Alexandr Dugin är en inflytelserik rysk tänkare. Foto: Nya Tider

Alexandr Dugin – en visionär med inflytande på Rysslands politik

Västvärldens journalister ser i honom ”den farligaste filosofen i världen”, för andra är han ”Putins hjärna” eller ”Putins Rasputin”: den ryske filosofen och geopolitiska experten professor Alexandr Dugin. Hans idéer studeras av bland andra den ryska militären, men han är också en handlingens man – det är tack vare hans insatser under vintern som Ankara och Moskva grävde ned stridsyxan.

Alexandr Dugin, professor i sociologi, har inte möjlighet att själv närvara på Bokmässan i Göteborg, men kommer att skicka en videohälsning som Nya Tider kommer att visa i samband med att hans bok Eurasian Mission lanseras i svensk översättning: Ryssland och Europa – för en multipolär värld: en introduktion till nyeurasianism.

Dugin är en inflytelserik tänkare och en inspirationskälla för många moderna rörelser över hela världen, både till ”vänster” och till ”höger”, just tack vare att hans teorier går bortom dessa begränsade begrepp. Han anses vara den drivande kraften bakom flera av Kremls utrikespolitiska strategier, till exempel närmandet till Front National i Frankrike.

Fastän det aldrig bekräftats av Kreml, anses han i många kretsar vara rådgivare åt president Vladimir Putin. Det amerikanska finansiella informationsföretaget Bloomberg gav Dugin titeln ”Ryssen som förenar Putin, Erdogan och Trump” i en artikel den 3 februari i år. Där beskriver de hur han fick Moskva och Ankara att bli sams, efter att relationerna nått fryspunkten på grund av att Turkiet sköt ned ett ryskt attackplan över Syrien i november 2015. Medan många då oroades över riskerna för ett tredje världskrig, har istället relationerna sedan slutet av 2016 varit positiva så till den grad att Turkiet, en Nato-medlem, i somras beslutade sig för att köpa det ryska toppmoderna luftvärnssystemet S-400.

Dugin är fadern till den moderna versionen av ”Eurasianism”, vilken står för en förenad men mångfasetterad allians ”från Lissabon till Vladivostok” – en idé som redan tidigare har uttryckts av Putin och även av många europeiska patrioter och konservativa intellektuella, såsom den franska författaren Alain de Benoist.

Den ryske filosofen utvecklade även den så kallade ”Fjärde politiska teorin”, i vilken Dugin lägger grunderna till en helt ny politisk ideologi, vilken väver samman och efterträder de tre tidigare teorierna: liberal demokrati, marxism och fascism. Idéerna har citerats som inspiration för rysk samtida politik, men även för europeiska rörelser, grupper och politiska partier – både patriotiska och socialistiska. Det faktum att vissa av dessa grupper anser sig vara varand­ras fiender, illustrerar att Dugins idéer inte passar in i något existerande fack.

Alexandr Dugin är utan tvekan en av de mest kontroversiella samtida tänkarna och författarna. Hans böcker och artiklar har publicerats och översatts i otaliga länder. Till och med i Latinamerika och i USA har han en växande skara anhängare.

Under krisen i Ukraina och kriget i Donbass blev Alexandr Dugin en av de starkaste rösterna i Väst för Rysslands syn på händelserna. Dugin kan också ses som en av hjärnorna bakom begreppet ”Novorossija” – idén om en Federation av Donbass separatistiska republiker, med historisk anknytning till det gamla Ryska imperiet å ena sidan, och det forna Sovjet å den andra. Novorossija-projektet förverk­ligades aldrig.

För Västvärldens liberala intellektuella måste Alexandr Dugin te sig farlig, eftersom den ryske filosofen och författaren inte bara är en ”tankens man” utan även en ”handlingens man”. Under de senaste åren har han blivit en av de viktigaste gestalterna inom det moderna Europas självständighetsrörelser och partier, förespråkande idén om en bred allians av fria folk istället för 1800-talets nationalism. Dugin håller regelbundet tal och inspirerar européer på konferenser och möten i Europa.

