Campi Flegrei betyder ”De brinnande fälten” på italienska och är namnet på den supervulkan som hotar inte bara Italien och Europa, utan hela världen. Den har flera vulkaniska källor och det bokstavligen ryker svavelhaltig ånga ur marken. Den ligger mycket nära och delvis under ett av Europas mest tätbebyggda områden. I förgrunden syns den grunda kratern Solfatara, som är känd för att svavel kommer upp ur marken (infälld bild). Kratern har högst konduktivitet i hela vulkansystemet och ligger i epicentret av den jordbävningssvärm som de senaste månaderna förflyttat sig upp alarmerande nära markytan. I bakgrunden syns delar av Neapel och längre bort stratovulkanen Vesuvius. Stillbild: Washington Post, Infällt foto: Donar Reiskoffer

Europas farligaste vulkan har vaknat

VETENSKAP
Supervulkanen Campi Flegrei har intensifierad aktivitet och det oroar nu forskare i Italien, men regeringen förblir tyst. Vulkanen är ett monster som tros ha orsakat det mest våldsamma utbrottet i det förhistoriska Europa och kopplas till utplåningen av neandertalarna för 42 000 år sedan. Skulle den få ett utbrott igen skulle de omedelbara konsekvenserna bli förödande för Italien och Europa. Den efterföljande vulkanvintern skulle bli en katastrof för hela världen. Samtidigt finns det farhågor att den ökända Vesuvius, som ödelade Pompeji också kan få ett utbrott snart. Båda vulkanerna flankerar Neapels storstadsområde med över 3 miljoner invånare. Nya Tider granskar hotbilden närmare och presenterar i denna unika analys några mycket oroväckande samband.

Vulkanen Campi Flegrei, vars namn betyder ”De brinnande fälten”, lig­ger bara drygt en mil väster om den italien­ska storstaden Neapel. Flera nyligen gjorda geofysiska och geokemiska studier bekräftar rörelse av magmatiska vätskor i det hydro­termala vulkansystemet. Liknande aktivitet har visserligen observerats sedan 2003, men har kraftigt intensi­fierats i år med omfattande seismisk aktivitet. Neapelborna känner hur marken allt oftare skakar under dem och många sover, i den mån de kan, med väskorna packade.

Neapel är Italiens tredje största stad efter Rom och Milano. 2,2 miljoner människor bor i den tätbebyggda staden och Neapelområdet har över 3 miljoner invånare som lever i skuggan av de två vulkanerna. Den anrika hamnstaden brukar kallas pizzans huvudstad och den kända pizzan Vesuvius är uppkallad efter vulkanen. Neapel är också en av de mest populära turiststäderna i världen och förra året slogs rekord, med 12,4 miljoner passagerare som passerade stadens flygplats. Foto: Yahya Momtaz via Unsplash

 

Analyserar vi de senaste måna­dernas seismiska aktivitet närmare tillsammans med andra faktorer, som solaktivitet och markens kon­duktivitet samt tar hänsyn till histo­riska fakta, så framkommer en oro­väckande helhetsbild som pekar på att vi snart kan se en mycket allvarlig naturkatastrof i Italien.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Europas farligaste vulkan har vaknat

De okända hoten mot vår civilisation och allt liv på jorden

🟠 MILJÖ & KLIMAT Nya Tiders källor inom forskningsvärlden, som kräver anonymitet, hävdar att det finns två ännu värre potentiella undergångskatastrofer än större asteroidnedslag och supervulkanutbrott. Vi vill delge våra läsare denna viktiga information, då den är avgörande för att förstå vad som kan leda till en världsomspännande katastrof och så kallat massutdöende.

Vulkanutbrottet i Tonga mer katastrofalt än världen fick veta

Vulkanutbrottet i Tonga mer katastrofalt än världen fick veta

🟠 Minskat solinsläpp och sjunkande temperaturer. När undervattensvulkanen i önationen Tonga i Söderhavet fick sitt explosionsliknande utbrott den 15 januari så spreds en massiv tryckvåg, kraftigare än den största atombomb, både genom jordens hav och atmosfär. Den katastrofala händelsen skapade ett rekordhögt ask- och gasmoln som fortsatt sprider sig över jorden. Betydligt värre är att den dramatiskt har minskat solinstrålningen över stora delar av jorden och fått temperaturen i atmosfären att sjunkit drastiskt, vilket sammantaget påverkar jordbruket i södra hemisfären mycket negativt. Nya Tider presenterar här ett axplock av tillgängliga nya data och kan med våra källor avslöja att myndigheter försökt dölja katastrofens omfattning. Vi påvisar även ett historiskt samband som förskräcker.

Läs även:

Georgescu förbjuds att kandidera

Georgescu förbjuds att kandidera

🟠 UTRIKES I förra numret kunde Nya Tider presentera ett omfattande reportage om den politiska turbulens som skakat Rumänien i flera månader, i kölvattnet efter presidentvalet då nationalisten Călin Georgescu fick flest röster i första omgången.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Riddarna i Ålleberg

🟠 HISTORIA Många har hört talas om Artursagan, hur den store Kung Artur ska vakna för att försvara England i en tid av stor kris. Men det finns en liknande sägen här i Sverige. Om gyllene riddare som sover i väntan på att de ska försvara riket när nöden är som störst. Dessa ska vi nu stifta bekantskap med.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.