Man har inte haft koll på intäkter, menar utbildningsnämndens ordförande Gustav Mårtensson (C). Foto: Centerpartiet och Älmhults kommun

Budgetkris när Älmhult missbedömde invandringens kostnader

Efterdyningarna av 2015 års migrationskris slår just nu hårt mot många kommuner när statsbidragen löper ut samtidigt som man sitter med många tusen så kallade "ensamkommande barn", med bristande utbildning och lång väg till den svenska arbetsmarknaden. Älmhult är en kommun som helt har tagits på sängen och nu står inför en ekonomisk kris.

Älmhults kommun i södra Småland är känt för att IKEA grundades på orten 1953. På senare tid har kommunen också blivit känd för sina raggningskurser för så kallade “ensamkommande barn” som har genomförts på gymnasieskolan under skoltid. Och nu är kommunen i blåsväder, rapporterar lokaltidningen Smålänningen. Älmhult har helt tagits på sängen av den senaste ekonomiska prognosen.

Kommunen styrs av Alliansen och ordförande för utbildningsnämnden är Gustav Mårtensson (C), som säger till Smålänningen att ”Man har inte haft full koll på intäkter och kostnader”. När tidningen frågar honom vems fel det är att kommunen nu ser ut att göra ett underskott på hela 42 miljoner så svarar Mårtenssson att “det är ingen större poäng i att fundera över det. […] Men det gäller att tänka lite framåt också, så vi inte gör samma misstag igen”.

I sina prognoser har man framförallt missat tre faktorer inom skolan:

  • Statsbidragen har minskat med 15 miljoner
  • 2018 års personalökning inom skolan belastar 2019 med hela 20 miljoner kronor
  • 88 ”överåriga elever” går på gymnasiet till en kostnad om 10 miljoner kronor

Nya Tider har varit i kontakt med en av kommunens controllers med ansvar för ekonomin, för att ta reda på hur man har lyckats räkna så fel. När det gäller de ”överåriga eleverna” så består gruppen av personer som kan vara 4-6 år över gymnasieålder, baserat på åldersbedömningar gjorda av staten. Då de inte klarar av ett vanligt gymnasieprogram kan de gå i klassen ”introduktionsprogrammet” i flera år. Av de 88 överåriga eleverna är majoriteten “ensamkommande barn” som har fått stanna i Sverige med stöd i den nya gymnasieamnestilagen som Centerpartiet lyckades få igenom i riksdagen.

Nyanlända elever behöver ofta två år på introduktionsprogrammet för att först lära sig det svenska språket och sedan läsa upp högstadiekompetens, innan man kan söka sig till ett vanligt gymnasieprogram. Ser man till ensamkommande som grupp så behöver de i snitt ett år för att klara av introduktionsprogrammet. Många av de ensamkommande som anlände till Sverige under migrationskrisen 2015 uppgav då en ålder på 16-17 år och anses därför idag vara 20-21 år gamla. Chefen för gymnasieskolan i Älmhult bedömer att det kommer att vara samma antal överåriga elever även nästa år.

Nu kommer kostnaden
2018 gjorde Älmhults skolverksamheten ett överskott på 8 miljoner kronor, men 2019 visar alltså prognosen på 42 miljoner kronor i underskott – det vill säga en försämring på totalt 50 miljoner kronor. Och nu kan kommunen tvingas lägga fram ett omfattande sparpaket för att täcka upp för underskottet. Skattehöjningar kan heller inte uteslutas.

Älmhult är inte den enda kommunen i denna situation. Många kommuner runtom i landet brottas nu med underskott i ekonomin efter att den statliga ersättningen för nyanlända har löpt ut, vilket lämpar över hela försörjningsansvaret på kommunens skattebetalare.

Nya gymnasielagen
Den nya gymnasielagen omfattar studier på gymnasienivå på introduktionsprogram, nationellt program, yrkesprogram i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan, samt högskola, komvux och särvux. Enligt Migrationsverket ska den sökande kunna visa att denne har för avsikt att studera. I praktiken krävs det bara att den som söker anger på ansökningsblanketten att man tidigare har studerat och kryssar i att det finns en avsikt att studera i framtiden. Det finns inga krav på uppnådda kunskaper. Det är lärarna på skolan som tar beslut om en elev har haft tillräckligt hög närvaro för att skolan ska kunna godkänna eleven.

De tillfälliga uppehållstillstånden beviljas normalt för 13 månader enligt gymnasielagen, vilken gjorde att ett stort antal ensamkommande utan asylskäl fick stanna i Sverige. Om eleven inte hinner avsluta utbildningen inom planerad tid så kan han få förlängt uppehållstillstånd, men då kan kunskapskrav börja ställas.

Enligt Lärarnas tidning så känner lärarna en stor press att sätta godkända betyg då de menar att de har blivit de nya “asylhandläggarna”. Lärarna kan nämligen hamna i en form av lojalitetskonflikt när underkända betyg kan medföra ett utvisningsbeslut för eleven. De ensamkommande har också många aktivister och etablerade medier på sin sida, så det är en grupp elever som många lärare ogärna vill stöta sig med.

Men om en lärare väljer att godkänna elever på felaktiga grunder så kommer eleverna längre fram få problem när de börjar på de nationella gymnasieutbildningarna med bristande grundkunskaper. Lärarna ställs alltså både i ett svårt såväl professionellt som känslomässigt dilemma och riskerar dessutom att få aktivister och media emot sig.