Den ryske filosofen anses av många som den ryska versionen av den amerikanske förläggaren och förre rådgivaren till Trump, Steve Bannon – en konservativ ”buse”, den liberala elitens mardröm. Den största faran ser de i Dugins hängivna motstånd mot Västs liberalism – en ideologi han identifierar som källan till alla moderna problem på den europeiska kontinenten, inklusive massmigrationen, massaborterna, anti-familjepolitiken, anti-kulturpolitiken och en aggressiv liberal individualism som förnekar människan alla hennes traditionella kollektiva identiteter.

Redan i dag har Alexandr Dugin blivit en av de viktigaste och ledande personerna bland de globala intellektuella som motsätter sig Västs liberala huvudfåra, och som kräver ett fullvärdigt filosofiskt, politiskt och kulturellt alternativ. Många unga européer och ryska politiker influeras i dag av Dugins värld av idéer – deras beslut har möjlighet att förändra Europa, Ryssland – och Eurasien – redan i en nära framtid.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

BRASILIEN ”SOLIDARISKA MED” RYSSLAND, sade landets president Jair Bolsonaro vid ett Moskva-besök bara en vecka innan invasionen. Trots västetablissemangets hets mot Ryssland, som då var uppskruvad till max, och massiva påtryckningar stod han på sig. Brasilien röstade för resolutionen som fördömde Rysslands invasion av Ukraina, men Bolsonaro vägrar att välja sida i konflikten eller delta i sanktioner mot Ryssland – i praktiken ett stöd till Ryssland. Foto: Alan Santos/PR

Ryssland inte så isolerat som västs etablissemang vill få det att verka

🟠 Gulfstaterna talar gärna med Putin, men inte Biden. Ryssland och dess ledare Vladimir Putin pekas av västetablissemanget ut som avskydda och isolerade av ”världssamfundet”, vars samlade sanktioner snart kommer tvinga den ryska björnen på knä. Efter att FN:s generalförsamling med stor majoritet röstade för ett fördömande av Moskvas invasion i Ukraina, så cementerades den bilden i väst. Den är dock på flera sätt missvisande. Både de länder som lade ned sin röst och även många som röstade för resolutionen arbetar nu på olika sätt bakom kulisserna med Moskva. Den oåterkalleliga skilsmässan mellan Ryssland och väst följs nu av att allt fler länder väljer att distansera sig från väst. Mat- och energisäkerhet är för dem existentiellt mycket viktigare än att följa det i väst påbjudna narrativet.

Ryssland erkänner utbrytarstater och skickar in trupper

Ryssland erkänner utbrytarstater och skickar in trupper

🟠 UKRAINA Ryssland har formellt erkänt de proryska utbrytarprovinserna Donetsk och Luhansk som självständiga stater samt tecknat avtal om samarbete och vänskapsrelationer till dem under gårdagen. Kort därefter kom de första tecknen på truppförflyttningar av ryska trupper in i de två utbrytarprovinserna under förespeglingen att skicka fredsbevarande trupper.

Läs även:

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Klimat-Greta utses till hedersdoktor – i teologi

Klimat-Greta utses till hedersdoktor – i teologi

🟠 INRIKES I maj och juni är det meningen att universitetet i Helsingfors ska utse ett antal nya hedersdoktorer. En av dem som ska promoveras att få den fina titeln är klimataktivisten Greta Thunberg, mer känd som Klimat-Greta. Det är inte vid någon miljörelaterad fakultet hon kommer att erhålla den akademiskt åtråvärda titeln, utan i teologi. På nyhetssajten Fria tider spekuleras det nu om att skämt om Heliga Greta kommer att spridas och bli virala.

