Ungefär ett tusen migranter om dagen kommer till Sverige. Enligt Migrationsverket är det den största flyktingkris vi stått inför. Hundratals av dessa människor på flykt tar sig till Stockholm. Där möts de upp av Migrationsverket, Stockholms socialtjänst, Röda Korset och många andra organisationer. Stockholms Central är även full av personer i rosa västar och armband. Dessa människor är frivilliga privatpersoner, ofta arabiskspråkiga, som hjälper till.
Nya Tider granskade under några dagar vad som pågår på Centralen i Stockholm. Vår utsände hade räknat med att få uppleva hjärtskärande scener med kvinnor och barn på flykt från krig och elände, vilket är den bild de etablerade medierna ger det svenska folket. Nya tider kan nu avslöja att de flesta som kommer är män, unga män. De är starka och friska. I märkeskläder, välansade skägg, trendiga frisyrer och med de senaste mobilerna. De utnyttjar varje tillfälle de får att ladda sina mobiler och pekplattor. Finns det ett ledigt eluttag så sitter där ett antal unga män och väntar på att apparaterna ska ladda.
Äventyrliga unga män
Utanför Centralen står det olika gäng med unga män, sammanlagt flera hundra. De kommer från olika delar av Mellanöstern, de flesta säger att de är från Syrien eller Irak.
Nya Tider får en chans att prata med ett gäng glada killar. De är alla unga, mellan 20-25 år. Det finns även ett par något äldre med i sällskapet. Vår utsände får inte riktigt koll på vilken funktion de äldre har, de håller sig i bakgrunden och pratar gärna inte med oss. De är ofta framme och viskar saker till de yngre männen och de stirrar misstänkt på vår utsände.
De yngre männen har dock inget emot att prata med oss och de ställer glatt upp på bild och poserar för vår fotograf. En ung man i sällskapet pratar tillräcklig bra engelska för att vi ska kunna växla några ord. Han heter Ali Moneer, är 23 år och kommer från Bagdad. Han har rest i elva dagar från Turkiet. Han berättar att han sålde sin bil för att kunna ha råd med resan från Irak. En resa som han säger kan kosta mellan 5 000 till 10 000 US dollar. Trots den långa resan och mycket strul med myndigheter i olika länder i Europa är han vid gott mod och skrattar mycket.
Vi frågar honom varför han lämnat Irak och vart han är på väg.
– Det är fattigt och social oro i många delar av Irak. Det är svårt att få jobb. Ibland finns det ingen el eller vatten. Man kan inte leva så. Alla bråkar med alla. Det är sunni och shia, ISIL och andra grupper i krig mot varandra, berättar Ali för Nya Tider.
NyT: Flydde du för ditt liv?
– Ingen av oss här har egentligen gjort det. Många var egna företagare hemma. De drev företag eller arbetade. På verkstäder, restauranger, caféer eller frisörsalonger, men de har fått sluta och många företag lägger ner. Ingen har pengar längre, samhället håller på att rasa sönder.
NyT: Du menar att gänget här inte är direkta krigsflyktingar, utan det är snarare av ekonomiska skäl ni lämnat Irak?
– Ja, men oron hemma spelar roll.
NyT: Ska ni stanna i Sverige eller kommer ni att åka vidare?
– Jag och några till kommer att ta oss vidare till Finland. Jag har redan en släkting som bor där. Han sa att det är enkelt för irakier och syrier att få papper.
NyT: Det är mest män här, varför är det så?
– De kanske har lämnat sin fru och barn i ett säkert flyktingläger längs vägen. Jag vet inte.
NyT: Vad ska du göra i Finland?
– Jag vill studera. Gärna samhällsvetenskap. Jag vill bara ha det bättre än vad det är i Bagdad, säger Ali Moneer.
De unga männen frågar Nya Tiders fotograf om han kan ta bilder på dem. De säger att de vill ha bilder till Facebook, för att visa upp för familj och släktingar. Vår fotograf frågar efteråt om det är något annat han kan hjälpa till med. Mat, kläder eller så. De skrattar och pekar på sina packningar.
– Vi har så det räcker av allt.