Ökningen av sexualbrott sedan 2015 är särskilt uppseendeväckande. Bild: NTU

Dystra siffror visar: Sverige allt mer otryggt – speciellt för kvinnor

Den senaste Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) från Brå visar att Sverige blir allt mer otryggt och drabbat av brottslighet som allvarligt påverkar människors liv. Var fjärde person utsattes för ett brott under 2017. Speciellt svenska kvinnor drabbas av en utveckling som tagit fart på senare år. Mer än var tredje kvinna i åldern 16-24 år utsattes för ett sexualbrott under 2017 och varannan känner ofta oro över att utsättas för sexualbrott.

Den Nationella Trygghetsundersökningen 2018 släpptes nyligen av Brottsförebyggande Rådet (Brå). Rapporten är en dyster läsning som visar på en stor otrygghet hos det svenska folket, speciellt hos svenska kvinnor. Nästan var fjärde person, 24,5 procent av befolkningen, utsattes enligt rapporten för något brott som riktade sig mot dem som person under 2017. Utsattheten har dessutom ökat för nästan samtliga brottstyper som riktats mot enskild person jämfört med 2016. Sett till en längre tidsperiod är det speciellt utsatthet för sexualbrott som haft tydligast negativ utveckling under de senaste åren. Andelen som har uppgett denna utsatthet har ökat sedan 2012, och speciellt sedan 2015. Ett årtal vilket sammanfaller med massinvandring från några av de grupper som är mest överrepresenterade som förövare vid just sexualbrott.

En halv miljon drabbades av sexualbrott under 2017

Enligt rapporten utsattes 6,4 procent av befolkningen i åldrarna 16-84 år för ett sexualbrott under 2017, vilket Brå uppskattar motsvarar till cirka 508 000 drabbade. Det är en kraftig ökning jämfört med 2016, då andelen var 4,7 procent. Delar man upp könen blir statistiken desto mer anmärkningsvärd. Män utsätts i mindre grad för sexualbrott än kvinnor, men från att ha legat stabilt kring ca 0,5 procent från 2006 till 2014 så inleddes en omfattande ökning under 2015 till 0,7 procent vilket blev 1,0 procent under 2016 och 1,6 procent under 2017.

För kvinnor, som alltid varit mer utsatta för sexualbrott, har ökningen varit ännu större. För tio år sedan angav 2,2 procent av kvinnor i åldrarna 16-84 år att de utsatts för ett sexualbrott under 2007. Det låg ganska stabilt fram tills 2014, då det uppgick till 3,4 procent men precis som med männen skedde en kraftig ökning efter detta år. 2015 var siffran uppe på 5,8 procent, 2016 var det uppe på 8 procent och 2017 nådde det 10,7 procent. En femdubbling. Tittar man på den ålderskategori som är värst drabbade, unga kvinnor i åldern 16-24 år blir siffrorna än mer horribla.

Var tredje ung kvinna drabbades av sexualbrott, varannan är orolig för att drabbas

För tio år sedan, 2017, rapporterade 6,5 procent av kvinnorna i åldern 16-24 år att de utsatts för ett sexualbrott i NTU. Till 2014 hade detta ökat till 9,5 procent. Under 2015 skedde nästan en fördubbling över ett år, till 17,1 procent. Under 2016 fortsatte den utvecklingen till 26,7 procent och under 2017 drabbades mer än var tredje ung kvinna för ett sexualbrott. Hela 34,4 procent rapporterade att de utsatts, men mycket få av dem väljer att anmäla och mörkertalet beräknas ligga kring 80-90 procent. Men det är inte bara antalet drabbade av sexualbrott som påverkar Sveriges kvinnor, även deras oro över att komma att drabbas av sådana brott är något som i hög grad inverkar på allt fler kvinnors liv. I åldern 16-19 år är det 43 procent av kvinnorna som oroas ”mycket/ganska ofta” av att utsättas för ett sexualbrott. Bland kvinnor i åldern 20-24 år är siffran uppe på 47 procent. Vid 25-34 års ålder är den 35 procent.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

🟠 UTRIKES Den ”avsevärda lättnad” som rapporterades strax efter Finlands anslutning till Nato har gett vika för oro inom den finska underrättelsetjänsten. Säkerhetsministeriet skriver i sin årsrapport att Moskva ”fortfarande är det största hotet mot den nationella säkerheten” och att risken för ryska operationer mot Helsingfors infrastruktur har ökat sedan landet gick med i den transatlantiska alliansen. Det talas särskilt om en ”instrumentalisering av migranter”, enligt finsk underrättelsetjänst, som utesluter en direkt rysk attack på dess territorium inom en snar framtid, men varnar för en ”hög risk för ryskt spionage”.

Läs även:

Somalier mördade höggravida Saga

Somalier mördade höggravida Saga

🟠 INRIKES Somaliern Mohamedamin Abdirisek Ibrahim, 21, har idag åtalats för att ha mördat sin höggravida flickvän, Saga, 20. Genom att strypa henne till döds mördade han henne och sitt ofödda barn – för att bevara sin ”heder”.

Riksrevisionen: Allmänna arvsfonden bör avvecklas

Riksrevisionen: Allmänna arvsfonden bör avvecklas

🟠 INRIKES Allmänna arvsfonden får in mer pengar än den hinner dela ut, samtidigt som kontrollen av de organisationer som ansöker om bidrag är otillräcklig. Det har dessutom lett till att de ansvariga myndigheterna, Kammarkollegiet och Arvsfondsdelegationen, aldrig behöver väga projektansökningar mot varandra. Riksrevisionen rekommenderar därför nu att fonden ersätts med ett mer robust system för hantering av arv efter personer utan arvingar och testamente.

Detta innebär Natomedlemskapet för Sverige

Detta innebär Natomedlemskapet för Sverige

🟠 INRIKES Efter en längre tids kontroverser har Sverige blivit medlem i militäralliansen Nato. Med medlemskapet kommer ett flertal förändringar för Sveriges del, varav många innefattar risker som inte belysts i någon djupare form av massmedierna. Så vad innebär det svenska Natomedlemskapet egentligen för oss?

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.