Den 2 maj åkte Tysklands förbundskansler på officiellt besök till Rysslands president Vladimir Putin. Mötet som ägde rum i den ryske presidentens residens i Sotji vid Svarta havskusten, var Angela Merkels första besök hos Vladimir Putin sedan år 2014. Den 18 maj var det återigen dags för ett andra besök i Sotji, rapporterar tv-kanalen RT. Detta sker i kölvattnet på ett EU-toppmöte som dominerats av USA:s avhopp från kärnteknikavtalet med Iran, och nu talar experter om att de bilaterala relationerna mellan Tyskland och Ryssland, men även mellan Ryssland och EU som helhet kan komma att mjukas upp av de alltmer frostigare relationerna mellan EU och USA.
Det är nu en dryg vecka sedan USA-s president Donald Trump beslutade sig för att USA skulle dra sig ur det avtal med Iran som reglerar och begränsar Irans kärnteknikanvändning med syftet att landet inte ska skaffa sig kärnvapen. Detta har dock fått omvärlden att reagera kraftigt, och EU har nu gjort de skarpaste markeringarna på mycket länge gentemot USA och president Trump. Det handlar naturligtvis om att EU vill säkra europeiska företags möjligheter att även fortsättningsvis kunna verka i Iran, trots det amerikanska avhoppet. För till skillnad från USA står EU:s centrala medlemsländer Tyskland, Frankrike och Storbritannien fortfarande bakom avtalet tillsammans med Ryssland och Kina. Det som fått den världspolitiska scenen att nu delvis förändras är att USA har hotat de länder och företag som även fortsättningsvis stannar kvar i Iranavtalet med sanktioner. Trots dessa hot från USA visade EU vid sitt toppmöte i Bulgariens huvudstad Sofia, upp en enig front när det gällde inställningen att försvara EU-s medlemsländers företagsverksamheter i Iran.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.