Gustav Kasselstrand talar framför Karl XII:s staty. Foto: Nya Tider

Allt större intresse för konservativ tradition

INRIKES
Traditionen att högtidlighålla Karl XII på hans dödsdag går tillbaka ända till 1868, då statyn av kungen restes i Kungsträdgården i Stockholm. Sedan dess har traditionens omfattning varierat betydligt, med toppar under andra världskriget och 1990-talets början. Nu ser dagen återigen ut att röna allt större intresse. När Alternativ för Sverige i år höll fackeltåg och torgmöte, fylldes Kungsträdgården av ett stort antal poliser, högljudda vänsterextremister samt såväl medier som enskilda medborgare som kommit dit för att dokumentera händelsen. Därefter har debatten fortsatt på sociala medier.

Det var 2021 som Alternativ för Sverige valde att ta initiativ till en manifestation med ambitionen att det skulle bli en årligen återkommande tradition, vilket sedan dess upprätthållits.

Till skillnad från tidigare år inföll nu dagen på en lördag, vilket också gjorde att samlingen utanför Riddarholmskyrkan – där kungen ligger begraven – ägde rum något tidigare på dagen, klockan 16.00. Redan då hade solen gått ned helt, och ersatts av det novembermörker som hör traditionen till. Förra året var det snöstorm och isande kyla, nu var det barmark och förhållandevis milt.

Skaran som samlats uppgick till ett knappt hundratal, som tände sina facklor och sedan formerade sig i rader, allt medan Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand gick fram och tillbaka för att inspektera att alla deltagare fått facklor, att det var tre personer i varje rad, och att avståndet till framförvarande rad var tillräckligt. Sedan Kasselstrand höjt rösten i det karolinska stridsropet ”GÅ PÅ!”, inledde tåget sin tysta marsch. Partiledaren gick ensam i fronten hållandes en stor krans med blågula band.

Foto: Nya Tider

 

Partiet sände live redan från fackeltåget på sina egna kanaler på Facebook, Youtube, X och TikTok. Sändningen lockade tusentals tittare i realtid och ännu fler i efterhand. Utöver detta, dokumenterades tåget även av alternativmedian Frihetsnytt och av två personer som producerar en dokumentärfilm för SVT, avsedd att sändas om ett år. Dokumentären handlar om Sverigedemokraternas väg från litet parti till yttersta makten, men kommer också att ta upp partiets svåra förhållande till veteraner som blivit utkastade eller lämnat: både de som grundade partiet på 1980-talet, de som byggde upp partiet på 1990-talet samt uteslutningen av det gamla ungdomsförbundet SDU 2015, som blev embryot till AFS bildande tre år senare.

När tåget passerade Mynttorget var det fortfarande mycket folk ute på stan. I fronten kröp en polisbil långsamt fram med blåljus påslagna, dock utan sirener, och kring tåget rörde sig ett stort antal poliser till fots. Detta drog till sig nyfikna blickar från de flesta utomstående. Många stannade nyfiket upp och betraktade det tysta fackeltåget. En hel del människor tog foton eller filmade. Vid den här tidpunkten skedde dock inga störningar. Vänsterextremisterna väntade i stället nere vid Kungsträdgården.

Krans lades ned

Tåget passerade förbi Kungliga slottet på höger sida och svängde sedan upp på Norrbro med Sveriges riksdag på vänster sida, och ljudet av extremvänstern började höras alltmer i takt med att tåget närmade sig statyn. Polisen hade dock förpassat vänstern hundra meter snett bakom statyn, vilket gjorde att nationalisterna utan problem kunde ställa upp framför statyn medan partifunktionärer delade ut varm glögg och pepparkakor.

Gustav Kasselstrand tog till orda och läste upp vad som stod på kransen: ”Med Guds hjälp – Till minne av kung Karl XII och hans karoliner – Alternativ för Sverige, 30 november 2024”. Han berättade sedan att de första orden är ett av Karl XII:s valspråk, vilket också är första gången som ett valspråk endast användes på svenska och inte även på latin. Därefter lade han ned kransen vid statyn. Han inledde talet positivt: han medgav att traditionen idag inte lockar tusentals människor till statyn som på 1800-talet, men att det är minst lika många – sannolikt tiotusentals – som just nu tittar via sociala medier.

– Och det är väl en positiv tanke? frågade han deltagarna, som stämde in i ett rungande ”JA!”.

Kritiserade regeringen för uteblivet paradigmskifte

Därefter talade han om Karl XII:s makalösa liv och äventyr, för att sedan fokusera på dagens politiska situation i Sverige. Kasselstrand menade att regeringen nu haft två år på sig att förverkliga paradigmskiftet, och att resultaten lyser med sin frånvaro.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Cirka 80 nationalister trotsade vädrets makter och samlades på Riddarholmen för att tåga mot Kungsträdgården. Foto: Privat

Fackeltåg i snö och kyla på Karl XII:s dödsdag

🟠 INRIKES På Karl XII:s dödsdag den 30 november tågade ett åttiotal nationalister från Riddarholmskyrkan, där kungen ligger begravd, ned till Kungsträdgården där han står staty. Arrangör var Alternativ för Sverige, som för tredje året i rad genomförde högtidlighållandet av kungens minne. AFS uppmärksammade även att det snart är EU-val. Partiledare Gustav Kasselstrand menade att AFS går i bräschen för en bredare Swexit-rörelse.

AfS högtidlighöll Karl XII:s dödsdag i Kungsträdgården – ”Hämta kraft ur historien för att kunna hantera nutiden!”

AfS högtidlighöll Karl XII:s dödsdag i Kungsträdgården – ”Hämta kraft ur historien för att kunna hantera nutiden!”

🟠 INRIKES Kvällen den 30 november anordnade Alternativ för Sverige (AfS) ett torgmöte i Kungsträdgården med mottot ”Stoppa folkutbytet – återvandring nu”! Samtidigt högtidlighölls minnet av kung Karl XII:s dödsdag. I sitt tal, men även i en intervju med Nya Tider dagen efter, säger AfS:s partiledare Gustav Kasselstrand att högtidlighållandet av Karl XII:s gärning kan tjäna som ett sätt för svenskarna att hämta kraft ur historien för att kunna hantera en samtid som är full av kriser.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Boken som blev profetisk

🟠 BOKRECENSION Finns det någon roman som på ett intressant sätt gestaltat massinvandringen? Ja, Jean Raspails De heligas läger från 1973 är fortfarande läsvärd. Den lyckas kondensera hela folkutbytet genom att låta det vara något som sker omedelbart, snarare än som resultatet av en utdragen process. Det är en fascinerande bok, både på grund av dess målande stil och dess profetiska insikter.

Den eldrökta

🟠 KULTUR Magnus Stenlund höll den 28 november boksläpp, arrangerat av Frihetsnytt, för den historiska äventyrsberättelsen Den eldrökta. ”Förhistorisk” kanske är en exaktare beskrivning. Berättelsen är givetvis fiktiv men väl förankrad i vad vi kan veta om vår förhistoria, i synnerhet för oss med rötter vid Mälaren och Uppland.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.