Den 14 augusti invigdes Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Det har regeringens uppdrag att utveckla metoder som motverkar våldsbejakande extremism, men var från början tänkt att enbart vara ett centrum mot rasism. Det finns nu delade meningar mellan olika ansvariga om institutets utformning, samtidigt som intellektuell extremvänster i en kampanj av tidningsartiklar kräver att deras speciella agenda skall få dominera – annars vägrar de samarbeta med institutet.
Forskningsinstitutet invigdes inte mindre än två gånger under samma dag under betydande pompa med statsministern som invigningstalare, först i Kungälv och sedan i Göteborg. Anledningen härtill var att institutet skall tillvarata erfarenheter från det så kallade Toleransprojektet, som läraren Christer Mattsson drivit i ett tjugotal år, sponsrad av Kungälvs kommun.
Talarlistan var vid båda tillfällena lång, men talen påfallande lika: kunskap hjälper mot rasism, problemet är egentligen socio-ekonomiska klyftor, det är klyftorna som gör att ”svenskar” lyssnar på budskapet om kalifatet och reser till kriget. Statsvetaren Marie Demker upplyste dock om att ”nationalism är en urstark politisk kraft” och att främlingsfientligheten faktiskt minskar.
Risk att satsning mot våldsbejakande pekar ut muslimer
Segerstedtinstitutets uppdrag formulerades först i regeringsförklaringen hösten 2014 och var då ett centrum enbart för forskning om rasism. När det stod klart att ungdomar även från Sverige åkte till Mellanöstern för att ansluta sig till terrorarmén Islamiska staten utvidgades institutets inriktning till att även omfatta ”våldsbejakande ideologier”.
Vänsterinriktade forskare på bland annat Göteborgs universitet är starkt kritiska till det nya uppdraget och menar att det tvärtom riskerar att späda på rasism.
– Svenska muslimer riskerar genom den här politiska diskursen att utmålas som terrorister. De vittnar i dag om hur deras barn redan i förskolan antas vara i riskzonen, säger Therese Svensson, doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, till SVT på invigningsdagen.
Mona Sahlin, av regeringen utsedd nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, uttalade sig i januari i år i samma anda om att återvändande jihadister bör få hjälp med jobb, bostad och psykologstöd.
På DN Debatt skrev 18 Göteborgsbaserade forskare samma dag som institutet skulle invigas att de tänkte bojkotta ceremonin. Dels tycker de att denna ”glidning” i institutets uppdrag är problematisk, men de känner även ”oro över att perspektiv som i dag är drivande inom forskningsfältet och som problematiserar de strukturer som skapar rasism både historiskt och i vår egen tid skulle marginaliseras i och med utformningen av institutet”.
Antirasister kräver raskvotering
Redan tidigare i somras angrep denna grupp akademiker Segerstedtinstitutet i debattartiklar i Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten, där de krävde att verksamheten skall ha ”en stomme av forskare som rasifieras som icke-vita”.
Rasifiering är ett begrepp som så kallade antirasister införde för bara något år sedan för att kunna skilja på svarta och vita, men eftersom ras ”inte finns” så sägs rasifiering beteckna uppfattad (inbillad) rastillhörighet.
Institutet bör inte heller inriktas mot att försöka åstadkomma tolerans ”då det förstärker föreställningen om en normaliserad majoritetsbefolkning som har makten att uthärda eller inte uthärda uppfattade avvikare”, menar man vidare.
Det faktum att föreståndaren Christer Mattsson ännu inte har disputerat är en nagel i ögat på de akademiska kritikerna, som fått vatten på sin kvarn då Mattssons doktorandprojekt blivit underkänt av universitetets etikprövningsnämnd och nu måste skrivas om.