fokusera på det hörbara bull­ret och det visuella intrånget i boen­demiljön.

Frågan om huruvida just infraljud från vindkraftverk är ett hälsopro­blem har fortsatt varit omtvistad, men forskningen på området har va­rit begränsad.

Ylva Tengblad, hållbarhetsansvarig på Svensk Vindenergi, menar att infraljud från vindkraft inte är skadligt och att det kan göra människor inbillningssjuka ifall man pratar om det. Skärmavbild: Aktuell Hållbarhet

 

Vindkraftslobbyn har varit aktiv i frågan. Ylva Tengblad, hållbarhets­ansvarig på Svensk Vindenergi, hävdade i en debattartikel förra året att det är oansvarigt att sprida uppgifter om att infraljud skadar människor därför att människor då kan få in­billningssjuka och tro sig bli sjuka av infraljuden. ”Det kan då bli en själv­uppfyllande profetia när närboende till vindkraftverk nås av påståenden om att infraljudet de upplever skulle vara skadligt”, menade Tengblad och krävde att det ska bevisas vetenskap­ligt först – något forskningen hittills inte lyckats göra, enligt henne.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ödesfrågan: Stabil och billig elproduktion alltmer i fokus för industrins utveckling

Ödesfrågan: Stabil och billig elproduktion alltmer i fokus för industrins utveckling

🟠 EKONOMI Den senaste tiden har frågan om hur den enorma expansion av elförbrukningen som krävs för ”den gröna omställningen” skall kunna mötas med tillförlitlig el till ett överkomligt pris diskuterats alltmer. Frågan är förvisso inte ny, men den svenska elproduktionen står inför ett ödesmättat vägval, där politiker och industrin har radikalt olika utgångspunkter. Svenskt Näringslivs ordförande, Sven-Olof Jacke, spetsade till läget i en debattartikel den 31 augusti genom att konstatera: ”Vi kan inte spela roulett med klimatfrågan”.

”Gröna investeringar” riskerar att bli dyrköpta erfarenheter

”Gröna investeringar” riskerar att bli dyrköpta erfarenheter

🟠 EKONOMI Så kallade ”gröna investeringar”, egentligen teknik som förväntas bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, framför allt koldioxid, blir allt större och mera vidlyftiga. Högtflygande planer slukar miljarder i investeringar och genererar höga driftkostnader utan kommersiellt mervärde, som blir svåra att räkna hem. Risken för miljömässiga konsekvenser som vi inte är vana vid ökar också. Flera uppmärksammade projekt har osäkra förutsättningar, vilket redan lett till förluster och avvecklingar.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.