Dunderflopp för translobbyprogram på SVT

Dunderflopp för translobbyprogram på SVT

🟠 INRIKES Drag Race Sverige, ett propagandistiskt underhållningsprogram där tittarna ska kora en drag-queen har blivit en dunderflopp vad gäller tittarsiffror, detta trots att programmet börjat sändas i samband med ett annat homo- och transvänligt program, Melodifestivalen. Från att ha haft över 900 000 tittare vid första avsnittet har de följande avsnitten lockat knappt 185 000 att bänka sig framför TV:n.

Swebbtv skulle hålla konferens på anrik Skansen-restaurang – avbokades efter påtryckningar från Expo

Swebbtv skulle hålla konferens på anrik Skansen-restaurang – avbokades efter påtryckningar från Expo

🟠 INRIKES Den 25 mars var det meningen att mediekanalen Swebbtv skulle hålla konferens för inbjudna gäster på restaurang Solliden på friluftsmuseet Skansen. Så blir det emellertid inte då Expo kontaktade Solliden och företaget som äger restaurangen i fråga och påstod att Swebbtv var en ”högerextremistisk” mediekanal. Det hela uppdagades då Swebbtv:s chefredaktör och ansvarige utgivare såg nyheten på Expos hemsida. Solliden och dess ägare Burgsviks Group AB har valt att gå under jorden.

Nyhetsdygnet

Nya tankar om nordiska och anglosaxiska seder och bruk

🟠 Bokrecension. Nordiska och anglosaxiska seder och bruk är ett ambitiöst verk av knyaz Rikard, som enligt honom själv är avsett att ”användas som ett instrument för att analysera framtiden”. Han betonar även vikten av att kunna historia, men lägger samtidigt fram en rad överraskande tolkningar och slutsatser som han inte belägger, vilket förstås bekymrar en historiker som bryr sig om det vetenskapligt riktiga. Om man väljer att betrakta boken som en myt snarare än fakta, tjänar den dock som inspiration och lyfter fram många visdomar.

Svensk spionhistoria

🟠 Bokrecension. En historik över en gren av den svenska statsförvaltningen, det låter inte så spännande. Men om man säger att det rör sig om underrättelsetjänsten, då spetsar folk öronen. Spioner och förrädare, James Bond i verkligheten...! Så är det onekligen; underrättelsetjänst är i regel tacksamt att skildra i historisk bokform. Och en som kan detta ämne både för svenska och internationella förhållanden är Wilhelm Agrell. Hans senaste verk om spioneriets historia är Sprickor i järnridån – svensk underrättelsetjänst 1944-1992.

Strange World – kan det blir mer PK?

🟠 I november förra året släppte Disney en animerad film, Strange World (En annorlunda värld), som kombinerar element ur Jules Vernes fantastiska teknikskapelser och en fantasivärld som påminner om Avatar. En nästan identisk värld har faktiskt redan visats i ett avsnitt om stenåldersfamiljen Croods.

Så blir världen när bensinbilarna har fasats ut

🟠 EU-parlamentet fattade den 14 februari det slutgiltiga beslutet att efter år 2035 får nybilsförsäljning bara bestå av elbilar. Politiker låter ofta påskina att det ”bara” är att byta ut sin gamla bil mot en elbil. Nya Tider har dock visat att det inte finns nog med metaller på hela planeten för en total elektrifiering – vilket politikerna mycket väl vet. I denna artikel går vi igenom hur det är tänkt att samhället i framtiden ska se ut, med 15-minutersstaden, avfolkad landsbygd och andra radikala förändringar som globalister förordat under lång tid.

Löjtnanten, korpralen, pastorn och kriget

🟠 HISTORIA Mycket har skrivits om Karl XII och det stora nordiska kriget, men de dagböcker som skrevs av de som var i fält med honom är fulla av inblickar in 1700-talets soldatliv. I tre av dessa dagböcker – skrivna av löjtnant Joachim Matthiae Lyth, korpral Erik Larsson Smepust och bataljonspastor Andreas Westerman – skildras nederlag, lidanden och fångenskap, men också en stark förtröstan på Gud.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.