Fenomenet som nu uppstår i Älmhults kommun med 88 elever som är överåriga är helt nytt – tidigare fick överåriga elever gå på komvux för att läsa upp sina betyg ifall de hade misslyckats med sina gymnasiestudier. Då eleverna nu sätts i individuella program som kan pågå i åratal så kommer en mängd kommuner att ställas inför samma problemställning. Många nyanlända kommer från länder där analfabetism är vanligt och att då först lära sig läsa och sedan anpassa sig till den svenska skolplanen är en mycket stor utmaning. Lärarna får rollen inte bara som högstadie- och gymnasielärare, “SFI-lärare” och integrationscoacher, utan de blir också en form av asylhandläggare och Migrationsverkets förlängda arm.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Elon Musk till storms mot brittiskt förtryck

Elon Musk till storms mot brittiskt förtryck

🟠 – Polischef hotar åtala miljardären för ”terrorbrott” Elon Musk har gått till storms mot Storbritanniens och särskilt premiärminister Keir Starmers dubbla måttstockar efter raskravallerna som inleddes den 29 juli. Den brittiska regeringen har fördömt Musks uttalanden och chefen för Scotland Yard hotar med att begära utlämning av Musk och andra amerikanska medborgare som ”sprider hat” så att de kan åtalas för terrorbrott.

”Gröna investeringar” riskerar att bli dyrköpta erfarenheter

”Gröna investeringar” riskerar att bli dyrköpta erfarenheter

🟠 EKONOMI Så kallade ”gröna investeringar”, egentligen teknik som förväntas bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, framför allt koldioxid, blir allt större och mera vidlyftiga. Högtflygande planer slukar miljarder i investeringar och genererar höga driftkostnader utan kommersiellt mervärde, som blir svåra att räkna hem. Risken för miljömässiga konsekvenser som vi inte är vana vid ökar också. Flera uppmärksammade projekt har osäkra förutsättningar, vilket redan lett till förluster och avvecklingar.

Läs även:

Skolskjutning – pojke allvarligt skadad

Skolskjutning – pojke allvarligt skadad

🟠 INRIKES En tonårspojke sköts på en skoltoalett i Trångsundsskolan i Huddinge kommun i ett mordförsök på onsdagsmorgonen. Den skjutna pojken blev allvarligt skadad i attacken och vårdas nu på sjukhus för sina skador. Gärningsmannen, en jämnårig pojke som går på samma skola, har gripits av polis misstänkt för mordförsök.

KD-topp om utredningen: ”Vill värna yttrandefriheten”

KD-topp om utredningen: ”Vill värna yttrandefriheten”

🟠 INTERVJU Kristdemokraternas riksdagsledamot Torsten Elofsson säger i en intervju med Nya Tider att partierna nu ska sätta sig ned och fundera på om de vill inskränka mötesfriheten och i så fall hur mycket. Dessutom tror han att flera remissinstanser kan ha invändningar mot att utredningens förslag är oförenliga med grundlagen.

Regeringen förbereder inskränkning av mötesfriheten – politiskt känsliga sammankomster kan förbjudas

Regeringen förbereder inskränkning av mötesfriheten – politiskt känsliga sammankomster kan förbjudas

🟠 INRIKES När Sverige ansökte om Natomedlemskap, förhalades inträdet av Turkiet på grund av att polisen beviljat tillstånd till allmänna sammankomster vars innehåll var kritiskt mot islam eller muslimska länder. För att få Turkiet att släppa in Sverige i Nato, lovade regeringen att inskränka mötesfriheten. Nu föreslår en statlig utredning att polisen ska kunna vägra tillstånd till – och upplösa – politiskt känsliga möten. Den nya grunden kallas ”hänsyn till Sveriges säkerhet”. Polisen ska även kunna ge tillstånd med villkor, till exempel ett förbud mot koranbränning. En talare som bryter mot villkoret förs genast bort av polis. Enligt utredaren Mattias Larsson syftar inskränkningarna till att ”ta hand om” både koranbränningar och ”nya företeelser som vållar kontrovers”.

Fem zigenare döms för grova bedrägerier

Fem zigenare döms för grova bedrägerier

🟠 – Två är från Slovakien och får inte utvisas enligt EU-regler På juldagen 2023 festade ett större sällskap på Restaurang Atmosfär i Malmö och tog sedan en springnota på 82 000 kronor. Under utredningen uppdagades att de inblandade levde lyxliv genom systematiska bedrägerier. I juli dömdes fem zigenare för ett oräkneligt antal grova bedrägerier och bidragsbrott vars värde uppgår till miljonbelopp. Samtliga dömda får korta fängelsestraff på 1–2 år. Två är medborgare i Slovakien, men får inte utvisas då även brottslingar omfattas av EU:s fria rörlighet.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Sagoslottet vid Vänern

🟠 HISTORIA Norr om Lidköping ligger Kållandsö. Det är en halvö som sticker ut i Vänern, i Ekens Skärgård närmare bestämt. Längst ut på udden ligger ett strålande vitt sagoslott som ser ut att vara hämtat direkt från en sagobok. Det är Läckö slott. Här kan man besöka utställningar, konserter och operaföreställningar. Rörstrand höll sin stora jubileumsutställning i slottets salar för att fira att man tillverkat porslin i 250 år.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.