Under det tidiga 1990-talet blev namnet Sverigedemokraterna (SD) känt över hela landet. Genom att hålla stora, spektakulära demonstrationer och möten bröt man igenom massmedias åsiktsfilter. Flera debattörer hade tidigare försökt lyfta frågan om massinvandringen, men konsekvent tystats ned. Nu tvingades journalisterna helt enkelt att skriva om händelserna eftersom de blev så stora, och därmed riktades kritik mot invandringspolitiken.
Samtidigt erövrade partiet sina första kommunmandat. Bakom demonstrationsstrategin låg den omdiskuterade partiledaren Anders Klarström, som än i dag lyfts fram som ett ”bevis” för att SD skulle ha varit ett extremt parti. Men hur mycket av det som skrivits om Klarström och om det tidiga SD i massmedia är egentligen sant?
Till stor del handlar det om lögner och överdrifter, menar Klarström, och historien skrivs dessutom om så att den för varje år som gått blivit allt mer vinklad. Till viss del har även partiet överlåtit åt sina motståndare att skriva historien, inte minst vänsterextrema Expo.
Nya Tider träffar Klarström för att låta honom ge sin bild av hur det var de tidiga åren, men även för att få veta mer om honom som person och varför han så småningom valde att lämna partiledarposten, trots att han var väldigt populär inom partiet.
Även om väldigt många fortfarande minns dig som Sverigedemokraternas första partiledare har det trots allt gått 23 år sedan du lämnade den posten. Hur började det hela?
– Jag föddes i Göteborg 1965 och växte upp i ett ganska typiskt medelklasshem. Min far var yrkesofficer och min mor undersköterska. Tidigt var jag mycket intresserad av musik, jag spelar bland annat klassisk piano, skriver popmusik och spelar bas och kompgitarr.
Politiken fanns tidigt i mitt liv, genom att flera släktingar var aktiva i olika sammanhang, mest på vänstersidan under min uppväxt. Första gången jag var engagerad i något sammanhang var i samband med folkomröstningen om kärnkraft 1980, då på ja-sidan. Jag gick med i SD från starten i februari 1988 och var en av initiativtagarna till att bilda den första SD-föreningen i Göteborg i mars samma år.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.