Stefan låter tillfångata sin morbror Gyula. Illustration ur Chronicon Pictum av Márk Kálti från 1500-talets senare hälft. Foto: Wikimedia Commons

Den förste kungen av Ungern

Stefan (född Vajk) av ätten Árpád (cirka 975-1038) är en mycket betydande gestalt i den ungerska historien. Han införde kristendomen och länsindelningen, stiftade lagar samt kom att lägga grunden för staten Ungern. Han helgonförklarades år 1083 och idag förvaras hans hand i ett relikskrin i Sankt Stefansbasilikan i Budapest.
Stefans relikskrin i Sankt Stefansbasilikan i Budapest. Här skall hans hand finnas. Foto: Nya Tider

När man besöker Sankt Stefansbasilikan i Budapest kan man antingen be eller vandra omkring och beundra takmålningarna, altaret och takkupolerna som för tankarna till det antika Rom och får basilikor att skilja sig från andra kyrkor. Det är även här som man kan få se det relikskrin som skall innehålla Sankt Stefans högra hand som än idag bärs i en årlig procession. Stefan av Árpád (cirka 975-1038), som denna hand skall ha tillhört, var mycket betydande för Ungerns historia.

Före Stefans tid

I boken King Saint Stephen of Hungary noterar György Györffy att från 900-talet och framåt började de olika folkstammar som levde i Europa att bilda tidiga nationer. Det varierade dock från folkstam till folkstam. De sju magyariska (ungerska) stammarna var, enligt Györffy, inget undantag. Så tidigt som omkring år 850 hade de bildat en slags konfederation under ledning av hövdingen Álmos (cirka 820-cirka 895). Enligt Gesta Hungarorum, som skrevs på 1200-talet, skall han ha blivit vald. En man kom således att styra över de sju stammarna och de olika klanerna. Fast bosatta var de dock inte helt på den här tiden, enligt Györffy, utan levde semi-nomadiskt. Dock tycks de ha huvudsakligen hållit sig inom ett specifikt område och inte drivit omkring över hela Europa.

Kung Stefan av ätten Árpád (cirka 975-1038) som han avbildas på denna broderade textil från omkring år 1031. Foto: Wikimedia Commons

Efter sin död efterträddes Álmos av sin son, Árpád (cirka 845-cirka 907), som skall ha erövrat Donaubäckenet. Det är efter denne ledare som den styrande dynastin blev uppkallad. Efter erövringen av Donaubäckenet, skriver Györffy, började de ungerska hövdingarna bosätta sig permanent vid de olika flodbankarna och riket kom att expanderas västerut. Árpád, noterar Györffy, slog sig ner i närheten av det som idag är Pécs.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Var redo – Alltid redo!

Var redo – Alltid redo!

🟠 Scouternas historia i Sverige Scoutrörelsen började med att den engelske generalen Robert Baden-Powell arrangerade ett läger för en grupp engelska pojkar 1907. Det var det första scoutlägret och Robert Baden-Powell blev scoutrörelsens grundare.

Polisinspektör Trysbergs mystiska död

Polisinspektör Trysbergs mystiska död

🟠 HISTORIA Under 1980- och 90-talen inträffade en rad märkliga dödsfall i kölvattnet av, bland annat, Boforsaffären och Palmemordet. Ett av de märkligaste dödsfallen var polisinspektör Gustav Trysbergs. Trysberg hade först fått 15 knivhugg och sedan krosskador i pannan. Enligt obducenten var dödsorsaken självmord.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.