När coronaviruset först svepte över världen förra året fruktade hälsomyndigheter att pandemin skulle drabba Afrika hårt och döda miljoner. Även om det fortfarande är oklart vad Covid-19:s slutliga dödstal kommer att bli, har något katastrofscenario ännu inte förverkligats i Zimbabwe eller stora delar av kontinenten.
Forskare betonar att det är extremt svårt att få exakta Covid-19-data, särskilt i afrikanska länder med ineffektiva myndigheter, och varnar för att de minskande coronavirustalen lätt kan vändas.
Men det är något ”mystiskt” på gång i Afrika som förbryllar forskare, säger Wafaa El-Sadr, ordförande för global hälsa vid Columbia University. ”Afrika har inte de vacciner och resurser för att bekämpa Covid-19 som man har i Europa och USA, men på något sätt verkar de klara sig bättre”, säger hon.
Färre än 6 procent av människorna i Afrika är vaccinerade. I månader har WHO beskrivit Afrika som ”en av de minst drabbade regionerna i världen” i sina veckovisa pandemirapporter.
Vissa forskare säger att kontinentens yngre befolkning – medelåldern är 20 mot cirka 43 i Västeuropa – förutom deras lägre urbanisering och tendens att spendera tid utomhus, kan ha besparat dem de mer dödliga effekterna av viruset hittills. Flera studier undersöker om det kan finnas andra förklaringar, inklusive genetiska skäl eller tidigare infektion med parasitiska sjukdomar.
I fredags sade forskare som arbetar i Uganda att de fann att Covid-19-patienter med hög exponering för malaria var mindre benägna att drabbas av allvarlig sjukdom eller död än personer med liten historia av sjukdomen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.